Haberler

Af Örgütü Urfa'da 'İfade Özgürlüğü'nü Tartıştı

Güncelleme:

UAÖ, Özgür Eğitim-Sen üyeleri için insan hakları eğitim programı düzenledi. Programda ifade özgürlüğünün önündeki engeller tartışıldı.

Şanlıurfa'da, Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Özgür Eğitim Sen üyelerine yönelik insan hakları ve ifade özgürlüğü eğitim programı Urfa'da yapıldı. Harran Otel'de gerçekleştirilen eğitim programı iki gün sürdü. Eğitim programına, Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi, Özgür Eğitim-Sen Şanlıurfa Şubesi Başkanı Abdulgani Demir ve yaklaşık 30 sendika üyesi katıldı.

Eğitim programında UAÖ İnsan Hakları Eğitimi Danışmanı ve Kurucu Üye Hakan Ataman, UAÖ hakkında bilgi verdi. UAÖ'nün, 150'den fazla ülkede ve bölgede 3 milyondan fazla destekçisi, üyesi ve aktivisti bulunduğunu belirten Ataman, her hükümetten, siyasi ideolojiden, ekonomik çıkardan veya dini inançtan bağımsız, insan hakları ihlallerine karşı kampanya yürüten küresel bir hareket olduklarını söyledi. Ataman, "Vizyonumuz; her insanın İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde ve diğer uluslararası insan hakları standartlarıyla korunan tüm insan haklarından yararlanmasıdır. Bu vizyonun yerine getirirken misyonumuz; fiziksel ve ussal bütünlük hakkına, ifade ve vicdan özgürlüğüne, ayrımcılığa uğramama hakkına yönelik ağır ihlallerin önlenmesi ve sona erdirilmesine odaklanmış araştırma ve eylem yapmaktır" dedi.

'BİR ARADA DURURSAK GÜÇLÜ OLURUZ'

UAÖ'nün özünde 'eğer insan hakları için hepimiz bir arada durursak daha güçlü oluruz' fikrinin yattığını vurgulayan Ataman, nerede yaşarlarsa yaşasınlar, yaşları ne olursa olsun, tüm destekçilerini kapsayacak şekilde çok farklı yollarla çalıştıklarını belirtti. Ataman, "Hareketimiz, dünya çapında 80 ülkede bulunan ofislerimiz, üyelerimiz, destekçilerimiz, bin 800'den fazla çalışanımız ve dünyanın her yerinden yüz binlerce gönüllümüz tarafından ayakta kalıyor. Dünya çapında bir araya gelip, ifade özgürlüğünün savunulması, çocuk haklarının korunması, kadın haklarının korunması, ölüm cezasının kaldırılması, insanlığa karşı işlenen suçlar için adalet talebinde bulunulması, ekonomik, sosyal ve kültürel hakların korunması gibi konularda kampanyalar yürütüyoruz ve bu kampanyalar insanların hayatlarını değiştirebiliyor; insan hakları ihlallerine maruz kalmaktan kurtulanların, insan hakları aktivistlerinin ve hatta insan haklarını ihlal edenlerin bile hayatını değiştirebiliyor" diye konuştu.

İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ

İnsan hakları eğitiminin, insan haklarının kavranmasını ve içselleştirilmesini hedeflediğini belirten Ataman, bu doğrultuda insanlara bu hakların önemini göstermeye, bu haklara saygı gösterilmesi ve korunması gerektiğini anlatmaya çalıştıklarını söyledi. Ataman, "İnsan hakları eğitimi, insanlara insan hakları ihlallerinin olmadığı bir dünya için çalışırlarken ihtiyaçları olacak beceriyi, bilgiyi ve tutumu kazandırır. İnsan hakları eğitimi sadece insan hakları hakkında değil, aynı zamanda insan hakları içindir. İnsan hakları hakkında eğitim, insanlara uluslararası insan hakları hukukunu öğretmek ya da işkence gibi insan hakları ihlallerini göstermektir. İnsan hakları için eğitim ise insanlara haklara nasıl saygı duyacaklarını ve onları nasıl koruyacaklarını öğretmektir" diye ifade etti.

TEMEL AMAÇ

UAÖ perspektifinden insan hakları eğitiminin temel amacının insan hakları konularının ve değerlerinin tüm eğitim pratiklerinin ve içeriğinin ayrılmaz bir parçası olması için kampanya yapmak olduğunu dile getiren Ataman, insan hakları eğitiminin, eleştirel düşünme, iletişim becerileri, problem çözme ve müzakere etme gibi temel becerilerin geliştirilmesini kapsadığını belirtti.

YENİ MEDYA DÜZENİ

Programda Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Tuğrul Çomu ise 'İnternet çağında ifade özgürlüğü' konulu bir sunum yaptı. Sunumunda medya ve etik üzerine, yeni medyanın bireysel oluşu, telif ve patent haklarının ihlali, internette içeriklerin olgunlaşmadan ve doğruluğunun teyit edilmeden yayılması, bazı sitelere erişimin engellenmesi gibi konular hakkında bilgi verdi. Bu ihlallerin önüne geçmek için önerilerini sıralayan Çomu, sözlerini şöyle bitirdi: "Ombudsmanlık geliştirilmeli. Kullanıcı sözleşmeleri imzalanmalı. Özdenetim geliştirilmeli. Farklı eğitim teknikleri geliştirilmeli. Monitoring yapılmalı. Yeni medya okuryazarlığı geliştirilmeli. Akademiya- STK-kamu kurumları arasında işbirliği geliştirilmeli. Kamu kurum kuruluşlarında çalışanlar yeni medya ortamlarının özellikleri konusunda önyargılı algılarını değiştirmeli."

Eğitim programı, rol oyunları, grup çalışmaları ve değerlendirmeyle sona erdi.

(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel

Yusuf Tanrıverdi Harran Yerel Haberler

Görüntüleri televizyonda krize neden olan kadından açıklama var

Görüntüleri televizyonda krize neden olan kadından açıklama var

Aliyev Ankara'da! Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC'yi tanımayan Azerbaycan'ın Dostluk Grubu adımını olumlu karşıladı

Aliyev Ankara'da! Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC'yi tanımayan Azerbaycan'ın Dostluk Grubu adımını olumlu karşıladı

İlahiyat Fakültesi'nde mide bulandıran olay! Tuvalette köpeği istismar ederken öğrencilere suçüstü yakalandı

İlahiyat Fakültesi'nde mide bulandıran olay! Tuvalette köpeği istismar ederken öğrencilere suçüstü yakalandı

Eşi ve kızını öldürüp intihara kalkıştı! Site bahçesinde yankılanan son sözler 'Dur baba, yapma' haykırışı oldu

Eşi ve kızını öldürüp intihara kalkıştı! Site bahçesinde yankılanan son sözler "Dur baba, yapma" haykırışı oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title