Haberler

AK Parti Mersin İl Başkan Yardımcısı Kalkan: "AK Parti İktidarı Döneminde Genel Bütçenin En Büyük Payı Milli Eğitim Bakanlığı'na Ayrıldı"

AK Parti Mersin İl Başkan Yardımcısı Fatih Kalkan, AK Parti İktidarında Genel Bütçede En Büyük Payın Milli Eğitim Bakanlığı'na Ayrıldığını, Eğitim Bütçesinin 7 Milyar YTL'den 21 Milyar YTL'ye Çıkarıldığını Söyledi.

AK Parti Mersin İl Başkan Yardımcısı Fatih Kalkan, AK Parti iktidarında genel bütçede en büyük payın Milli Eğitim Bakanlığı'na ayrıldığını, eğitim bütçesinin 7 milyar YTL'den 21 milyar YTL'ye çıkarıldığını söyledi.

Partisinin eğitim ve spor alanında yaptığı hizmetleri anlatmak üzere basın toplantısı düzenleyen Fatih Kalkan, 40 yıllık ezbere dayanan müfredatın değiştirilerek çocuklara okuma alışkanlığını destekleyecek adımlar atıldığını kaydetti. Kalkan, "100 Temel Eser ile Türkiye'de okuma alışkanlığının giderek azaldığı dönemde devrim niteliğinde bir iş yapılmıştır. 250 bin kız çocuğu 'Haydi Kızlar Okula Kampanyası' ile 640 bin öğrenci, telafi eğitim yoluyla okula ve okumaya kavuşturuldu. 1 milyon 227 bin kişi, düzenlenen kurslarla okur yazar yapıldı. Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası ile 2,5 milyon YTL'lik kaynak eğitimin hizmetine sokuldu. Bu programın amacı, Türkiye'nin niceliksel sorununun çözümünün sağlanmasıdır. Bu projenin 2 anlamı vardır; birisi hepimizin eğitime canı gönülden yüzde 100 destek olması, bir diğeri ise vergi indiriminin yüzde 5'ten yüzde 100'e çıkışıdır" dedi.

Devlet yatırımı ile 110 bin yeni dersliğin eğitime kazandırıldığını belirten Kalkan, AK Parti iktidarıyla okullarda bilgisayar çağının başlatıldığını, üniversitelerde yığılmayı önlemek için her ile bir üniversite kurulmasının kararlaştırıldığını anlattı. Öğretmen maaşlarında yüzde 100'ün üzerinde bir artış gerçekleştirildiğine vurgu yapan Kalkan, "2002 yılında yeni mezun olan bir öğretmen 424 YTL net maaş alırken, Temmuz 2008 itibariyle bin YTL maaş alacak. AK Parti döneminde ilköğretim öğrencilerine ücretsiz ders kitabı dağıtılmıştır. Özürlülere sahip çıkılarak 122 yeni okul açılmıştır. Özürlü çocuklar devletin kaynaklarıyla okullara taşınmaktadır. Okula gidemeyenlere evde eğitim imkanı sunulmuştur. Özürlüler için ayda 388 YTL eğitim desteği sağlanmıştır" diye konuştu.

Bütün bu hizmetlerin yeterli olmadığını, alınacak daha çok yol olduğunu belirten Kalkan, gelecek nesillerin topluma faydalı, uygar, ileri görüşlü, vatanını seven bireyler olması için eğitime çok önem verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Atatürk'ün "Hepimize, bu memleketin bütün vatanını seven yetişkin evlatlarına önemli bir vazife düşüyor. Bu vazife, milletimizin tümü ile okuyup yazmak için gösterdiği istek ve arzuya fiili olarak hizmet ve yardım etmektir" sözlerini hatırlatan Kalkan, AK Parti'nin bu görevi yerine getirdiğini ve getirmeye de devam edeceğini söyledi.

Mersin'de okullaşma oranları ve eğitim alanında yapılan çalışmalara da değinen AK Parti İl Başkan Yardımcısı Fatih Kalkan, kentte toplam 492 adet okul öncesi eğitim kurumu bulunduğunu, bu okullarda 18 bin 782 öğrencinin eğitim gördüğünü bildirdi. Okul öncesi eğitimde 2003-2004'te öğrenci sayısı 10 bin 328 iken, bu rakamın 2007-2008 öğretim yılında yüzde 93,66 artarak 20 bin 2'ye ulaştığını anlatan Kalkan, çağ nüfusu tespitine göre okul öncesi okullaşma oranının yüzde 40 olarak gerçekleştiğini ifade etti. İlköğretim okulları ve liselerle ilgili rakamsal veriler de sunan Kalkan, şunları kaydetti:

"Mersin'de 510 resmi, 25 özel özel okul olmak üzere toplam 535 ilköğretim okulu vardır. Bu okullarda 245 bin 19 öğrenci eğitim-öğretim görmektedir. 2007-2008 öğretim yılında Mersin'de taşımalı ilköğretim uygulaması kapsamında yer alan 146 merkez okula 635 taşıma merkezinden 10 bin 962'si 1. kademe, 8 bin 457'si 2. kademe olmak üzere toplam 19 bin 419 öğrenci taşınmaktadır. Bir öğrencinin taşıma maliyeti yıllık 446,02 YTL'dir." Mersin'de 91 genel lisede 50 bin 795 öğrencinin eğitim öğretim gördüğüne işaret eden Kalkan, 81 meslek lisesi ile birlikte toplam lise sayısının 172'ye ulaştığının altını çizdi. Kalkan, 2008-2009 eğitim-öğretim yılı için hedefin, 159 derslik sınıfın tamamlanması olduğunu kaydetti.

İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü'nün çalışmaları hakkında da bilgi veren Kalkan, 2002 yılında 6 bin 310 olan lisanslı sporcu sayısının 2008'de 71 bin 883'e çıktığını belirtti. 2002'de 110 olan kulüp sayısının da bu yıl 248'e ulaştığına dikkat çeken Kalkan, "2002'de 38 olan milli futbolcu sayımız bu yıl 76'ya yükseldi. Uluslararası derecelerimiz 2002 yılında 18 iken, 2008'de 67'ye yükseldi. Mersin'de 2002 yılından sonra Mersin'de birçok uluslararası organizasyon gerçekleştirildi. Uluslararası Tarsus Yarı Maratonu, Türkiye, Polonya, Romanya Atletizm Atmalar Hazırlık Maçı, Atmalar Avrupa Şampiyonası, Badminton Yıldızlar Balkan Şampiyonası, Bowling 10. Uluslararası Akdeniz Şampiyonası, Kickboks Uluslararası Mersin Turnuvası, Açık Deniz Avrupa Yüzme Şampiyonası yapıldı. 16 Yaş Dünya Satranç Şampiyonası, Akdeniz Bayanlar Hentbol Şampiyonası ve Akdeniz Ülkeleri Triatlon Şampiyonası da Mersin'de gerçekleştirilecek" diye konuştu.

Kalkan, 30 bin kişilik olimpik stadyum, 5 bin kişilik spor salonu, bin kişilik kapalı yüzme havuzu ve sentetik yüzeyli müstakil atletizm pistinin de projelerinin hazırlandığını ve başlama aşamasına geldiğini sözlerine ekledi.

(MUÇ-AB-Y) 24.06.2008 14:56 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Bordroda yazanla hesaba yatan birbirini tutmuyor! Ortaokulda milyonluk ek ders vurgunu

Bordroda yazanla hesaba yatan birbirini tutmuyor! Ortaokulda milyonluk ek ders vurgunu

İran'da Reisi'nin ölümü sonrası kutlama yapanlarla ilgili harekete geçildi

İran'da Reisi'nin ölümü sonrası kutlama yapanlarla ilgili harekete geçildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title