Haberler

Uzman Dr. Özel: İshalde Su Verilmez İnanışı Doğru Değil

Güncelleme:

Özel Genesis Hastanesi doktorlarından Uzman Dr. Abdülkadir Özel, sıcakların artması ile sık karşılaşılan ishal ve kusmaya karşı uyarılarda bulundu.

Uzman Dr. Abdülkadir Özel, sıcakların artması ile sık karşılaşılan ishal ve kusmaya karşı uyararak, alınması gereken tedbirlerle ilgili önerilerde bulundu. Kusmanın midenin ishal bağırsakların yıkandığının, temizlendiğinin göstergesi olduğunu ifade eden Özel, sindirim kanalına giren yabancı maddelerin ve mikropların kusma ve ishal yoluyla dışarı atıldığını söyledi. Çocuk ishallerinin %80–90 gibi çok büyük kısmı virüs denilen mikroplarla olduğuna dikkat çeken Özel, bu çeşit ishalin yalnızca yiyeceklerin ayarlanması ile tedavi edilebildiğini ve herhangi bir ilaç kullanılmasının gerekmediğini kaydetti.


İshal ve kusmada uygulanması gerekenler


İshal ve kusma sırasında önerilerde bulunan Özel, şunları ifade etti: "İshalde kaybedilen ana madde su ve tuzdur. Yapılacak ilk şey su ve sulu besinlerin bol miktarda verilmesidir. 'ishalde su verilmez' şeklindeki inanış doğru değildir. Çocuğunuz anne sütü alıyorsa, sütünüzü kesinlikle kesmeyiniz. Sütünüzü daha sık aralıklarla veriniz. Eğer çocuğunuz inek sütü alıyorsa inek sütünü 24 saat yarı su, yarı süt şeklinde sulandırınız. Sonraki 24 saat 2 ölçü süt, 1 ölçü su koyunuz.Daha sonra 3. gün inek sütünü sulandırmadan verebilirsiniz. Doktorunuz size ishal için hazırlanmış özel bir ishal maması verebilir. Bu ishal mamasını normal su ile sulandırıp rahatlıkla çocuğunuza kullanabilirsiniz. Her yaştaki çocukta ishal ve kusmada kaybedilen tuz ve suyu içeren şeker, tuz karışımı paketlerden hazırlayıp çocuğunuza suna bilirsiniz" dedi.

Paketler sağlık kuruluşu ve eczanelerden ücretsiz alınabilir

Bu paketlerin tüm sağlık kuruluşlarından ücretsiz olarak temin edebileceği gibi eczanelerden de alabileceği bilgisini veren Özel, "Evde kendinizde hazırlaya bilirsiniz. Beş su bardağı (bir litre) kaynatılmış, ılıtılmış su içerisine 2 çorba kaşığı toz şeker, bir çay kaşığı tuz, eğer evde varsa bir çay kaşığı karbonat konulur.Karıştırılır.İshal başlangıcında bu karışımdan çocuğunuza sunun. İçmesi için zorlamayın. Eğer su kaybı fazla ise tüm gıdaları reddeden ve her şeyi kusan çocuk bu karışımı çok iyi alır.Bu karışım bebek için hiç bir gıda olmasa da başlangıçta yeterlidir. Çocuğunuz her kaka yaptığında bu karışımdan 1-2 çay bardağı içirmeye çalışınız.Hazırladıktan sonra bu karışımı 24 saat içinde bitirmelisiniz. Kalanı döküp ertesi gün yenisini hazırlayınız. Birlikte genellikle kusma da vardır. Bu nedenle su ve sulu besinler sık-sık ve azar-azar verilmeli, çocuk yiyecek için zorlanmamalıdır" şeklinde önerilerde bulundu.


İshalde verilecek sulu besinler


İshal sırasında verilecek besinler ile ilgili de bilgi veren Özel, şunları sıraladı:
Kaynamış, ılıtılmış su, orta şekerli açık çay, ada çayı, nane-limon, ıhlamur, limonata, tuzlu ayran, pirinç suyu.
Meyveler
Şeftali suyu, elma suyu, elma püresi, muz, portakal, greyfurt, mandalina suyu.
Sebzeler
Pirinç lapası, patates püresi, tahıl yemekleri, havuç, baklagiller iyice pişirildikten sonra verilmelidir.
Protein kaynağı olan besinler
Az tuzlu yoğurt, peynir, yağsız et, köfte, tavuk eti
İshalde verilecek yiyecekler
Gazozlar ve kolalı içecekler, hazır meyve sular ve tüm asitli içecekler, yağlı gıdalar, kızartmalar, acılı, ekşili, baharatlı yiyecekler, çikolatalar, gofretler, boyalı şekerler, Üzüm, kavun, karpuz, erik, kayısı, incir, kiraz.
İshalden korunmak için dikkat edilmesi gerekenler
Özel, ishalden korunmak için de şu tavsiyelerde bulundu: "Bebeğinizi beslemeden önce mutlaka ellerinizi yıkayınız. Altını temizledikten sonra ellerinizi yıkayınız. Bebeğinize çeşme suyu içiriyorsanız mutlaka 10 dk. kaynatmalısınız. Temizliğinden emin olduğunuz kapalı su kullanıyorsanız 6. aydan sonra kaynatmayabilirsiniz. Emzik, biberon, kaşık, tabak gibi eşyalarını her gün bir tencere içerisinde 10 dk kaynatmalısınız. Bebeğinize yedirdiğiniz sebze ve meyveleri temiz bir suyla iyice yıkayınız. Bebeğiniz için hazırladığınız gıdaları oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletmeyiniz.En iyisi hazırladıktan sonra en kısa sürede veriniz. Yiyecekleri uzun zaman saklamak için ağzı kapalı olarak buzdolabına koyunuz. Çöplerinizi kapalı kutularda toplayınız.

Ne zaman doktora başvurmalısınız?

Uzm. Dr. Özel ne zaman ve hangi belirtilerde doktora gidilmesi gerektiğini şöyle ifade etti: "Kusma aralıksız sürüyorsa, bebeğiniz ağızdan hiç bir şey almıyor, bitkin yatıyorsa, gözleri içeri çökmüş karın derisi buruşmuş kafasındaki bıngıldak denilen çukurluk içeri çökmüşse, ağır ishali olmasına rağmen ağızdan şeker, tuz karışımı solüsyonu almıyor ise, ateş 24 saatten sonra hala devam ediyorsa, dışkısı kanlı ve sümüklü ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız."

ÖNEMLİ: Çocuğunuza gelişi güzel ishal kesici ilaçlar, antibiotikler kullanmayınız. Çünkü bu ilaçlar gereksiz yere kullanıldıklarında çocuğunuzun hastalığının uzamasına bazen de ağırlaşmasına neden olurlar.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Sağlık Güncel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Bakmadan Geçme

2024'te En Kolay İş Bulan Meslekler Hangileri? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! ÇİKOLATA KİSTİ NEDİR? Çikolata kisti (Endometriozis) neden olur, belirtileri neler? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 13 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 14 Mayıs Salı 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 14 Mayıs burç yorumları nedir? Kişisel farkındalık nasıl artırılır? Farkındalığı artırmak için neler yapılabilir? A101 AKTÜEL KATALOĞU 13-16 MAYIS | A101'e gelen ürünler! A101 bu hafta katalog ürünleri neler? A101 fiyat listesi! ZTK maçı ne zaman oynanacak? #9917 Ziraat Türkiye Kupası Beşiktaş- Trabzonspor maçı ne zaman? Kurban Bayramı'nda hangi sureler okunur? Kurban arefesinde hangi sureler okunur? SARILIK NEDEN OLUR? Sarılık belirtileri neler, nasıl geçer? 20 bin öğretmen atama başvuruları ne zaman 2024? MEB'den Öğretmen Ataması Takvimi #128197 Sözlü sınav ve mülakat tarihleri ne zaman başlıyor? İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NEDEN OLUR? İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri neler, ne iyi gelir? Şanlıurfa Usulü Beyti Kebabı nasıl yapılır? Gelinim Mutfakta'da bugün ne yapıldı? Survivor All Star 2024 112. Bölüm Tanıtımı! #128250 112. Bölüm tanıtımı yayınlandı mı?
Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title