Haberler

Futbolda hakem yorumu olmamalı

Osman Okan

Osman Okan

Gazeteci Yazar / Haberler.com
25.01.2024 04:56

Futbol maçlarında hakem yorumu olmamalı. Kurallar net olmalı ve hakem yorumuna gerek kalmamalı. Eğer ki maçı yöneten hakem pozisyonu görmediyse veya görmesine rağmen hatalı bir karar veriyorsa, maç sonucunu etkilememesi açısından VAR hemen devreye girmeli ve oluşabilecek bir hatanın önüne geçmeli.

VAR sistemi tartışmalı her pozisyonda devreye girip hakemi monitöre çağırmalı. Hakemde mecburi olarak gelip monitörde pozisyonu izlemeli. İzlediği halde yine de yanlış karar verirse ki bunlar olabiliyor, sarı kartı yemeli en az 3 hafta maç verilmemeli, tekrarında ikinci sarı karttan kırmızı kart görüp bir alt klasmana gönderilmeli. Böylece hakemin "Ben pozisyonu gördüm gelmiyorum" deme hakkı olmaz. Aksi bir durum olursa VAR kayıtları açıklanmalı ki bir daha tekrar edilmesin. Böylece maçın hakemi ile VAR hakemi karşılıklı olarak oto kontrol yapmış olurlar ve hatalar en aza iner.

Hakem yorumu olmamalı diyorum, çünkü, "top mu kola çarptı, kol mu topa gitti" gibi ucu açık pozisyonlarda görüyoruz ki maçtan maça hakem yorumu değişebiliyor ve bu değişkenlik belki de sezon sonunda hak etmeyen bir takımı şampiyon yapacak, hak edeni şampiyonluktan edecek veya bir takım haksız yere ligden düşecek bir başkası haksız yere ligde kalacak.

İşte bu yüzden teknolojinin bu kadar geliştiği, yaşantımızın her alanında kendisini gösterdiği bir ortamda futbolda bundan en iyi şekilde istifade etmeli, özellikle bahis konularının gündemden düşmediği futbol dünyasında, karar doğrudan doğruya hakem yorumuna bırakılmamalı.

Her şey net olmalı ki hakemlerde aşırı baskı altında kalmadan, daha rahat maç yönetebilsinler. Bu sağlanırsa bir süre sonra sistem sağlıklı bir hale gelecektir, hakemlerin daha doğru kararlar vermesinin önü açılacaktır. VAR daha az devreye girer ve futbol hızlı oynanır.

Görüyoruz ki çareler tükenmez, yeter ki çare bulunmak istensin.

title