Haberler

TSK'dan Arınç'a Yanıt Geldi

İlker Başbuğ, 'Arınç'a Suikast' İddialarıyla İlgili Bazı Sorulara Cevap Veremediklerini Açıkladı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Ankara'da 19 Aralıkta iki askeri personelin şüphe üzerine yakalanıp daha sonra serbest bırakılmasıyla ilgili olarak, daha önce yaptıkları açıklamada kendilerine gelen resmi bilgilerden kamuoyunu bilgilendirmeye çalıştıklarını belirterek, ''Belki bazı suallere cevap verememiş olabiliriz. Netice olarak bugün itibarıyla buna ilave edeceğimiz başka herhangi bir şey yok. Yeri geldiği zaman belki tamamlayıcı bilgiler verme durumumuz olabilir'' dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, Genelkurmay Karargahı'nda düzenlenen İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'yü Anma Töreni'nin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Orgeneral Başbuğ, bir gazetecinin, terörle mücadelede gelinen son noktanın tatmin edici olup olmadığını sorması ve atılan bir dizi adım olduğunu hatırlatması üzerine, ''Şu anda içinde bulunulan durumları hep beraber izliyoruz. Biz belki biraz daha detaylı olarak izliyoruz. Türk halkı sağduyulu. Bizim en büyük gücümüz bu. Her zaman ifade ediyoruz... Halkımızı, milletimizi provoke etmek isteyenler, çatışma ortamına çekmek isteyenler olabilir. Bu konuda her şeyden evvel sağduyulu hareket etmemiz lazım. İnsanlarımız provokatif olaylara girmemeli ama toplumumuzun bütün kesimlerinin de karşılıklı provokasyona neden olacak hareketlerden de kaçınması lazım'' diye konuştu.

Bir gazetecinin, ''Bu konuma Türk Silahlı Kuvvetleri de sokuluyor son tartışmalarda... Bazı olaylar suikast girişimi midir? Değil midir? Ordu mu yapmıştır? gibi tartışmalar yaşadık, biliyorsunuz. Bu konuda bir değerlendirmeniz olabilir mi? Örneğin, Sayın Arınç bile 'Bu tevil yollu ikrardır' dedi'' şeklindeki sözleri üzerine Orgeneral Başbuğ, ''Yine medya olarak illa bizi tartışma içine çekeceksiniz. O konuda hiçbir yorum yapmam'' dedi.

Bu konuya ilişkin yaptıkları basın açıklamasının çok net olduğunu dile getiren Orgeneral Başbuğ, şöyle konuştu:

''Bazılarına göre kapalı olabilir. Olmayabilir. O açıklamamızda zaten hiçbir yorumumuz yoktu. Bana deyin ki, 'Şurada bir yorumunuz var'. Hepsi gerçek şeylerden alınarak, daha doğrusu bize gelen resmi bilgilerden biz sadece kamuoyunu bilgilendirmeye çalıştık.''

Başbuğ, bir gazetecinin İsmet İnönü'nün Genelkurmay Başkanlığı dönemi ile şu andaki Genelkurmay Başkanlığı dönemi arasında zorluklar açısından ne tür farklılıklar olduğunun sorulması üzerine, İnönü'nün çok zor şartlarda Genelkurmay Başkanlığı yaptığını belirtti.

Bir gazetecinin, ''Zor bir dönemden geçiyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri bakımından tartışmalar oluyor. Son olayda açıklama yaptınız, görevle ilgili olarak. Başbakan Yardımcısı Arınç da pek inandırıcı bulmadığını söyledi'' şeklindeki ifadeleri üzerine Orgeneral Başbuğ, şunları kaydetti:

''İsterseniz girmeyelim. O konularda şu anda değerlendirme yapmamın doğru olmadığını düşünüyorum. Biz zaten Genelkurmay Başkanlığının o konuya ilişkin görüş değil, bakın biz orada görüş vermedik. Bizim yaptığımız açıklama Çarşamba günü belki size göre biraz geç olmuş olabilir, ama onun da değerlendirmesini biraz bize bırakın. Siz de bazı şartları bilmiyorsunuz, bazı durumları bilmiyorsunuz. Biz o yaptığımız açıklamada bir yorum yapmadık.''

Türkiye'nin çok önemli sorunları bulunduğuna dikkati çeken Orgeneral Başbuğ, şöyle devam etti:

''Bazen enerjimizi farklı alanlara mı harcıyoruz? Bunu demekle, 'Bu olayı görmeyelim, bu olay önemsizdir. Bu olayın üzerinde medya durmasın' kesinlikle öyle birşey ifade etmemiz söz konusu değil. Bu olay vardır. Olay tabii ki medya tarafından işlenecektir. Yoksa kimsenin kalkıp da 'Medya olarak bu olayı işlemeyin' demeye ne hakkı var ne hukuku var.

Orada da ifade ettiğimiz gibi çok detaylara giriliyor. Çok yorumlar, değerlendirmelere giriliyor. Bu kapsamda bu olaya baktığımız zaman, 'Acaba Türkiye enerjisinin büyük bölümünü bu konulara mı harcıyor? Tabii bunu sormakta yarar var, ama tekrar yanlış anlaşılmasın bu da bir olaydır, elbette üzerinde durulması lazım. O ayrı bir konu, ama çok harcıyoruz bazen enerjimizi. Ben öyle düşünüyorum. Tabii sizin için bu konu elbette birinci konu. Medya haklıdır, güncel konulara öncelik, önem veriyor, ama bizim önceliğimizle sizin önceliğiniz aynı değil.''

Kamuoyunu medya vasıtasıyla bilgilendirmenin önemine işaret eden Orgeneral Başbuğ, bu görevi daha iyi yapabilmek için çaba gösterdiklerini söyledi. Orgeneral Başbuğ, ''Ama bu konuda ne medyayı, ne kamuoyunu yüzde yüz tatmin etmek çok kolay, ama burada önemli olan şu; karşılıklı iyi niyet var mı? Yok mu? Karşılıklı iyi niyetin olması lazım. Artık sizler bizi tanıyorsunuz, bizler sizi tanıyoruz. Genelkurmay, Silahlı Kuvvetler olarak, kamuoyunun bilgilendirilmesinin, medyanın öneminin, medya ile ilişkilerin Silahlı Kuvvetler açısından ne kadar önemli olduğunun bilinci içerisindeyiz'' diye konuştu.

Bu konudaki beklentileri yüzde yüz karşılamalarının çok zor olduğunu dile getiren Orgeneral Başbuğ, güvenlik kurumu olmalarının kendilerini bazı noktalarda zorladığını söyledi.

Bir gazetecinin ''Ortak olarak kamuoyunda şöyle bir yargı da oluştu; acaba Sayın Genelkurmay Başkanı, Sayın Başbakan Yardımcısı, Sayın Başbakan kamuoyuna açıklama yapmadan önce kendi aralarında bilgi alışverişi yaptılar mı? Eğer yapmadılarsa bu kurumlar arası bir diyalog eksikliğidir gibi sorular yaygınlaştı. Böyle bir bilgi alışverişi oldu mu?'' sorusu üzerine, Orgeneral Başbuğ, ''Bugün itibarıyla açıklamaya ilave edilecek herhangi bir husus yok, ama zamanı geldiğinde konuya ilişkin bazı tamamlayıcı açıklamalarımız olabilir, ama bugün itibarıyla uygun değil. İleride gerekirse tabii ki konuya ilişkin bilgileri biz de verebiliriz'' diye konuştu.

''Bu olayı asimetrik psikolojik savaşın bir yansıması olarak mı görüyorsunuz? Yoksa bunu ondan farklı bir yere mi koymak gerekiyor'' sorusuna, Orgeneral Başbuğ, ''Yaptığımız açıklamada diyoruz ki bu konuda biz yorum, değerlendirme yapmak istemiyoruz. Kendimizi yargı yerine koyarak bugün itibarıyla kesin hüküm vermek istemiyoruz. Zamana ihtiyacımız var'' yanıtını verdi.

Yüksek Askeri Şura'da da asimetrik psikolojik savaşla ilgili bilgi verildiğinin hatırlatılması ve ''O konudaki rahatsızlığınızın azalması yönünde bir gelişme var mı?'' sorusunun yöneltilmesi üzerine Orgeneral Başbuğ, orada Başbakan Erdoğan'a bilgi verdiklerini belirterek, ''Ümitliyim ve önemli olduğunu değerlendiriyorum. Çünkü gerçekten ciddi bir sorundur. Ümitliyim'' dedi.

Hiçbir zaman karamsarlığa, ümitsizliğe düşen bir yapısı olmadığı vurgulayan Orgeneral Başbuğ, sorumluluk taşıyan makamlarda bulunan kişilerin karamsarlık, ümitsizlik ve çaresizlik içinde olmaya hakları olmadığını söyledi.

Orgeneral Başbuğ, ''Sorunlar olacak, ama bu sorunlara çözümler bulmak için buralarda bulunuyorsunuz. Dolayısıyla bir sorumluluğunuz var. Hiçbir zaman karamsarlık, çaresizlik ve ümitsizlik yok. Sorunlar vardır ama bu sorunların elbette çözüleceğine ve azalacağına dair ümidi koruyorum. Ümitliyim'' dedi.

GÜL'ÜN GÜNDEMİ DE 'ARINÇ'A SUİKAST'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddiaları ile ilgili Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı ile konuştuğunu belirterek, "Konuştuysak müdahil olmuşuz demektir." dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, TÜBİTAK Bilim Ödülü sahipleri için Çankaya Köşkü'nde düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı. Gül gazetecilerin 'Bülent Arınç'a suikast olaylarıyla ilgili Genelkurmay Başkanı'yla konuşup konuşmadığı yönündeki sorusuna, "Kendi aramızda konuştuk." diye cevap verdi. 'Neler konuşulduğu' sorusu üzerine ise Gül, "Sadece konuştuğumuzu söylüyorum, daha fazlasını söyleyemem, bana yakışmaz. O zaman tenkit ettiklerimin durumuna düşerim" diye konuştu.

Gazetecilerin ısrarlı soruları ve "olaya müdahale edecek misiniz ?" demesi üzerine ise Gül, "Konuştuysak müdahil olmuşuz demektir." cevabını verdi. Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı ile görüştüğünün hatırlatılması üzerine ise Cumhurbaşkanı Gül, "Uzun uzun konuştuk." demekle yetindi.

Şeffaf ve çoğulculuğun olduğu yerde kontrolün zor olduğunu, kendisi dâhil herkesin konuşurken üsluplarını dikkat etmesi gerektiğini kaydeden Gül, devlet kurumlarıyla ilgili bir uyumsuzluğun söz konusu olmadığını vurguladı. Uygulamada problemlerin çıkabileceğini kaydeden Gül, gazetecilerin doğası gereği olayları büyütebileceğini, kendilerinin ise olayları sakinleştirmeye çalıştığını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca konunun yargıya taşındığını ve kararı yargının vereceğini kaydetti.

GAZETECİLERDEN GÜL'E ESPRİ

Bu arada resepsiyonda gazeteciler ile Cumhurbaşkanı Gül arasında esprili konuşmalar geçti. TV8 program yapımcısı Erkan Tan, "Sayın Cumhurbaşkanım, Şamil Tayyar'a da TÜBİTAK Bilim Hizmet Ödülü verilmesi gerekirdi." dedi. Cumhurbaşkanı'nın "Niye verecekmişiz." demesi üzerine Erkan Tan, Bilim Ödül Töreni'nde ödül alanların neden ödül aldıklarının uzun ve teknik ifadelerin ardından 'üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle' biten cümleye atıf yaparak, "Organizmadaki Ergenekon virüsünün manyetik rezonans ve gazetecilik teknikleriyle tespit edilmesi konusundaki üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle." dedi. Cumhurbaşkanı Gül ise gülerek Erkan Tan'a "TÜBİTAK'a öner bakalım." cevabını verdi. Bununla da yetinmeyen ve Şamil Tayyar'ın hapis cezasını hatırlatan Tan, "Efendim, 3 ay hapis yatan Başbakan oluyor, Şamil Tayyar 35 ay hapis cezası aldı, yatarsa cumhurbaşkanı olabilir mi?" diye espri yaptı. Gül ise Şamil Tayyar'a dönerek "Yabana atma." diye takıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yazdığı 'Ergenekon' kitabı nedeniyle önceki gün 1 yıl 8 ay hapse mahkûm edilen Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar'a, "Geçmiş olsun, olur böyle şeyler, canını sıkma." dedi. Tayyar'a daha önce de 1 yıl 3 ay hapis cezası verilmişti.

(CİHAN)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title