Haberler

Malumatfuruş çağında otuz yıl

Çiğdem Sidar Ceylan

Çiğdem Sidar Ceylan

26.02.2024 04:13

Tam otuz yıl olmuş. Cep telefonu bilimkurgu filmlerinden çıkıp cebimize gireli tam otuz yıl olmuş. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i arayıp ilk kez "Alo" demesinin üzerinden otuz yıl geçmiş.

1994 yılının 23 Şubatın'da ilk cep telefonu görüşmesi yapılırken, bugün yapay zeka boyutunda nasıl hızlı bir değişim yaşayacağımızı kim düşünebilirdi ki? Peki ya 30 yıl sonra bizi neler bekliyor.

Bugün cep telefonu olmayan kaldı mı? Ya da daha evvelinde, eve bağlatmak için aylarca sıra beklediğimiz sabit telefonlar, hangimizin evinde kaldı.

Hatta yaşınızı alanlardansanız, her mahallede sayılı sayıda bir iki telefon olduğunu ve komşuluk hukuku içinde bütün mahalleye hizmet verdiğini de hatırlarsınız.

Teknoloji ilerledikçe diye başlasam, ne komşuluk, ne dostluk ne müdavimi olduğunuz mekanlarımız ne de… diye devam eder sonunu getiremem.

Onun için iyisi mi başlamadan bu bahsi olduğu yerde bırakayım.

30 yıl evvel ilk çıkan modelleriyle, ucunda boy boy antenleri, takoz gibi cihazları, nerede taşıyacağımızı bilemeden, kadınların çantalarında erkeklerin kemer üstüne takılan deri kılıflarda taşımaya başladığı cep telefonu, hayatımızda varlığını gittikçe daha çok hissettirmeye devam ediyor.

Doyumsuz bir şekilde el atmadığı bulaşmadığı alan bırakmadı.

Akılsızlarıyla başladığımız, cep telefonu serüvenimiz, akıllarıyla devam ederken, cebimizde taşıdığımız cihazların bazen küstahlaştığını da fark etmedik.

Çoktan bizim yerimize düşünmeye başlamış ne izleyip ne dinleyeceğimize, ne giyip ne giymeyeceğimize, nerde gezip nerde dinleneceğimize, kimle dost, kimle arkadaş, kimle düşman olacağımıza bile karışmaya başlamıştı.

Ve nihayet cebimizde taşıdığımız akıllı telefonlar, artık cebimize sığmaz olmuş, ellerimize yapışıp vücudumuzun bir parçası haline gelmişti.

Akıllı demek yetmeyince, insan zekasına karşı alanını genişleten bu cihazlar sonunda adını da değiştirip yapay zeka diye adlandırılmaya başlandı.

Cep telefonu pazarında en yüksek paylardan birine sahip olan bir marka pazara çıkardığı en son modeline artık akıllı telefon değil yapay zeka diye isim verdi.

Dile kolay 30 yıl. Cep telefonu ve 2003 yılında başlayan internet teknolojisiyle, malumatfuruş bir nesil yetişti, büyüdü.

Elinin altında devamlı her sorusuna ama yanlış ama doğru, bir cevap bulabileceği bir mecra ile bütün toplum her şeyle ilgili malumat sahibi olmaya başladı, devam ediyor.

Malumatfuruş çağını başlatıp devam ettiren ve bunu önce ceplerimize, sonra ellerimize eklemleyen teknolojiyle 30 yıldır birlikte yaşıyoruz.

Ya da yaşadığımızı sanıyoruz minik kara ekranlara gömülerek.

title