Haberler

Türkmeneli Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Beyatlı Açıklaması

"Türkiye'nin şu andaki acil tutumundan kesinlikle çok memnunuz. Türkiye Cumhuriyeti devleti, yapması gereken gıda ve sağlık yardımını en iyi şekilde yapmakta, bundan sonra da yapacaktır"

Türkmeneli Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Aydın Beyatlı, Türkiye'nin Irak Türkmenlerine yaptığı yardımlarla ilgili, "Türkiye'nin şu andaki acil tutumundan kesinlikle çok memnunuz. Türkiye Cumhuriyeti devleti, yapması gereken gıda ve sağlık yardımını en iyi şekilde yapmakta, bundan sonra da yapacaktır" dedi.

Beyatlı, Konya Valisi Muammer Erol'u ziyaretinde, Telafer'den 250 bine yakın insanın yurdunu terk ederek ülkenin kuzeyine göç etmesinin ciddi bir sorun oluşturduğunu söyledi.

Irak'ta göçmenlerin insanlık dışı muameleyle karşı karşıya kaldığını belirten Beyatlı, sokak ortasında insanların öldürülmesi, tarihi yerlerin ve kutsal mekanların bombalanmasının Irak'ın genelinde büyük infial yarattığını ifade etti.

Göç eden Iraklıların, bir taraftan açlık ve susuzluk, bir taraftan da akrep sokmalarıyla mücadele ettiğini anlatan Beyatlı, şunları kaydetti:

"Yaşlı ve bebeklerin adeta her gün ölmelerinin doğal bir olay gibi karşımıza gelmesi, gerçekten bizleri üzmüştür. Türkmeneli Sağlık Konseyi ve Yurt Dışındaki Iraklı Doktorlar Derneği olarak, olay başlar başlamaz Kerkük'e gittik. Göçmen kardeşlerimizle karşılaştık ve kamplardaki sıkıntıları gördük. Daha sonra yaptığımız görüşmeler sonucu, Konya Valiliğimiz hemen devreye girdi ve ciddi yardımları oldu. Kızılay, AFAD, TİKA ve sivil toplum kuruluşlarının ciddi çalışmalarıyla Irak'a yardımlar gitti. Daha sonra 17 Temmuz'da sağlık ekibimizle Telafer'in kuzeyine intikal ettik. O bölgelerdeki binlerce göçmenin halini gördük. Gerçekten içler acısıydı. Merkezi Irak hükümeti, kuzeydeki bölgesel hükümet ve Irak'taki diğer siyasi partiler, bu göçün karşısında aciz kalmıştır. Ancak o bölgeye yetişir yetişmez, AFAD, Kızılay ve diğer yardımların biz daha gitmeden o bölgelere yetiştiğini görmek, bizi ve tüm Iraklıları sevindirmiştir. Türkiye hükümetine, AFAD, TİKA, Kızılay ve yardımda bulunan Türkiye'deki tüm sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerine, Iraklılar adına sonsuz şükranlarımı sunuyorum."

Beyatlı, Türkiye'nin her zaman olduğu gibi bugün de zor durumdaki insanların yanında olduğu açık ve net bir şekilde ortaya koyduğuna işaret etti.

Türkiye'nin yanı sıra, Iraklı Türkmen, Arap, Kürt ve Hristiyan doktorların da bölgede çalışmalar yaptığını aktaran Beyatlı, önümüzdeki hafta çeşitli ülkelerden doktorlarla yine bölgeye gideceklerini bildirdi.

"Irak'ta çok acı günler yaşanıyor"

Beyatlı, gazetecilerin sorusu üzerine, Irak Türkmenleri meselesinin Türkiye'de sadece bir partinin değil devletin ve milletin meselesi olduğunu vurguladı.

"Irak Türkmenleri meselesine objektif bakılmasını isteriz" diyen Beyatlı, şöyle devam etti:

"Irak'ta çok acı günler yaşanıyor. Bu acı günde onlara yardım yapmak gerekiyor. Bunun ötesinde siyasi ve diplomatik girişimler mutlaka yapılmalıdır. Bugün oradaki insanların gıdaya ihtiyacı var. Türkiye'nin şu andaki acil tutumundan kesinlikle çok memnunuz. Türkiye Cumhuriyeti devleti, yapması gereken gıda ve sağlık yardımını en iyi şekilde yapmakta, bundan sonra da yapacaktır. Türkiye Cumhuriyeti devleti, bu bölgede büyük bir devlettir." - Konya

Kaynak: AA / Yerel

Kızılay Telafer Konya Irak Yerel Haberler

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Sinan Ateş suikastına ait yeni görüntüler ortaya çıktı

Sinan Ateş suikastına ait yeni görüntüler ortaya çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title