Haberler

Türk Telekom İlk Çeyrekte 27 Milyon TL Kar Elde Etti

Türk Telekomünikasyon AŞ'nin (Türk Telekom) bu yılın ilk çeyreğinde konsolide karı 27 milyon TL oldu.

Türk Telekomünikasyon AŞ'nin (Türk Telekom) bu yılın ilk çeyreğinde konsolide karı 27 milyon TL oldu.

Türk Telekom Grubu 2015 1. çeyrek konsolide finansal sonuçlarını açıklandı.

Türk Telekom açıklamasına göre Grubun konsolide geliri ilk çeyrekte yıllık yüzde 7,5 artış göstererek 3,4 milyar liraya ulaştı.

Operasyonel olmayan inşaat gelirleri hariç (UFRYK 12) konsolide gelir rakamı ise 2015 yıl sonu öngörüsüne paralel olarak yüzde 6,6 büyüdü. Konsolide faiz, amortisman ve vergi öncesi kar (FAVÖK) yıllık yüzde 11 büyürken, FAVÖK marjı geçen yıla kıyasla 1 puanın üzerinde artarak yüzde 39 oldu.

TL'nin dolar karşısında değer kaybetmesinden etkilenen net kar, 2015 yılının birinci çeyreğinde 27 milyon TL olarak gerçekleşti. Grubun geçen yılın ilk çeyreğinde dönem net karı 384 milyon TL düzeyindeydi.

Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Rami Aslan, ilk çeyrek finansal sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, Türk Telekom Grubu olarak 2015 yılına güçlü operasyonel sonuçlarla başladıklarını ifade etti.

Operasyonel olmayan UFRYK 12 gelirleri hariç konsolide gelir büyümesinin 2015 yılının ilk çeyreğinde yıldan yıla yüzde 6,6 gerçekleştiğini belirten Aslan, şunları kaydetti:

"FAVÖK marjı ile ölçülen karlılığımızı konsolide olarak 1 puan artırarak yüzde 39'a çıkarttık ve FAVÖK yıldan yıla yüzde 11 arttı. Bu sonuçlar esasen hem mobil hem de sabit genişbanttaki güçlü performansımızdan kaynaklandı. Sabit genişbantta ilk çeyreği yıldan yıla yüzde 6,1 gelir büyümesi ile kapattık. Yılın özellikle de düşük sezon olarak nitelendirilen ilk çeyreğinde sabit genişbantı büyütmeye devam etmek bizim için çok cesaret verici. Nispeten düşük penetrasyon seviyeleri ve avantajlı nüfus dinamikleri dikkate alındığında pazar belirgin genişleme fırsatları sunmaya devam etmekte. Ayrıca, Türkiye'nin daha yüksek genişbant hızı ve daha yüksek kapasiteye olan iştahı uzun vadede daha da büyümeye devam edeceğimizin bir göstergesi. Örneğin sabit genişbantta ortalama kapasite kullanımı ayda 50 gigabyte'a ulaştı ve 16 mbps ve üzeri hızdaki tarifeleri kullanan müşterilerin oranı sadece bir yılda yüzde 17'den yüzde 58'e yükseldi. Bu dinamikler sabit genişbantın gücünün ispatı ve hem 4G hem de fiberle, yakınsanmış bir gelecek vizyonumuzun ne kadar isabetli olduğunu teyit ediyor. 4G ve fiber birbirinin ikamesi olan teknolojiler olmaktan ziyade özellikle de Türkiye'de birbirinin tamamlayıcısı olan teknolojiler ve Türk Telekom Grubu pazar büyümesinden büyük fayda sağlamak için en iyi şekilde konumlanmış durumda."

Geçen yılın mobil segmentte olağanüstü net abone kazanımı ile yüksek gelir artışı sağladıkları ve karlılıklarını iyileştirdikleri bir dönüm noktası olduğunu aktaran Aslan, mobil gelirlerinin yıldan yıla yüzde 22, FAVÖK'ün ise yüzde 95 arttığını bildirdi. Birinci çeyrekte mobil FAVÖK marjını 7 puan artırarak yüzde 18'e çıkardıklarını belirten Aslan, "Net abone kazanımında pazarın çok üzerinde bir performans sergilememiz ve abone kayıp oranımızı iyileştirmemiz bu sonuçlara ulaşmamızda önemli rol oynadı. Birkaç yıl önce olan çeyrek bazında mobil abone kayıp oranımız yüzde 8'e düştü. Mobil segmente yatırım yapma kararlılığımız meyvelerini veriyor. Bugün müşterilerimiz mobil şebekemizi rakiplerimizinki ile kıyaslanabilir kalitede hatta daha kaliteli buldukları için Avea'yı tercih ediyor ve kalmaya karar veriyor" değerlendirmesini yaptı.

Aslan, faturalı net abone kazanımı ile yılın ilk çeyreğinde 310 bin mobil net müşteri kazandıklarını ve faturalı abone oranını yüzde 49'a yükselerek piyasadaki açık ara en yüksek seviyeye ulaştıkları bilgisini verdi.

Akıllı telefon penetrasyon oranlarını da yine büyük bir fark ile piyasadaki en yüksek seviye olan yüzde 59'a çıkardıklarını belirten Aslan, bu anahtar göstergelerin başarılarının sürdürülebilirliğinin ve mobil segmentte data tüketimi liderliğinde devam eden güçlü büyüme potansiyeline işaret ettiğini aktardı.

Rami Aslan, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Şu anda, yakın dönemde sunulacak olan 4G mobil bağlantı teknolojisi çerçevesinde ülkedeki en geniş ve en güçlü fiber altyapıya sahip olmamızın da desteği ile müşterilerimize en iyi 4G tecrübesini sunacağız. Faaliyetlerimizin entegrasyonu kapsamındaki girişimlerimize bütün hızıyla devam ediyoruz. Ticari birimler çapraz satışı ve ürünler arasındaki sinerji potansiyelini maksimum düzeyde hayata geçirmek üzere konumlandırıldı. Tek noktada hizmet konseptinde önemli aşama kaydettik ve yıl sonuna kadar tamamlamaya yakın olacağız. Destek fonksiyonları tarafında takımlarımızın verimliliği artırmaya ve kapsam ekonomisini hayata geçirmeye başlaması faaliyet giderlerimizde iyileşme sağladı. Türk Telekom Grubu olarak, başlattığımız önemli dönüşüm sürecini tamamlamaya kararlıyız. Aynı zamanda güçlü ve daha iyi sonuçlar elde etmeye de devam ediyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title