Haberler

Trafik Terörünü Azaltmak Herkesin Elinde

Aycan Demirel - Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Daire Başkanı Osman Karakuş, Türkiye'de Her Yıl Trafik Kazalarıyla Bir İlçe Nüfusu Kadar Olan Yaklaşık 10 Bin Kişinin Öldüğünü, Bir İl Nüfusu Olan 200 Bine Yakın Kişinin Yaralandığını veya Sakat Kaldığını, 10-12 Milyar Lira Milli Servetin Heba Olduğunu Söyledi

Aycan Demirel - Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Daire Başkanı Osman Karakuş, Türkiye'de her yıl trafik kazalarıyla bir ilçe nüfusu kadar olan yaklaşık 10 bin kişinin öldüğünü, bir il nüfusu olan 200 bine yakın kişinin yaralandığını veya sakat kaldığını, 10-12 milyar lira milli servetin heba olduğunu söyledi.

Genel Müdür Yardımcısı Karakuş, Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneğinin internet sitesine yaptığı açıklamada, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de trafiğin önemli bir sorun olarak varlığını sürdürdüğünü kaydetti.

Binlerce insanın ölmesi, yaralanması ve çok önemli bir maddi kaynağın yok olmasıyla sonuçlanan bir toplumsal sorun olan trafik kazalarına karşı tedbir alınmadığı takdirde etkisinin daha da artacağını kaydeden Karakuş, 'Çok önemli bir kısmı insan hatalarından kaynaklanan trafik kazaları, yetişmiş insan gücü kaybı, pek çoğumuzda psikolojik bozukluklar ve manevi kayıpları beraberinde getiriyor' dedi.

Dünya genelinde her yıl yaklaşık 1,2 milyon kişinin trafik kazasında hayatını kaybettiğini, yaklaşık 50 milyon kişinin yaralandığını veya sakat kaldığını belirten Karakuş, şöyle konuştu:

'Ölenlerin yarıya yakınını 15-44 yaşlarındakiler oluşturuyor. Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre 2004 yılında dünya genelinde ölüme neden olan faktörler sıralamasında trafik kazaları 9. sıralarda iken önlem alınmadığı takdirde bu sıralamanın değişeceği, trafik kazaları nedeniyle ölümlerin 2030 yılına kadar 5. sıraya yükseleceği tahmin ediliyor. Dünyadaki duruma paralel olarak ülkemizde de trafik kazaları ciddi oranda kayıplara ve acılara neden oluyor. Ülkemizde geçen yıl trafik kazaları nedeniyle 4 bin 300 kişi öldü, 200 bin 405 kişi yaralandı. Geride kalanların çektiği acılar ve sakat kalanların yaşadığı zorluklar ise rakamlara sığdırılamayacak kadar büyük. Bir başka anlatımla, her yıl trafik kazalarıyla bir ilçe nüfusu olan yaklaşık 10 bin kişi ölmekte, bir il nüfusu olan 200 bine yakın kişi de yaralanmakta ve sakat kalmakta, 10-12 milyar TL civarında milli servet kaybolmaktadır.'

- BASİT ÖNLEMLERİN ÖNEMİ-

Bu tabloya karşılık, kolayca uyulabilecek kurallar ve uygulanabilecek önlemlerin bulunduğunu belirten Karakuş, 'Hız limitlerine uyma, ışık ihlalinden kaçınma, alkollü veya cep telefonuyla konuşurken araç kullanmama, emniyet kemeri bağlama gibi basit ama etkili trafik kurallarına uyarak kayıpların önemli bölümünün önününe geçebiliriz' dedi.

Trafik ortamında uyulacak kuralların, uyanlar açısından zor olamayan ve külfet getirmeyen ancak uyulmadığı zaman mağdurları açısından çok ağır maliyeti olan kurallar olduğunu kaydeden Karakuş, 'Hayat sigortası yaptırmak için binlerce lira harcayan insanımız bu sigortayı emniyet kemeri kullanma gibi basit görünen ancak etkili bir kuralı uygulayarak dahi elde edebilecektir' diye konuştu.

Osman Karakuş, trafik kazalarının azaltılması ve kurallara uyma davranışlarının geliştirilmesinin yalnızca trafik polislerinin uğraş alanı olmaması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

'Toplumun tüm kesimleri sorunun çözümüne katkıda bulunmak için inisiyatif almalıdır. Trafik sorununun temel çözümü, trafik kurallarına uymak, uymayanların uymalarını sağlamak için gerekli tedbirleri almaktır. Yaygın trafik eğitimi, gelişmiş denetim, kombine ulaşım altyapısı ve hızlı ilk yardım hizmeti, trafik sorununun çözümünde olmazsa olmaz koşullardır.'

(AYC-DAB-HAN) - ADANA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Bahçeli: Ülkü Ocakları ve MHP'ye ithamlar ayağımızın altındadır, zayıf anımızı kollayanlar hüsrana uğrayacak

Bahçeli: Ülkü Ocakları ve MHP'ye ithamlar ayağımızın altındadır, zayıf anımızı kollayanlar hüsrana uğrayacak

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkat çeken detay: Atamalar akademi eğitim başarı puanı ile yapılacak

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkat çeken detay: Atamalar akademi eğitim başarı puanı ile yapılacak

Fahiş fiyatlar tepki çekmişti! Elazığ'da deprem köy konutları için yapılan iki ihale iptal edildi

Fahiş fiyatlar tepki çekmişti! Elazığ'da deprem köy konutları için yapılan iki ihale iptal edildi

Bakmadan Geçme

Mezuniyet töreninde protesto! Öğrenciler kendilerini tehdit eden müdüre sırtlarını döndü

Mezuniyet töreninde protesto! Öğrenciler kendilerini tehdit eden müdüre sırtlarını döndü

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title