Haberler

"Turizmci Laodikya ile Kazanacak"

Laodikya Antik Kenti'nin tamamıyla ortaya çıkarılmasının ardından turizm gelirinin 2 katına çıkacağı tahmin ediliyor.

Denizlili turizmciler, Hristiyanlık alemi için vazgeçilmez bir öneme sahip olan, içerisinde İncil'de adı geçen kilisenin de bulunduğu Laodikya Antik Kenti'nin tamamıyla ortaya çıkarılmasının ardından turizm gelirinin 2 katına çıkacağı tahmin ediliyor.

Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Şeref Karakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Denizli'nin termaliyle, Pamukkale'siyle turistlerin beğenisini çeken bir il haline geldiğini söyledi.

Denizli'deki turizmcilerin Roma dönemine ait tiyatrosu, stadyumu, bazilikası, nymphaeumu, tapınağı, sütunlu caddesi gibi Roma döneminde inşa edilmiş anıtsal yapılarının tanıtımının daha çok yapılmasıyla turizmde kırılması güç rekorlara imza atabileceğini ifade eden Karakan, şunları söyledi:

"Ulusal sınırları hesaba katmaksızın dünyada meydana gelen teknolojik değişiklikleri hiçe sayarak insanları bir araya getiren en önemli branşlardan biri inanç turizmi. Yazının icadından bu yana, dünya üzerindeki bazı yerler, farklı kültür, uygarlık ve dinler arasında oluşan yakın ilişkilere sahne olmuş. Gerek ilkçağ medeniyetlerinin Anadolu'da gelişmesi, gerekse Hristiyanlığın ilk dönemlerinde havarilerin, ortaçağda ise Musevilerin bulundukları ülkelerde karşılaştıkları ağır baskı ve yok etme politikaları sonucu, bu topraklara sığınmış olmaları çok sayıda sinagog ve kilisenin Anadolu'da yer almasına neden olmuş. Bu mekanlardan biri de hiç kuşkusuz Denizli olmuştur. Milletimizin İslami anlayış paralelinde derin saygı ve hoşgörü içerisinde günümüze kadar ulaşan bu eserler, Türkiye'yi diğer ülkelerden daha avantajlı duruma getiriyor" dedi.

-"HER YENİ KALINTI, HER YENİ KİTABE, HER YENİ SİMGE,

TÜRKİYE'YE BİNLERCE KİŞİNİN GELMESİNİ SAĞLIYOR"-

Türkiye'nin üzerinde geçmişi bulunan dinlerin ülkeye turizm anlamında büyük katkı sağladığını belirten Karakan, "İnsanların devamlı ikamet ettikleri, çalıştıkları ve her zamanki olağan ihtiyaçlarını karşıladıkları yerlerin dışında, dini inançlarının gereğini yerine getirdikleri kutsal mabetleri görmek amacıyla yaptıkları turistik amaçlı gezilerin Türk turizmcisine getirisi her geçen yıl artarak devam ediyor. Bulunan her yeni kalıntı, her yeni kitabe, her yeni simge Türkiye'ye binlerce kişinin gelmesini sağlıyor" diye konuştu.

Türkiye'de inanç turizmi anlamında en çok ziyaretçi alan yerlerden birinin Hristiyanlık aleminin kutsal mekanlarından Laodikya Antik Kenti olduğunu bildiren Karakan, şunları kaydetti:

"Denizli'nin 6 kilometre kuzeyinde Eskihisar ile Goncalı Köyleri arasındaki tepeler üzerinde kurulmuş Laodikya antik kenti, eski ihtişamına kavuşmayı bekliyor. Laodikya'nın tamamen gün yüzüne çıkmasının ardından turizmcinin kazancı 2 katına çıkacaktır. Denizli turizminin daha ön plana çıkarılması, daha etkin kılınması için mutlaka Laodikya'nın ön plana çıkarılması lazım. Eğer Denizli'nin tanıtımında Laodikya ön plana çıkarılsın, buraya gelen turist sayısı her geçen yıl en az yüzde 50 artar.

Ama Laodikya'nın, Laodikya'daki kilisenin ön plana çıkarılması lazım. Yurt dışındaki turizm fuarlarında Pamukkale tanınıyor ve seviliyor. Bunun yanında Laodikya'da Hristiyanlar için kutsal sayılan 7 kiliseden birisi var. Buraya gelen inanç turizmini canlandırmak adına Laodikya'nın ve Laodikya'daki bu kilisenin ibadete açılabilecek şekilde, ziyarete açılabilecek şekilde donanımını yapmak gerekiyor. Aslında Laodikya, Efes'ten daha büyük bir tarihi kent. Laodikya'daki kazı çalışmaları hızlı şekilde devam ediyor. Buradaki kilisenin mutlaka ortaya çıkarılması lazım. "

Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, İncil'de adı geçen 7 kiliseden biri olan Laodikya Kilisesi'ni yer altında radar taraması yaparak bulduklarını belirterek, "İnanç turizmi için büyük önem taşıyan ve İncil'de adı geçen yedi kutsal kiliseden biri olan Kutsal Haç Kilisesi'nin büyük bölümü orijinalliğini koruyor. Kral Konstantin döneminde 4. yüzyılda yapılmış Laodikya Kilisesi, Hristiyanlıkla ilgili ulaşılabilen en eski mabet olma özelliğini taşıyor. Kilisenin gün yüzüne çıkmasıyla önümüzdeki yıllarda buraya daha çok turistik geleceğini tahmin ediyoruz" dedi.

-LAODİKYA-

Denizli'nin 6 kilometre kuzeyinde bulunan Laodikya Antik Kenti, adını Helenistik Devir'e bölgeye egemen olan Seleukoslar Kralı II. Antiochos'un (MÖ 250) karısı Laodike'den almaktadır. Laodikya, MS 5. yüzyılda Ecumenikal Konseyi'nin toplandığı önemli bir piskoposluk merkeziydi. Buna ek olarak, İncil'in son babının Vahiy bölümünde adı geçen 7 kiliseden biri olarak da bilinmektedir.

- DENİZLİ

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Meclis'te görüştü

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Meclis'te görüştü

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title