Haberler

Temiz Bir Karadeniz İçin Uluslararası Seferberlik

Karadeniz'de kirliliğin önlenmesi için Türkiye, Romanya, Bulgaristan, Moldova ve Gürcistan'da duyarlılık oluşturulmasına yönelik, AB destekli "Karadeniz'de Temiz Nehirler, Temiz Deniz Projesi" yürütüldü.

MEHMET KUMCAĞIZ - Karadeniz'de kirliliğin önlenmesi için Türkiye, Romanya, Bulgaristan,  Moldova ve Gürcistan'da duyarlılık oluşturulmasına yönelik, AB destekli "Karadeniz'de Temiz Nehirler, Temiz Deniz Projesi" yürütüldü.

Projenin Türkiye  Koordinatörü Nizamettin Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki yıl önce başlayan projenin tamamlandığını belirtti.

Türkiye'deki çalışmaların, Samsun Doğa ve Yaban Hayatı Koruma Derneğince yürütüldüğünü belirten Yavuz, "Karadeniz'in kirliliğinin belirlenmesi ve bunun önüne geçilmesi için alınacak tedbirlerin ortaya konulması amacıyla hazırlanan proje ile çevre bilinci oluşturmayı amaçladık. Bu kapsamda taraf ülkelerde halkı bilgilendirmek amacıyla online eğitimler, posterler ve duyurular gerçekleştirdik" diye konuştu.

Birçok ülkenin atıklarının Karadeniz'e döküldüğüne işaret eden Yavuz, bunların denizi kirleterek biyoçeşitliliği olumsuz etkilediğini vurguladı.

Yavuz, AB'nin finansal desteğiyle iki yıl süren projede önemli adımlar attıklarını ifade ederek, Karadeniz'de çevre konusunda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle bilgilendirme ve çevre bilincinin sağlanmasını amaçladıklarını kaydetti.

Su kullanımı yönetimi konusunda bilinçlendirme sağlanması amacıyla seminerler ve etkinlikler gerçekleştirdiklerini anlatan Yavuz, bu kapsamda çeşitli kampanya ve tanıtım çalışmaları da yaptıklarını söyledi.

-"Denizdeki yaşam her geçen gün yok oluyor"

Yavuz, özellikle sanayisi gelişmiş ülkelerden nehirler yoluyla ağır metal ve kimyasal atıkların Karadeniz'e taşındığına dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Doğal alanlar balık kaynakları, estetik değerler, dinlenme alanları ve su kalitesi bakımından önemli ölçüde kirletiliyor. Karadeniz'in kirlenmesiyle denizdeki yaşam her geçen gün yok oluyor.  Ayrıca, evsel ve endüstriyel kirlenmenin tehdidiyle Karadeniz'in sahip olduğu flora ve fauna büyük ölçüde zarar görüyor."

Karadeniz'de kirliliğin önüne geçilmesi için çevre bilincinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Yavuz, yürütülen projenin farkındalık oluşturma açısından önem taşıdığını kaydetti.

Proje kapsamında paydaş ülkelerin tamamında sivil toplum kuruluşlarına çevre bilinci  ve su yönetimi konusunda eğitimler verildiğini belirten Yavuz, halktaki duyarlılığı artırmayı amaçladıklarını söyledi.

Yavuz, Karadeniz'in çevresel, endüstriyel ve evsel atıklarla kirletildiğini belirlediklerini, bunun için hazırlanan raporların ilgili kurum ve kuruluşlara sunulacağını ifade ederek, Türkiye'de Karadeniz'e kıyısı olan bütün illerde sivil toplum örgütlerine su yönetimi ve kirleticileri konusunda  bilgilendirme eğitimleri vererek saha çalışması yaptıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Yerel

Yavuz Karadeniz Bulgaristan Romanya Türkiye Yerel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title