Haberler

Muhammed Bebek Sağlığına Kavuştu

Doğuştan bağırsakları çalışmayan Muhammed Öztürk isimli çocuk Özel Yıldızlıgüven hastanesinde geçirdiği başarılı operasyon sonucu sağlığına kavuştu.

Doğuştan bağırsakları çalışmayan Muhammed Öztürk isimli çocuk Özel Yıldızlıgüven hastanesinde geçirdiği başarılı operasyon sonucu sağlığına kavuştu.

Gerçekleşen operasyon hakkın da bilgi veren Özel Yıldızlıgüven Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İrfan Serdar Arda, "'Hirschsprung hastalığı' ya da 'konjenital agangliyonik megakolon' olarak bilinen bu hastalık, kalın bağırsağın anüse yakın olan kısmında 'ganglion hücresi' olarak bilinen sinir hücrelerinin gelişmemesine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu durum doğumsaldır, yani anne karnındayken ortaya çıkar. Bu hücreler bağırsağın gevşeyerek boşalmasını sağlar. Hücrelerin olmaması durumunda bağırsağın o kısmı gevşeyemez ve kasılı olarak kalır. Bu kasılı kısım dışkının aşağı doğru geçmesini önleyerek bağırsak tıkanıklığına yol açar. Megakolon hastalığı olan bebekler bu nedenle bağırsak tıkanıklığı bulguları ile doğarlar. Yeni doğan bir bebeğin ilk kakasını doğumdan sonraki gün içerisinde yapması beklenir. Bebeklerin yüzde 90'ı ilk 72 saat içinde dışkılarını çıkarırlar. Megakolon hastaları ise bağırsaklarındaki tıkanıklık nedeniyle dışkılarını çıkaramazlar. Karınları şiştir ve sarı renkli safralı bir şekilde kusarlar. Çekilen ilaçlı bağırsak filminde kasılı kısım görülebilir. Ancak, kesin tanı için bağırsaktan biyopsi alınması gerekir. Bu hastalığın tedavisi ancak cerrahi yolla yapılabilir. Ameliyat sırasında hücre bulunmayan bağırsak çıkarılarak yerine içinde hücre bulunan bağırsak çekilir. Günümüzde genellikle tek bir ameliyat ile tedavi gerçekleştirilebilmektedir. Eğer tanıda gecikilecek olursa, tıkalı kısmın gerisinde kalan bağırsak genişleyeceğinden hastaya 'kolostomi' yapmak, yani geçici bir süre bağırsağı karın duvarına bağlamak gerekebilir" dedi.

7 aylık prematüre olarak doğan bebeğin kuvözde izlenirken karın şişliği ve safralı kusmalarının olması üzerine değerlendirildiğini belirten Dr. Arda, "'Hirschsprung hastalığı' olduğu düşünülerek bağırsaktan biyopsi alındı. Sinir hücrelerinin olmadığının görülmesi üzerine bebek henüz çok küçük olduğundan kolostomi yapıldı. Yaklaşık olarak 6 aylık ve 5,5 kg olduğunda büyük ameliyatı yapılarak hastalıklı bağırsak çıkarıldı ve yerine çalışan bağırsak getirildi. Ameliyat sonrasında bir sorunu olmadı. Şu anda bağırsakları çalışıyor, her gün dışkısını rahatlıkla çıkartabiliyor. Aynı zamanda büyümesi de hızlandı, kilo ve boy artışı ile yaşıtlarını yakalamak üzere" diye konuştu.

Öztürk ailesi ise alınan başarılı sonuçtan dolayı başta Dr. Arda olmak üzere ilgi ve alakalarından dolayı Yıldızlıgüven Hastanesi personeline teşekkür etti. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Muhammed Öztürk Bebek Yaşam Haberler

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Bakmadan Geçme

Aleyna elendi mi? Survivor Aleyna elendi mi gitti mi? 17 Mayıs okullar tatil mi? Bugün okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? Bodrumspor-Çorum FK maçı ne zaman? 28 Şubat Davası'nda affedilen generaller kim, isimleri ne? 17 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 17 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 17 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 17 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 17 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title