Haberler

Tüketicilere Haksız Ücretlere Karşı Uyarılar

Bilecik'in Bozüyük ilçesinde Tüketici Hakları Derneği Başkanı Hayrettin Sabırlı, bankalar ve GSM şirketlerinin haksız ücret aldığını öne sürerek vatandaşları uyardı.

Bilecik'in Bozüyük ilçesinde Tüketici Hakları Derneği Başkanı Hayrettin Sabırlı, bankalar ve GSM şirketlerinin haksız ücret aldığını öne sürerek vatandaşları uyardı.

Sabırlı, Tüketici Hakları Derneği'ne gelen şikayetler içerisinde en çok, bankaların ve GSM şirketlerinin kestiği aidat ve fazla konuşma ücreti için alınan ek faturalar olduğunu belirtti.

Sabırlı, kredi kartları için kesilen aidat ücretlerinin haksız olduğunu belirterek, vatandaşların ilgili ekstreyi götürmeleri halinde hakem heyetinin verdiği karar ile ücretin iade edildiğini söyledi. Sabırlı, "Bir işyeri bankadan pos makinası istediğinde önce depozito ücreti alıyor. İkinci pos makinesinden aylık kira alıyor. Alışveriş yapan esnafın alışveriş ücretinden kesinti alıyor. Bu alınan tüm ücretler alışveriş yapan tüketiciye yansıyor. Bankalardan bir belge istendiği zaman alacağı ücret maliyeti kadar olması gerekirken, bazı belgeler için 50 TL'ye varan ücretler isteyerek haksız kazanç elde ediyorlar. BDK'nın 14 Şubat 2006 tarih ve 26080 Sayılı 1. No'lu tebliğine göre alması gereken ücret yalnızca maliyet ücretidir ve bu ücreti de resmi bir makbuz ile alıp bütçeye gelir kaydetmesi gerekmektedir" dedi.

Konut kredisi alırken de bankaların dairenin değerini belirlemek üzere gönderdiği ekspertiz ücretinin haksız olarak alındığını kaydeden Sabırlı, 4077 Sayılı Kanun'a göre bu ücretlerinin tüketici mahkemelerince tüketiciye geri ödendiğini bildirdi. Sabırlı, "Tüketiciler kredi kartından alınan yıllık aidatını bankalardan geri iadesini istediğinde, bankalar bana göre ahlaksız olan talepler ile tüketiciye geliyor. Bankalar aidat ücreti alınmasın diyen müşterisine 'bana aylık 600-700 TL harcama sözü ver veya 4 adet fatura ödeme talimatı verirsen senden yıllık kredi kartı aidatı almayacağım' diyerek ahlaksız tekliflerde bulunuyorlar" diye konuştu.

Kredi kartını iptal ettirmek isteyen müşterilere de zorluk çıkarıldığını söyleyen Başkan Sabırlı, böyle bir durumda bankaya dilekçe ile imza karşılığı iade etmelerini veya iadeli taahhütlü olarak posta ile göndermelerini istedi.

YÜKSEK MİKTARLI GSM FATURALARI

Tüketici Derneği Başkanı Sabırlı, kendilerine ihbar edilen bir şikayetin de GSM şirketlerinden gelen yüksek miktarlı faturalar olduğunu aktararak, "Elektronik Haberleşme Kanunu'na göre tüketicinin üst sınır getirme hakkı vardır. Örneğin 19 TL tarifeye geçen bir kullanıcıya üst tarife gereğince fazla ücret almaması gerekir. Faturaya Vergi Usulü Kanunu'na göre 1 ay içinde itiraz hakkı vardır. 4077 Sayılı Kanun'a göre Tüketici Derneği GSM şirketine ihtar çekmesi gerekiyor. GSM şirketi ihtarı dikkate almazsa Tüketici Mahkemeleri fazla tutarlı faturaları iptal edebiliyor" dedi. - BİLECİK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Tüketici Hakları Derneği Bozüyük Bilecik Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title