Haberler

TSK'dan Emekli Akademisyen Anlattı Açıklaması

İSTANBUL (İHA) – TSK’da 31 yıl boyunca çeşitli kademelerde görev yapan ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Albay rütbesiyle emekli olan Doç.Dr. Ragıp Kutay Karaca, “TSK bu darbenin yapıcısı değil, karşısında olan taraftır” dedi.

İSTANBUL (İHA) – TSK'da 31 yıl boyunca çeşitli kademelerde görev yapan ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Albay rütbesiyle emekli olan Doç.Dr. Ragıp Kutay Karaca, "TSK bu darbenin yapıcısı değil, karşısında olan taraftır" dedi.

15 Temmuz darbe girişiminin toplumda yol açtığı travma ve sarsıntı kadar özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bundan sonraki süreçte nasıl şekil alacağı da merak konusu. Peki hükümetin bölücü terör örgütü FETÖ'yü işaret ettiği yapılanma nasıl oldu Dünyanın en güçlü orduları arasında sayılan TSK'da nasıl vücut buldu? Zaman içerisinde üst düzey görevlendirmelerle rütbelerini ve makamlarını nasıl kullandılar? Merak edilenlerin yanıtını bir güvenlik uzmanı ya da toplumsal kanaat önderi değil, 31 yıl boyunca hem de 15 Temmuz darbe girişiminde adı geçen askerlerle çeşitli kademelerde bizzat görev yapmış bir isim verdi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan üç yıl önce emekliye ayrılan vatan, millet ve bayrak sevgisini genç kuşaklara aktarmak için görevine akademisyen olarak devam eden İstanbul Gelişim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ragıp Kutay Karaca, merak edilenleri şu satır başları ile yanıtladı:

NASIL YAPILANDILAR?

"Aslında bu 40 yıllık bir süreç. Bu süreçte adalet yani hukuk sistemi ile polis ve askeri okullar hedef alınarak ele geçirilmek istendi. Keza bir devletin hukuk ve güvenlik sisteminin ele geçirilmesi o devletin ele geçirilmesi anlamı taşımaktadır. Bunlar orduda öncelikli olarak iki alanı belirlediler İstihbarat ve personel. İstihbarat bölümleriyle her şeye hakim olabilirsiniz. Personel daireleri vasıtasıyla da istediğiniz yere istediğiniz adamı atayabilirsiniz. Genel Kurmay Başkanı dahil olmak üzere kuvvet komutanlarının derdest edilmesinde en yakınlarının oynadığı rol bu olayın net göstergesidir. Bir darbe sonucunda bu ülkede rejim ve sistem değişikliği de beklenebilirdi. Hatta ve hatta bir "Humeyni" olayı yaşayabilirdik. 1987 yılında askeri lisede okurken yüzlerce öğrenci atıldı. Yanımda oturan kişinin bu tip bir cemaat yapılanmasının içinde olduğunu atıldığında öğrendim. Gizlenme inanılmazdı. Yine 1984 yılında bu yapıya ait olduğunu bilmediğim bir vakfın deneme sınavına girdim. Beni bir kere gördüler. Başka hiçbir temasımız olmamasına rağmen Askeri lise sınavını kazandığımı sınav sonuçlarının açıklanmasından birgün önce evimizi arayarak bildirdiler. Babamın bu bilgiyi nereden aldıklarına büyük tepki gösterdiğini hatırlıyorum." Bunların nasıl çalıştığının bir göstergesidir.

"ERDOĞAN NEFRETİ VE SEVGİSİ KESİMLERİ KÖRELTMİŞ"

Darbe girişiminin özellikle en çok tartışılan kısımlarından biri de konunun hükümet ya da farklı siyasi çevrelerce tasarlanarak yapılmış olabileceğine dair asılsız söylentiler. Doç.Dr. Ragıp Kutay Karaca bu durumun tanımını da şu sözlerle yaptı: " Ülkemizde bir kısım Cumhurbaşkanı Erdoğan'a olan nefreti diğer kısım ise aşırı sevgisi yüzünden kör olmuş durumda. Dolayısı ile sağlıksız tüm yorumların sebebi bu. Hiçbir Cumhurbaşkanı kendisini başkan yaptıracak bu denli organize bir darbe planlamaz.

DARBENİN BAŞARISIZLIĞININ SEBEBİ TSK'DIR

Türk Silahlı Kuvvetlerin içerisinde uzman (profesyonel) personel sayısının 240 bin olduğuna dikkat çeken Karaca, "Birçok yakalanan subayın yanında daha önce tasfiye edilmiş emniyet mensupları da var. Burada yaşanan ikilem şu FETÖ tarafından mı yoksa iktidara karşı mı? Darbeler yalnızca iktidarı devirmek için yapılmaz. Çünkü darbeler devletin tüm kurumlarını hedef alır. TSK içinde profesyonel personel sayısı 240 bin. Bugünkü tutuklamalara bakılırsa uzmanlaşmış personel sayısıyla kıyaslandığında yüzde 1'e bile ulaşmayan bir iç destek söz konusu. Bu darbenin gerçekten başarıya ulaşamamasının en temel nedeni olarak bu ülkede vatanı, bayrağı ve milleti için ölmeye hazır olan TSK personelini göstermemiz gerekiyor. Eğer o personel darbeye iştirak etseydi ne emniyet ne de halk olurdu. O zaman kanlı darbe olurdu " diye aktardı.

DARBE GİRİŞİMİ PKK – IŞİD ÜÇGENİ

Karaca, Türk Silahlı Kuvvetlerin itibarının geçmiş zaman içerisinde Balyoz ve Askeri Casusluk davaları gibi birçok hukuki yargılamalar çerçevesinde zedelendiğini belirterek, son 10 yıl içinde TSK'ya karşı siyasi erk, medya ve ulusal kamuoyunun tamamen cellat görevi yaptıklarını, oluşan boşluktan ise bu yapılanmanın yararlandığını söyledi. Tablonun Türkiye'nin IŞİD - PKK mücadelesi çerçevesinden de değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Karaca; "İtibarsızlaştırma son bulmalı. Bunun temel nedenleri de sorgulamalı. Bu yapının silahlı kuvvetlerden temizlenemediğini çok kere söyledim. Bu durum artık uluslararası bir güvenlik zafiyetidir. Hele de bugün IŞİD ve PKK ile yaptığınız mücadelede. TSK'yı TSK yapan emir komuta zinciridir. Bu zincirin nasıl yok edildiğini görmek için tarihe bakmak yeterli. TSK aynı zamanda şu anda terör örgütlerine karşı bir mücadele yürütüyor. Bizim acilen halk nezdinde TSK'yı itibarsızlaştırma unsurlarından sıyrılmamız lazım. Bu ordu hepimizin... Burada siyasi ve toplumsal çok görevler düşüyor. TSK bu darbenin yapıcısı değil karşısında olan taraftır" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

İstanbul Gelişim Üniversitesi PKK Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Bakmadan Geçme

Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki! ADANASPOR – BANDIRMASPOR CANLI: Adanaspor – Bandırmaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Adanaspor Bandırmaspor canlı yayın linki! 11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! 11 Mayıs hangi burç? 11 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 11 Mayıs tarihi hangi burç olur? ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler?
Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title