Haberler

Tuncelililer, Çocuk Gelin Sayısının Azlığını Eğitim Seviyesinin Yüksekliğine Bağladı

Türkiye'nin bir haftadır tartıştığı cinsel istismar ile ilgili düzenleme komisyona geri çekilirken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) araştırmasına göre, çocuk gelin oranı en düşük olduğu Tunceli'de, halk bu oranı kentin eğitim seviyesinin yüksek olmasına bağladı.

Türkiye'nin bir haftadır tartıştığı cinsel istismar ile ilgili düzenleme komisyona geri çekilirken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) araştırmasına göre, çocuk gelin oranı en düşük olduğu Tunceli'de, halk bu oranı kentin eğitim seviyesinin yüksek olmasına bağladı.TÜİK'in 2015 verilerine göre, çocuk gelinlerin en az olduğu il Tunceli olurken, bu kentte 2015'te yapılan 513 evlilikten sadece 5'inde gelinlerin 16-17 yaşlarında olduğu belirtilirken, çocuk gelin oranı yüzde 1'de kaldı. Bu oranı yakalayan başka bir şehir bulunmazken, Tuncelililer ise, bu durumun ildeki eğitim seviyesinin yüksek olmasına bağladı.

Şükrü Kılıç, ilde eğitim seviyesinin yüksek olduğunu ve kadınlara değer verildiğini belirterek, " Dersim'in kendisine özgü bir çok koşulu var. Dersim'de çocuk gelinlerin en az olarak ortaya çıkması TÜİK verilerine göre, burada okuma yazmanın çok olmasının yanı sıra bir de inançsal olarak, toplumun geçmişten günümüze kadar getirmiş olduğu bazı değer yargılarıyla da orantılı olduğunu düşünüyorum. Eskiden Cumhuriyet döneminden önce okuma yazma oranı belki bu kadar yüksek değildi ama, o günün koşullarına göre toplumun kız çocuklarına, toplumun kadınlara vermiş olduğu değer çok yüksekti. Cumhuriyet ile birlikte kadınlara seçme ve seçilme hakkı verildi ama, bizde gelenek ve göreneklerimize göre baktığımızda kan davası dediğimiz, birçok bölgede hala devam eden olmazsa olmaz koşulları olan değer yargılarından bizde bir kadın fesini kavganın içine attığı zaman, orada akan kan bile durur. Toplumumuzun kadına vermiş olduğu büyük bir değer var. Bunun uzantısı da günümüze kadar gelmiştir ve kız çocukları her zaman daha önde gelir ailelerde" dedi.

Şenay Kulbak ise, çocuk gelin sayısının ez az Tunceli'de olmasını ildeki eğitim seviyesinin yüksek olmasının yanı sıra, Alevi toplumunun değerlerine bağladı. Kulbak, "Okuma yazmanın yüksek olduğu bir il. Gelenekçi bir toplumdan gelmedik. Alevi bir toplumuz. Zorlama, dayatma olmadı bizim dinimizde. Biz istediğimiz bir insanla evlenebiliriz. Toplumumuzda tecavüz yok, zorlama yok" diye konuştu.

Tuncelili 66 yaşındaki Beser Kulbak da, TÜİK'in araştırmasında çıkan sonucun geçmişte de böyle olduğunu ifade ederek, "Bizim gençler küçük yaşta evlilik yapmıyor. 66 yaşındayım daha görmedim, duymadım. Gençler büyüyor, başta okula gidiyor, okuldan sonra da evlilik çağına geliyorlar. Gençler birbirini seviyor, ondan sonra rızayı anne babadan alıyorlar. Ondan sonra düğün yapılıyor. Bizim burada küçük yaşta evlilik görmedim" dedi.

Fatma Akın ise, kız çocuklarının arkasında olduklarını, kız çocukları nereye giderse gitsin okuduklarını belirterek, "Anne, baba aç kalır, susuz kalır ama yine de çocuğunu okutturur. Eskiden de öyle bir şey yoktu. Biz kızların arkasındayız. Kız çocuklarımız ezilmesin, ama oğlan çocukları için de geçerlidir" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye İstatistik Kurumu Şükrü Kılıç Tunceli Dersim Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! 11 Mayıs hangi burç? 11 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 11 Mayıs tarihi hangi burç olur? ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 11 MAYIS CUMARTESİ 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI 11 MAYIS | 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek! Öğretmenler il içi atama takvimi 2024! Öğretmenlerin il içi tayin ne zaman? İsteğe bağlı yer değişikliği başvuruları ne zaman, nasıl yapılır? Güneş patlaması ne zaman oldu 2024? #128165 Güneş patlaması dünyaya etkileri nedir, elektrik kesintisi olur mu? NASA'dan uyarı geldi! BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 11 Mayıs günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? HAFTA SONU HAVA DURUMU 11-12 MAYIS | Hafta sonu yağmur yağacak mı, hava nasıl olacak? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 11 MAYIS | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? 11 Mayıs TV yayın akışı! Bu akşam TV'de hangi diziler var? Bugün TV'de hangi filmler var? 11 Mayıs Cumartesi ATV, Kanal D, Star, Show'da neler var? Bugün hava yağmurlu mu? 11-12 Mayıs hava yağmurlu mu? Hafta sonu yağmur yağacak mı? Resmi Gazete bugün (11 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Onaylı randevu nasıl iptal edilir? (Telefonla ve E-Nabız'dan)? Onaylı randevu nasıl onaylanır (Telefonla ve E-Nabız'dan)?
Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title