Haberler

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Balcı: 'Hijyenik ve Sağlıklı Ortamda Üretim Yapmayan Esnaf, Bizim Üyemiz de Olsa Denetleme Yetkisi Elinde Olan Kurumlar Gereğini Yapmalıdır'

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, 'Hijyenik ve Sağlıklı Ortamda Üretim Yapmayan Esnaf Bizim Kendi Üyemiz de Olsa Denetleme Yetkisi Elinde Olan Kurumlar Gereğini Yapmalıdır' Dedi

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, 'Hijyenik ve sağlıklı ortamda üretim yapmayan esnaf bizim kendi üyemiz de olsa denetleme yetkisi elinde olan kurumlar gereğini yapmalıdır' dedi.

Balcı, Gaziantep Esnaf Odaları Birliği (GESOB) Başkanı Ömer Küsbeoğlu'nu ziyaretinde, hijyenik ve sağlıklı olmayan ortamda ekmek üretimi yapılmasına bir saat dahi müsaade etmenin halk sağlığını hiçe saymak anlamına geldiğini, buna kimsenin hakkı olmadığını belirtti.

Sağlıksız ortamda üretim yapmakta ısrarcı olan kişileri esnaf olarak düşünemediklerini ifade eden Balcı, 'Bunlar gerçek fırıncı esnafının üzerinde kara bir lekedir diye düşünüyoruz. Hijyenik ve sağlıklı ortamda üretim yapmayan esnaf bizim kendi üyemiz de olsa denetleme yetkisi elinde olan kurumlar gereğini yapmalıdır' diye konuştu.

Balcı, fırıncı esnafının fiyat artışı yapma heveslisi olmadığını, çok zor durumda olmadığı sürece kesinlikle fiyat arttırmayı düşünmediğini belirtti.

2008'in Şubat ayından bugüne kadar ekmek fiyatında bir değişiklik söz konusu olmadığını, bu güzel tablonun sürekli olması için yetkili birimlerle sürekli diyalog halinde çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Balcı, şöyle devam etti:

'Sektördeki sorunları ne kadar aza indirecek olursak bu süreklilik gelecek yıllarda da devam etme imkanı yakalayacaktır. Gerek Tarım Bakanlığı gerekse federasyonumuzun yapmış olduğu çalışmalar sonucunda sektörün sorunlarına çözüm olacak Gıda Kanunu dörtlü paketi bu hafta Meclise geliyor.

Tasarıda olduğu şekliyle Mecliste kanunlaşırsa sektörümüzün bir çok sorununu çözmüş olacak kanun. Kanun çıktıktan sonra önemli olan kanunun vermiş olduğu yetkiyle bakanlıklardaki yönetmelikleri sorunun çözümüne yönelik olarak çıkarmak. O konunda da bakanlıkla diyalog halinde çalışmamızı devam ettireceğiz.'

Balcı, İçişleri Bakanlığı'nın iş yeri açma yönetmeliğiyle ilgili yönetmeliğinin geçen hafta cuma günü itibariyle Başbakanlığa gittiğini, önümüzdeki 10-15 gün içinde bunun yayınlanmasıyla birlikte sektördeki önemli birkaç sorunun da halledilmiş olacağını vurguladı.

- 'EKMEK KALDIRIMDAN KALDIRILMALI'-

Önümüzdeki aylarda yine perakende satış yerleriyle ilgili yönetmeliğin çıkmasıyla birlikte sektörün önemli bir sorunun da hallolmuş olacağını dile getiren Balcı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

'Biz her zaman söylüyoruz ekmeği kaldırımdan kaldırmak gerekir, ekmek her yerde satılmamalıdır, ekmeğin fırının dışında bakkal ve marketlerde satılmasına müsaade edilmelidir. Çünkü ekmek halkımızın temel gıdası olan bir maddedir, bir üründür. Fırında hijyenik ve sağlıklı ortamda ne kadar üretirseniz üretin eğer onu satışa arz ederken o hijyen ve sağlıklı ortamı muhafaza edemezseniz, hijyen ve sağlıklı ortamda onun naklini sağlayamazsanız daha da ötesinde kaldırımda, dolapta ekmek satışına göz yumacak olursanız o zaman halk sağlığını tehdit etmiş oluruz ki buna kimsenin hakkı yok.

Bununla ilgili düzenlemenin de en kısa sürede olması gerekir. Fırınların dışında bakkal ve marketlerin özel bölüm yapmak kaydıyla ekmek satışına müsaade edilmesi gerekir diye düşünüyoruz. Bununla ilgili çalışmalar kısa sürede yapılacaktır.'

- MERDİVEN ALTI ÜRETİM-

Balcı, Gıda Kanunu ve ilgili yönetmeliğin çıkmasıyla esnafı mağdur eden ve cezalarla karşı karşıya bırakan sorumlu yönetici gıda mühendisi istihdamı sorununun çözüme kavuşacağını, belli sayıda işçi çalıştıran küçük esnafın gıda mühendisi tutma mecburiyetinden muaf olacağını vurguladı.

Üretim izin belgeleriyle ilgili ciddi yaptırımlar geldiğini, kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte merdiven altındaki üretim yapan işletmelerin kapanacağını ümit ettiklerini bildiren Halil İbrahim Balcı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

'Bu yönde bakanlık daha ağır ceza müeyyideleri getiriyor. Haksız rekabet tüketiciyi mağdur eder, esnafla birlikte halkımızı mağdur eder. Rekabet uzun süreli olursa, üründe kaliteyi yok edecektir. Bu biraz daha devam edecek olursa hijyen ve sağlıklı ortamdan uzak yerlerde üretim yapma mecburiyetini getirecektir ve kaliteli eleman çalıştırmamayı doğuracaktır.

Önemli olan ucuz ekmek almak değil, önemli olan kaliteli sağlıklı hijyen ve sağlıklı ortamda üretilen ekmeği alıp tüketmektir. Eğer çok ucuza aldığımız ekmek eğer kalitesizse, kalitesiz undan imal ediliyorsa, kalitesi düşükse sağlıklı ve hijyenik olmayan bir işletmede üretilen ekmeği tüketirsek o zaman çok kötü bir durum ortaya çıkar ki; halk sağlığını tehdit eder. Dolaylısıyla bu haksız rekabetin yaşanmamasıyla ilgili gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Haksız rekabete müsaade edilmemesi gerekiyor.'

Balcı, haksız rekabetin olduğu yerde, denetleme görevini elinde bulunduranların daha fazla denetim yapması gerektiğini ifade etti.

Ticaret Kanunu'nun Mecliste olduğunu, bu kanunun 55. maddesinin maliyetinin altında satış yapmayı yasakladığını anlatan Balcı, 'Bu kanunlaştıktan sonra inşallah bu olumsuz durum ortadan kalkacak. Hiçbir ürünü maliyetinin altında satışa arz edemeyecek kimse. Böyle olması durumunda da haksız rekabet bir nebze de olmayacaktır. Halk açısından, tüketici açısından, esnaf açısından çok önemlidir bu' diye konuştu.

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu da, seçilmenin çok kolay olduğunu ancak seçildikten sonra devamını getirmenin daha büyük önem taşıdığını bildirdi.

'Bu koltuk iğneli koltuk. Bu koltuğun hakkını vermediğin müddetçe o iğneler çıkar seni oturtturmaz' diyen Küsbeoğlu, yarışlarının ülkeye, Gaziantep'e ve esnafa 'kim daha iyi hizmet verecek' yarışı olduğunu kaydetti.

Ziyarette, bölge illerinin Fırıncılar Odası başkanları da yer aldı.

(SEÇ-MRT-YIL) - GAZİANTEP

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan'ın görüntüleri tartışma yarattı

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan'ın görüntüleri tartışma yarattı

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

CHP lideri Özel, Erdoğan'a seslendi: Madem atamayacaktın, bu 1 milyon günahsızı niye okuttun?

CHP lideri Özel, Erdoğan'a seslendi: Madem atamayacaktın, bu 1 milyon günahsızı niye okuttun?

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title