Haberler

Ulukışla'da Obezite ve Sağlıklı Beslenme Konferansı Düzenlendi

Niğde’nin Ulukışla ilçesinde İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezi tarafından düzenlenen “Diabet, Obezite ve Sağlıklı Beslenme” konulu konferans düzenlendi.

Niğde'nin Ulukışla ilçesinde İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezi tarafından düzenlenen "Diabet, Obezite ve Sağlıklı Beslenme" konulu konferans düzenlendi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Tetiker'in konuşmacı olarak katıldığı konferans Ulukışla Halk Eğitim Merkezi Sosyal Salonunda verildi.

Programa Ulukışla Kaymakamı Ferhat Atar, Belediye Başkanı Ali Uğurlu, Niğde Halk Sağlığı Şube Müdürü Ertan Değirmencioğlu, İlçe Emniyet Amiri Sadi Günay, İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Sorumlu Tabibi Yılmaz Yücel, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Tamer Tetiker, Ulukışla İlçe Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Seylap Soydan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Vekili Adnan Bozoklu, daire amirleri, misafirler ve öğrenciler katıldı.

Kaymakam Ferhar Atar, Manisa ili Soma ilçesinde önceki gün meydana gelen maden faciasından dolayı ülke genelinde milli yas ilan edilmesi sebebiyle ilçede de tüm kutlama ve programların iptal edildiğini, ancak önceden planlanmış olan sağlık konusundaki bu eğitim amaçlı konferansın belirtilen tarihte gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Tetiker yaptığı konuşmasında, "Diabet (şeker hastalığı), vücudumuzda insülin hormonunun hiç üretilememesi veya vücudun ihtiyacını karşılayacak kadar üretilememesi, yada üretilen insülinin yeterince etki gösterememesine bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Diyabet istatistiksel tahminlerin ötesinde çok hızlı artış göstermesi, tanıdan itibaren yaşam boyu sürmesi, ağır komplikasyonlarla seyretmesi, iş gücü ve yaşam süresini ve kalitesini olumsuz etkileyen bir hastalık olması nedenleriyle, Birleşmiş Milletler (BM) Aralık 2006 tarihi itibarı ile diyabeti küresel bir hastalık olarak kabul etmiş ve tüm ülkelerin sağlık otoritelerine diyabetle mücadele çağrısı yapmıştır. Uluslararası diyabet federasyonu (IDF) tarafından yayınlanan raporlara göre, dünyada 380 milyon civarında olduğu belirtilen diyabet hasta sayısının, mücadele edilmezse, 2035 yılında yaklaşık 590 milyon olacağı tahmin edilmektedir. Buna bağlı olarak da sağlık harcamalarının 2035 yılında yaklaşık 550 milyar Amerikan dolarından yaklaşık 630 milyar dolara ulaşacağı ön görülüyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verilerine göre, ülkemizde 2008- 2012 yılları arasında diyabetli hasta sayısı bir önceki yıla göre her yıl ortalama yüzde 17 artarak 2.5 milyon kişiden 5.2 milyon kişiye ulaşmıştır. Türkiye'de diyabetin görülme sıklığı 2008'de yüzde 3.5 iken 2012 yılında yüzde 6.9'a yükseldi" dedi.

Tetiker, "Özellikle ailesinde diabet öyküsü olan, hareketsiz, sağlıksız beslenen ve kilo fazlası olan kişiler diabet hastalığı açısından risk grubunu oluşturmaktadır.

Diyabet tedavisinde; Önemli adımlardan biri de, yaşam değişikliği terapisidir. Bu değişiklik kişilerin hem aç kalmadan kilo vermelerini sağlamakta, hem de kan şekeri seviyelerini dengeli takip etmelerine yardımcı olmaktadır. Kan şekerini yavaş yükselten besinleri tercih etmek ve öğün saatlerini belli bir düzene oturtmak, bol miktarda lifli gıdalar(sebze, meyve, baklagiller) tüketmek en temel kuraldır. Diabet ve Obezite ile mücadelede, yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanmasına yönelik önlemlerin yanı sıra toplumda düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının da oluşturulması gerekmektedir.

Teknolojik gelişmeler insanı hızla hareketsizliğe itmekte ve artık pek çok faaliyet sanal ortamda gerçekleşmektedir. Bu anlamda hayat kolaylaşmakta ancak beslenme alışkanlığını değiştirmeyen, hatta hızla bol kalorili sağlıksız yiyeceklere yönelen insan için hareketsizlik önemli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Neticede beslenme tarzındaki değişiklikler, fiziksel aktivite azlığı, sigara ve alkol tüketimi gibi bir takım olumsuz şartlar bir araya geldiğinde obezite (şişmanlık) riski artmaktadır. Sağlık Bakanlığının 2014 yılını " Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı " ilan etti, amaç olarak sağlıklı yaşam ve çağımızın hastalığı diyabete ve obeziteye dikkat çekmek için, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin önemini vurgulamak fiziksel aktiviteyi ve sporu teşvik etmektir" şeklinde konuştu.

Konferansın ardından konuşmacı Prof. Dr. Tamer Tetiker, vatandaşların diabet, obezite ve beslenme konularındaki sorularını yanıtladı. - NİĞDE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ali Uğurlu Ulukışla Niğde Yerel Haberler

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title