Haberler

Türkiye'de Yerel Yönetim Reformu Uygulamasının Devamına Destek Projesi

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Reformlar Sayesinde Yerel Yönetimlerin Ciddi Anlamda Rahatladığını Söyledi

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, reformlar sayesinde yerel yönetimlerin ciddi anlamda rahatladığını söyledi.

Vali Kızılcık, Türkiye'de Yerel Yönetim Reformu Uygulamasının Devamına Destek Projesi kapsamında düzenlenen Pilot Yerel Yönetimler Tanıtım ve Bilgilendirme Semineri'nde yaptığı konuşmada, 2000'li yılların başından itibaren dünyada yönetim anlayışında değişme ve gelişme yaşandığını belirterek, 'Bu bizlerin yaşamına etkin olarak yansımıştır' dedi.

Reformlar sayesinde yerel yönetimlerin ciddi anlamda rahatladığına dikkati çeken Vali Kızılcık, 'Ama bir ilin sorumlusu olarak şunu da çok iyi biliyorum ki sizler yerel yönetim birimlerinin sorumluları olarak, halka doğrudan hesap veren başkanlar olarak özellikle mali anlamda ciddi sıkıntılarla karşı karşıyasınız. Tabii ki bu sıkıntılarda 2008 yılında başlayan küresel finansal krizin çok önemli etkisi vardır' diye konuştu.

Vali Kızılcık, projenin Trabzon'da yerel yönetim birimlerinin daha yönetilebilir, daha vatandaş odaklı, daha etkin ve verimli olabilmesi için çok ciddi katkıda bulunacağına inandığını kaydetti. Trabzon Belediye Başkan Vekili Osman Necip Sevinç ise anayasaya göre merkezi yönetimin yerel yönetimler üzerinde kanunla belirlenen esas ve usuller çerçevesinde idari vesayet yetkisine sahip olduğunu belirterek, 'Ancak bir yandan idari vesayet anayasal bir ilke olarak devam ederken 2004-2005 yıllarında kabul edilen kanunlar, merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasındaki ilişkilere büyük değişiklik getirmiş, bunları Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik şartıyla belirlenen standart ve ölçütlerle uyumlu hale getirmiştir' dedi.

Son yıllarda yapılan reform çalışmalarına kadar yerel yönetimlerin, rutin belediyecilikten sorumlu olduklarına dikkati çeken Sevinç, 'Geçtiğimiz yıllarda kabul edilen yeni mevzuat, kamu hizmetlerinin sunumu ve toplumun sosyal ve ekonomik gelişiminin teşvik edilmesi alanlarında yerel yönetimlerin sorumluluklarını artırmıştır' diye konuştu.

Sevinç, seminerin kamu kaynaklarının daha iyi ve kapsayıcı olabilme kapasitelerinin geliştirilmesi yoluyla verimliliğin artırılmasına katkıda bulunacağını kaydetti.

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Murat Zorluoğlu da Türkiye'de özellikle 2002 yılından itibaren kamu yönetiminde yeniden yapılanma çalışmalarına hız verildiğini ifade ederek, 'Kamu yönetimi reformu çalışmalarının en önemli ayağından biri de yerel yönetimler alanında çıkarılan mevzuat ve bunların sağlıklı bir şekilde hayata geçirilme çalışmalarıdır' dedi.

Yerel yönetim reformu olarak da nitelendirilen bu süreçle merkezi idare ve yerel yönetimler arasında görev dağılımının yeniden belirlendiğini, merkezi idare tarafından yürütülmekle birlikte niteliği itibariyle yerel hizmet olan kamu hizmetlerinin kaynaklarıyla birlikte yerel yönetimlere transferinin gerçekleştirildiğini belirten Zorluoğlu, şöyle konuştu:

'Yönetim zihniyetinin de değişmesiyle sistemin merkezine insan ve onun ihtiyaçlarının en iyi şekilde karşılanması ilkesi oturmuştur. Reformlara yapılan yurt dışından desteklere somut örneği buradaki toplantının yapılmasını sağlayan proje oluşturmaktadır. 11 pilot bölgede uygulanan bu projenin temel amacı, yerel yönetimlerimizin daha kaliteli ve verimli hizmet sunabilmelerini temin etmek amacıyla onların idari kapasitelerini geliştirmektir. Proje kapsamında yapılacak ve 1 yıldan fazla sürecek çalışmalarda bir taraftan imar planlaması, imar izinleri, iş yeri açma, çalışma ruhsatları gibi il özel idarelerinin temel hizmet alanlarının daha kaliteli, süratli ve verimli olarak sunulması için çaba sarfedilecek, diğer taraftan da karar alma süreçleriyle alınan kararların uygulanmalarına vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının daha etkin katılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilecektir.'

İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi ise projenin temel hedefinin Türkiye'de 2003-2009 yıllarında yerel yönetimlerle ilgili yeni kabul edilen yasaların tam olarak uygulanmasını sağlayarak etkin, saydam, kapsayıcı ve katılımcı yerel yönetimler oluşturulmasına katkıda bulunmak olduğunu ifade etti.

Seminerde, daha sonra, projeyle ilgili bilgi verildi.

(ORH-AK-HAN) - TRABZON

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Tebliğ yapanlara vatandaştan tepki: Namazdan milleti soğuttunuz, defolun

Tebliğ yapanlara vatandaştan tepki: Namazdan milleti soğuttunuz, defolun

Seçime de toplantıya da damga vurdular! Vekillerin emekli için istediği zam oranı AK Parti'yi karıştırdı

Seçime de toplantıya da damga vurdular! Vekillerin emekli için istediği zam oranı AK Parti'yi karıştırdı

Brezilya'dan ithal edilen 27 bin angus dev gemiyle Türkiye'ye getirildi

Brezilya'dan ithal edilen 27 bin angus dev gemiyle Türkiye'ye getirildi

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 25 Mayıs Cumartesi Steam sorun mu var? Galatasaray'da seçim ne zaman, seçim bugün mü? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 Yeni eğitim müfredatı onaylandı mı? Talim ve Terbiye Kurulu müfredatı onayladı mı? 25-26 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 25-26 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! #128680 25-26 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25-26 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar #128240 25-26 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! KPSS sınav yerleri ne zaman açıklanacak 2024? #128196 25-26 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Gaddar ne zaman final yapacak? #129300 #128250 25 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
Meclis'e gelmesi beklenen düzenleme Erbakan'ı küplere bindirdi: Biz sokak hayvanlarının uyutulmasına karşıyız

Meclis'e gelmesi beklenen düzenleme Erbakan'ı küplere bindirdi: Biz sokak hayvanlarının uyutulmasına karşıyız

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title