Haberler

TBMM Başkanı Şahin:

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Bazı Şehit Ailelerinin, Çocuklarının Ölümünde Sorumluluğu Bulunduğu İddiasıyla Askeri Yetkililer Hakkında Suç Duyurusunda Bulunmalarıyla İlgili Olarak, 'Artık Katılımcı Demokrasinin Uygulandığı Bir Toplum Haline Geldik

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, bazı şehit ailelerinin, çocuklarının ölümünde sorumluluğu bulunduğu iddiasıyla askeri yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunmalarıyla ilgili olarak, 'Artık katılımcı demokrasinin uygulandığı bir toplum haline geldik. Dolayısıyla her şey milletin gözünün önünde cereyan ediyor ve milletin gözünden hiç bir şey kaçmıyor. O bakımdan millet adına görev yapan kamu kurum ve kuruluşlarının ve yetkililerinin bu konuda kamuoyunu tatmin edici bir açıklama yapmalarını zaruri görüyorum' dedi.

Antalya'da bulunan TBMM Başkanı, cuma namazını Muratpaşa Camisi'nde kıldıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şahin, bir gazetecinin, 'Genelkurmay Başkanlığının medyada yer alan 'Heron' iddialarına ilişkin herhangi bir açıklama yapmamasını ve bazı şehit yakınlarının sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunmasını nasıl değerlendirdiğini' sorması üzerine, bu konuda görüşlerini daha önce açıkladığını hatırlattı. Şahin, şunları söyledi:

'Gerçekten kamuoyu bu konuda son derece duyarlı hale geldi. Kamuoyuna bir açıklama yapılmasında ben de zaruret görüyorum. Bunun aslı da olmayabilir. Başka bir yere ait görüntüler olabilir, o yere ait görüntüler olabilir ama Türkiye çok açık bir toplum haline geldi, çok şeffaf bir toplum haline geldi. Artık katılımcı demokrasinin uygulandığı bir toplum haline geldik. Dolayısıyla her şey milletin gözünün önünde cereyan ediyor ve milletin gözünden hiç bir şey kaçmıyor. O bakımdan millet adına görev yapan kamu kurum ve kuruluşlarının ve yetkililerinin bu konuda kamuoyunu tatmin edici bir açıklama yapmalarını zaruri görüyorum. Tabii genelkurmay, başbakanlığa bağlıdır. Önce Hükümetimizin, Milli Savunma Bakanlığımızın, Başbakanlığımızın, tabii ki Genelkurmay Başkanlığının birlikte bir inceleme yaparak, bir açıklama yapmaları sanıyorum kamuoyunu rahatlatacaktır diye düşünüyorum.'

- HAKİM VE SAVCI ATAMALARI-

TBMM Başkanı Şahin, 'Adalet Bakanlığı ile HSYK arasında bir atama krizi yaşanıyor, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?' şeklindeki soruya da şu karşılığı verdi:

'Bu konuda zaten tabi olunan yasalar var. O yasalara bağlı olarak çıkmış, sanıyorum uygulama yönetmelikleri var. Her şeyin bu çerçevede cereyan ediyor olması gerekir. Adalet Bakanlığı, bir takım dayanaklar da göstermek suretiyle hazırlamış oldukları kararname taslaklarının bir bölümünü tekrar çalışmak üzere geri çektiler. Bu çalışma biter, tekrar Kurula sevk edilir. Bunlar görüşülür. Ben bunun bir tartışma konusu yapılmasını, böylesine önemli bir kurumun, kamuoyu önünde sürekli tartışılır hale gelmiş olmasını doğru bulmuyorum. O bakımdan bu kurulda görev yapan herkesin serinkanlı hareket etmesini, özellikle yargıç kökenli üyelerimizin siyasi değerlendirme anlamına gelecek açıklama yapmamasının çok doğru olacağını düşünüyorum.'

Mehmet Ali Şahin, Adalet Bakanlığı döneminde böyle bir kriz yaşanmadığının hatırlatılması üzerine, 'O zaman yaşanmadı, şimdi niye yaşanıyor sorusunda mevcut bakanımızı, müsteşarımızı veya orada görev yapan arkadaşlarımızı töhmet altında bırakacak bir değerlendirme yapmak şık olmaz. Herkes gibi kurulda görev yapan arkadaşlarımız da görevlerini yasal çerçevede yerine getiriyorlar. Ben bütün bu tartışmaların geçici olduğunu düşünüyorum' dedi.

- CUMHURBAŞKANI'NIN GÖREV SÜRESİ-

TBMM Başkanı Şahin, başka bir gazetecinin, Cumhurbaşkanının görev süresine ilişkin tartışmaları nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine, bu konunun tartışılmaya devam edildiğini, bazı kişilerin görevdeki cumhurbaşkanının görev süresinin 7, bazı kişilerin de 5 yıl olduğunu söylediklerini belirtti. Bunun tartışmalı bir konu olduğuna değinen TBMM Başkanı, şöyle devam etti:

'Tartışmalı bir konuda Meclis Başkanı olarak benim, bunlardan birini tercih ederek açıklama yapmam doğru olmaz. Çünkü bu konu eninde sonunda Parlamento'nun gündemine gelecektir. Diyelim ki, cumhurbaşkanı seçimi süreci başladığında şu anda meclis gündeminde bulunan cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili kanunda (Meclis başkanlığına cumhurbaşkanı adayları başvuracak) der. Dolayısıyla görevde ben bulunursam bana başvuracaklar. O süreç o zaman başlayacak. Bu nedenle, ihsas-ı rey anlamında bir görüş belirtemem ama bu konudaki tartışmalı mevzuyu da bir noktada sonuçlandıracak olan TBMM'dir. Meclisimiz sonuçlandıracaktır. Ama daha cumhurbaşkanlığı seçimine, 5 yıl da olsa, 7 yıl da olsa uzun bir zaman var. Bu tartışmaları biraz da erken buluyorum.'

- SİYASİ ÜSLUPLA İLGİLİ ELEŞTİRİLER-

TBMM Başkanı Şahin, bir gazetecinin, siyasi parti genel başkanlarının siyasi üsluplarıyla ilgili eleştirileri hatırlatması üzerine, referandum süreciyle ilgili, genel başkanların hitaplarıyla ilgili bir takım eleştirileri kamuoyunda kendisinin de duyduğunu anlattı. Siyasi üslubun son derece önemli olduğunu vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

'Birbirimizi kırmayacak, birbirimizin yüzüne bakamayacak sözler sarf etmemeliyiz. Nihayet aynı ülkenin insanlarıyız. Aynı ülkeye, aynı millete hizmet etmek için siyasi çalışma yapan, siyaset yapan kişilerin mutlaka birbirlerine hitaplarının siyasi nezaket içinde olması gerekir. Kamuoyunun beklentisi de budur. Özellikle içerisinde bulunduğumuz mübarek Ramazan ayı dostluğun, kardeşliğin ön plana çıktığı, karşılıklı saygının ön plana çıktığı mübarek günlerdir. Bu konuda daha hassas olunması gerektiği kanaatindeyim.'

- SELAHATTİN DEMİRTAŞ'IN AÇIKLAMALARI-

TBMM Başkanı Şahin, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, demokratik özerklik konusundaki sözlerinin hatırlatılması üzerine de, şöyle konuştu:

'Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Türkiye Cumhuriyeti'nin nasıl bir devlet olduğunu açıkça belirtmiştir. Anayasamızın başlangıç maddeleri, değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez maddeler arasındadır. Bu tür beyanları ve açıklamaları son derece talihsiz, bir anlam ifade etmeyen açıklamalar olarak değerlendiriyorum. Bir sonucu olacağı, bir değeri olacağı kanaatinde değilim.'

- İSRAİL'LE İLİŞKİLER-

Gazetecilerden sonra, Fatih Mehmet isimli bir vatandaş da TBMM Başkanı Şahin'e, 'İsrail'le olan ilişkilerimiz ne durumda? 9 Türk vatandaşını öldürdüler. Ben İsrail kelimesini duydum mu nefret ediyorum' dedi.

Şahin bu sözler üzerine, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin başlangıcından bu yana en zayıf hale geldiğini, en zayıf noktada bulunduğunu bildirdi. 9 Türk vatandaşının hayatını kaybetmesi dolayısıyla, İsrail devletinden ve hükümetinden bazı beklentiler olduğunu anlatan Şahin, şöyle devam etti:

'Bu beklentiler karşılanmadı. Bir, özür dileyecek; iki, ölenlerin yakınlarına tazminat ödeyecek; üç, uluslararası bir komisyon değerlendirecek ve bu komisyon Birleşmiş Milletler nezdinde kuruldu. Netice itibarıyla biz bu taleplerde bulunduk. İsrail henüz özür dilemedi ve tazminatla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Bunlar gerçekleşmeden ilişkilerimiz normal düzeye gelmez.'

- ESNAF VE VATANDAŞLARLA SOHBET-

TBMM Başkanı Şahin, camiden yürüyerek, Kapalı Şarampol Caddesi'ne geçerek, esnafı ziyaret etti, yolda karşılaştığı vatandaşlarla sohbet etti, alışveriş yaptı ve çocukları sevdi.

Şahin'le sohbet eden işçi ve memur emeklisi iki vatandaş, emekli maaşlarının düşüklüğünden yakındılar. Şahin, vatandaşlara, şu bilgiyi verdi:

'Çark kendiliğinden dönse keşke. Sosyal Güvenlik Kurumunun kendi içinde açıkları var. Biliyorsunuz, sosyal güvenlik kurumları birleştirildi, yeni bir yapılanmaya girdi. Bunlar sizin yaranıza merhem değil biliyorum ama bir intibak yasası eski emeklilerle, yeni emekliler arasındaki farkı bir nebze de olsa gidermek için yapılması gereken bir iş. Bunun üzerinde çalışılıyor. Sizin bu hassasiyetinizi ilgili bakanlara ileteceğim.'

TBMM Başkanı Şahin, bugün açılışı yapılan bir ayakkabı mağazasına da girerek, iş yeri sahiplerini tebrik etti. Şahin, mağazanın üst kadındaki erkek reyonuna da giderek, beğendiği bir ayakkabıyı satın aldı. Kasaya giderek, ayakkabının 109,99 TL olan ücretini peşin ödemek isteyen TBMM Başkanı Şahin, iş yeri sahibinin kasiyeri uyarması ve ayakkabıyı hediye etmek istemesi üzerine, hediyeyi kabul edemeyeceğini, aksi halde ayakkabıyı almadan çıkacağını söyledi. Bunun üzerine kasiyer ve iş yeri sahibi ısrarcı olmadı ve Şahin ayakkabının bedelini peşin olarak ödedi. TBMM Başkanı Şahin, ziyaretlerinin ardından dinlendiği Adalet Bakanlığının Kundu'daki sosyal tesislerine gitti.

(BNY-ŞEN-CEM) - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

İsrail saldırısında masum siviller diri diri yanarken ABD'den tek cümlelik açıklama geldi

İsrail saldırısında masum siviller diri diri yanarken ABD'den tek cümlelik açıklama geldi

10 kişinin öldüğü kazanın tanığı: Muavinin 'Bir aracı solladık ve direksiyon hakimiyetini kaybettik' dediğini duydum

10 kişinin öldüğü kazanın tanığı: Muavinin 'Bir aracı solladık ve direksiyon hakimiyetini kaybettik' dediğini duydum

Adana'da yakalanan suç örgütü lideri İsmail Abdo, 20 bin lira kefalet ödeyip serbest kaldı

Adana'da yakalanan suç örgütü lideri İsmail Abdo, 20 bin lira kefalet ödeyip serbest kaldı

Papua Yeni Gine'de 2 binden fazla insan toprak altında kaldı

Papua Yeni Gine'de 2 binden fazla insan toprak altında kaldı

title