Haberler

Uluslararası Plastik Ambalaj Teknolojileri Kongresi

PAGEV Başkanı Eroğlu: "Tüketim de ambalaj üretimi kadar önemli. Bir ülkenin ne kadar çok kişi başı ambalaj tükettiği, o ülkenin ne kadar gelişmiş, sofistike ürünler kullandığını gösteriyor" İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Akyüz: "Gıda sektöründe standart getiren, gıdaları koruyarak ömrünü uzatan ve halk.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, tüketimin de ambalaj üretimi kadar önemli olduğunu belirterek, "Bir ülkenin ne kadar çok kişi başı ambalaj tükettiği, o ülkenin ne kadar gelişmiş, sofistike ürünler kullandığını gösteriyor" dedi.

Eroğlu, PAGEV'in bu yıl ilkini gerçekleştirdiği "Uluslararası Plastik Ambalaj Teknolojileri Kongresi"nde yaptığı konuşmada, ambalaj sektöründeki 16 milyar dolarlık büyüklüğün yüzde 35'lik kısmının plastik ambalajlardan meydana geldiğini söyledi. Gerçekleştirilen 3,6 milyar dolarlık direkt ihracatın yüzde 70'ini ise plastik ambalajların oluşturduğunu anlatan Eroğlu, plastik ambalajın, ambalajın kalbi olduğunu dile getirdi.

Eroğlu, tüketimin de ambalaj üretimi kadar önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Çünkü bir ülkenin ne kadar çok kişi başı ambalaj tükettiği, o ülkenin ne kadar gelişmiş, sofistike ürünler kullandığını gösteriyor. Dünyada ortalama kişi başı ambalaj tüketimi 116 dolar civarında. Kuzey Amerika'da bu rakam 400 dolar, AB'de 300 dolar, Japonya'da 500 dolar ve Türkiye'de ise 160 dolar seviyesinde bulunuyor. Dünya ortalamasının üstündeyiz ancak varmak istediğimiz yere daha çok yolumuz var."

Eroğlu, 500 gram kahveyi ambalajlamak için cam seçilirse 500 gramlık bir ambalaja, metal kutu seçilirse yine ortalama 130 gramlık bir kaba gerek duyulacağını belirterek, plastik ambalaj seçilmesi halinde ise 12 gramlık bir ambalajın yeterli olacağını aktardı. Bu durumda dünya kaynaklarının kullanımında önemli tasarruf sağlanacağının altını çizen Eroğlu, plastik ambalajların, kaynak kullanımındaki verimlilikle de giderek hafiflediğini söyledi.

Eroğlu, şunları kaydetti:

"Gıda tüketiminde açlık sınırında o kadar insan varken, bunu koruyan ve bozulmadan tüketiciye ulaştıran bir ambalajdan söz ediyoruz. 'Plastik ambalaj konusunda algıyla ilgili sektörde pek çok çevre ile sağlıkla alakalı sorunlar var. Siz PAGEV olarak bu konuda ne yapıyorsunuz?' diyenler var. Biz cam kullanan, ürünlerini piyasaya sürenlerle konuşuyoruz. 'Bizi bundan kurtarın, hem çok pahalı, ulaşmak zor hem de cam kırılınca malzememiz de ziyan oluyor. Şu algıyı çözseniz, biz severek plastik kullanacağız' diyorlar.

PAGEV çevre ve geri dönüşümle ilgili çalışmalarını da sürdürüyor. Bu yıl Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi (PAGÇEV) ile 110 bin ton atığı geri dönüştüreceğiz. Çünkü plastik sektörü, sorumlu bir sektör."

"İhracatın yüzde 69'unu plastik ambalajlar oluşturuyor"

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz ise ürünlerin fark edilmesi, tercih edilmesi ve kalıcı hale gelmesi noktasında ambalajların öne çıktığını belirtti.

Ürünlerin görünen yüzü ve kimliği olarak tanımladıkları ambalajların, tüketiciyle ilk buluşmayı sağlaması açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Akyüz, şunları kaydetti:

"Ülkemizde hızla büyüyen ambalaj sektörü içinde plastikler yüzde 35'lik bir paya sahip. Kimya sektörünün en fazla ihraç edilen ürün grubunu oluşturan plastiklerin üretim ve geri dönüşümlerinin yanı sıra hafifliği, kolay şekil alabilmesi ve kullanım kolaylığı gibi birçok avantajı var. Özellikle gıda sektörüne standart getiren, gıdaları koruyarak ömrünü uzatan ve halk sağlığının korunmasına katkıda bulunan ambalajlar, yeni gelişen teknolojiler sayesinde daha işlevsel, daha nitelikli ve daha çevreci özellikler taşıyor.

Rakamlar da sektörün hızla gelişen bir yapıya sahip olduğunu destekliyor. Dünya ambalaj sektörünün büyüklüğü 670 milyar dolara ulaşmış durumda. Türkiye ambalaj sektörünün büyüklüğü ise 16 milyar dolar ve Türkiye bu rakamla Avrupa üçüncüsü. Ambalaj sektörü ihracat açısından da önemli bir potansiyel içeriyor. Özellikle son yıllarda Almanya, İngiltere, Irak, Fransa, İran, Hollanda, İtalya, İsrail, Rusya ve Yunanistan öne çıkan ülkeler arasında yer alıyor."

Akyüz, Türkiye'nin geçen yıl ambalaj ihracatının 3,6 milyar dolara ulaştığına, ihracatın yüzde 69'unu ise plastik ambalajların oluşturduğuna dikkati çekti.

Bunun yüzde 18'inin karton ambalaj ve yüzde 9'unun ise metal ambalaja ait olduğunu dile getiren Akyüz, "Sektörün 2023 yılı hedefi 30 milyar dolarlık büyüklük ve 10 milyar dolarlık ihracata ulaşmak. Bu hedefe ulaşmanın yolu ise katma değerli üretimden geçiyor" dedi.

Akyüz, İKMİB olarak katma değeri yüksek plastik ve metal ambalaj ürünlerinin geliştirilmesi, tasarımın öneminin vurgulanması ve rekabet gücünün artırılması amacıyla bu yıl ilk kez İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği ortaklığıyla Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması düzenlediklerini da anımsattı.

"Geçen yıl Türkiye'de 8,1 milyon ton plastik işlendi"

PAGEV 1. Başkan Yardımcısı ve Kongre Komite Başkanı Ahmet Meriç ise PAGEV'in, sektördeki 6 bin firmayı temsil eden, 600 civarında kayıtlı üyesi bulunan, sektörün önemli bir kurumu olduğunu ifade etti.

Geçen yıl Türkiye'de 8,1 milyon ton plastik işlendiğini ve bunların 3,25 milyon tonunun plastik ambalaj üretiminde kullanıldığını hatırlatan Meriç, dünya genelinde de plastik üretiminin yaklaşık yüzde 40'lık kısmının ambalaj üretiminde kullanıldığını da aktardı. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Kuzey Amerika Murat Akyüz İstanbul Türkiye Ekonomi Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title