Haberler

Hakemlerde kart görmeli

Osman Okan

Osman Okan

Gazeteci Yazar / Haberler.com
05.02.2024 05:37

Türkiye'de futbol deyince nedense ilk önce hakem kararları ön plana çıkıyor. Arkadaş süper lig de her hafta 9 maç oynanıyor ve mutlaka ama mutlaka sonuca tesir eden birkaç hakem kararı oluyor. Bu tesadüf olabilir mi? Sanmıyorum yada olursa kaç milyonda bir olur onu da bilmiyorum. Bildiğim tek şey bunların hata olmadığı.

Çünkü hakemler kuralları bilmiyorlar desem, onlar bu işin eğitimini alıyorlar, onlar sen ben o şu bu değiller ki bilmesinler. Geçtiğimiz günlerde Galatasaray'ın attığı ama ofsayt gerekçesiyle sayılmayan bir golde yarı otomatik ofsayt sisteminin devreye girmemesi çok garibime gitti, Tff bu sistem için medyada yer alan haberlere göre 10 milyon Euro para ödemiş.

Şimdi soruyorum, Tff yarı otomatik ofsayt sistemine 10 milyon Euro'yu verdi ve bu sistem en kritik anlarda devreye girmedi .Ya şampiyonluk el değiştirdi yada düşecek takım yerine bir başkası kğme düştü. Hadi söyleyin bakalım şimdi olacak?

Bu soruya birileri çıkar, "eski sistem ile nokta işaret konularak ofsayt çizgisi çizilerek sonuç alınır" diyebilirler, şuan da zaten mecburen öyle olmak zorunda, peki öyle olacaksa yarı otomatik ofsayt sistemine verilen 10 milyon Euro'ya yazık değil mi? Kimin parası nerelere gidiyor, bunun sorumlusu kim diye sormayacakmıyız?

Yine birileri çıkıp, "yarı otomatik ofsayt sisteminin verimli olabilmesi için maçların çipli toplarla oynanması gerekiyor, hatalar bu yüzden oluyor" diyebilir. O zaman bu sistemi alırken ya çipli topları da devreye sokacaksın yada en kritik anlarda devreye girmeme sorunu olan bu sistemi almayacaksın ve kullanmayacaksın.

Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki değil yarı otomatik, tam otomatik ve çipli top ile birlikte sıfır hata bir sistem bile getirilse pek bir şey değişmez gibime geliyor. Hakem arkadaşlar birkaç metre önlerindeki pozisyonu görmüyor, süzemiyor yada anlayamıyor, VAR'dakiler sahadakinin göremediğini yada görmek istemediğini bile anlayamıyorlar ki VAR monitörüne çağırmıyorlar. Şimdi burada haklarını yememek gerekir, yine de belki de çağırıyorlar da saha içindeki hakem "ben pozisyonu gördüm temiz" diyor olabilir. (Son günlerin en popüler söylemlerinden biri bu diğeri de VAR protokolü konusu.) Bunu kimse bilmiyor ama Tff konuşmaları yayınlarsa ne konuşulduğunu herkes öğrenecek.

Aslında buradaki problem, ellerinde böylesine güçlü bir sistem varken bunu bile uygulayamamakta, verimli kullanamamakta bence. VAR protokolü şöyleymiş böyleymiş, geçtiğimiz haftalarda bir Beşiktaş maçında protokole aykırı bir çağırma oldu ve penaltı iptal edildi. Şimdi burada protokole uygun hareket etmek mi önemli, yoksa doğru karar vermek mi?

Bu işin çözümü geçtiğimiz günlerde de bir yazımda belirttiğim üzere hakemler kritik pozisyonları yorumlamamalı, VAR devreye girmeli ve sahadaki hakemi monitöre çağırmalı, hakeminde ben pozisyonu gördüm gibi bir mazereti olmadan gidip monitöre bakmasından geçer. Buna rağmen hatalı karar verirse önce uyarı sarı kart, sonrada hakemlik lisansının iptaline kadar giden bir yolu olan kırmızı kart ile cezalandırılmalıdır.

Not: Başlıkta yazdığım üzere futbol kurallarına göre futbolcular gibi yardımcı hakemlerde yaptıkları eylem neticesinde sarı veya kırmızı kart görebilirler. Burada asıl orta hakeme ve VAR hakemlerine gösterilmesi gereken sarı ve kırmızı kartlardan söz ediyorum.

title