Haberler

Tarım Danışmanları Eğitim Semineri

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, Üretici Birlikleri Yasasısının Toptan Değiştirilmesi Gerektiğini Savundu

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, üretici birlikleri yasasısının toptan değiştirilmesi gerektiğini savundu.

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi tarafından düzenlenen 14. Serbest Tarım Danışmanlığı Eğitim Semineri başladı. Şube Başkanı Vahap Tuncer, yaptığı açıklamada, tarımsal danışmanlığın yaygınlaşması için Türkiye'de işletme büyüklüklüklerinin artırılmasını ve üreticilerin de bu hizmeti satın alabilecek ekonomik güce kavuşturulmasını istedi.

Avrupa Birliğinde (AB) tarımsal danışmanlık hizmetlerinin üretici örgütleri aracılığıyla verildiğini belirten Tuncer, 'Türkiye'de üretici birlikleri, üreticilerin örgütlenmesini değil, örgütlenmemesini sağlıyor. Bu birlikler, üreticilerin örgütlenmesini engelliyor. Üretici Birlikleri yasası toptan değişmeli' dedi.

Türkiye'de tarım danışmanlığı uygulamasının bir türlü yaygınlaştırılamadığından yakınan Tuncer, büyük tarım işletmelerinin zaten ziraat mühendisi çalıştırdığını, tarım danışmanlarına en büyük ihtiyacın küçük ve orta ölçekli tarım ve aile şirketlerinde duyulduğunu bildirdi. Tuncer, şunları kaydetti:

'Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, tarım danışmanlığı uygulamasının geliştirilmesi için üreticileri destekleme modelini ortaya koydu. Geçen yıl Geçen yıl, tarım danışmanlarıyla çalışan üreticilere verilen 225 TL'lik desteğe ciddi bir talep olmadı. Antalya'da 60 bin örtüaltı üreticisi var. Tarım danışmanlığından yararlanmak isteyen işletme sayısı ise sadece 163. Bu çok düşük.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 225 TL olan tarım danışmanlığı teşviğini 500 TL'ye çıkaracağını söylüyor. Bu miktar yeterli olmakla birlikte, bu destek işletmelere verildiği için küçük ve orta ölçekli işletmelerin sorunu yine çözülemiyor.'

Tarım danışmanlığı uygulamasından yararlanacaklara getirilen işletme büyüklüğü koşulunun çıkarılmasını ve birim alana göre destek verilmesini isteyen Tuncer, şöyle devam etti:

'Daha kaliteli ve gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla uygulamaya konulan tarım danışmanlığı sistemi için teşvikler artırılmalı. Bu kapsamda serbest tarım danışmanlarına da destek verilmeli. Türkiye'de 2,5 - 3 milyon çiftçi ve işletme var. Bugüne kadar 3 bin 145 kişi serbest tarım danışmanlığı desteğinden yararlanmak için başvuruda bulunmuş. Türkiye genelinde ise 2 bin 655 Ziraat Mühendisi, serbest tarım danışmanlığı sertifikası almış. Antalya'da ise 400'e yakın serbest tarım danışmanından sadece 100'ü çalışıyor.'

25 Ziraat Mühendisinin katıldığı ve üç hafta sürecek seminerde, Çukurova Üniversitesi'nden Doç. Dr. Dilek Bostanbudak, Selçuk Üniversitesi'nden Doç. Dr. Kenan Peker ve Süleyman Demirel Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Hacer Çelikateş eğitim verecek. Seminer sonunda yapılacak sınavda başarılı olanlara sertifika verilecek.

(FC-ŞEN-KUM) - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

İran destekli Husiler, ABD, İngiltere ve İsrail'e ait 10 gemiyi vurdu

İran destekli Husiler, ABD, İngiltere ve İsrail'e ait 10 gemiyi vurdu

Gökçek laf attığına bin pişman oldu: Sen bir soytarısın, kes sesini

Gökçek laf attığına bin pişman oldu: Sen bir soytarısın, kes sesini

Bakan Özhaseki evine haritalama uçağıyla mı gidiyor? Bakanlık iddiayı doğrulayıp 'tasarruf' vurgusu yaptı

Bakan Özhaseki evine haritalama uçağıyla mı gidiyor? Bakanlık iddiayı doğrulayıp "tasarruf" vurgusu yaptı

Netanyahu'nun oğlundan skandal harita! Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladılar

Netanyahu'nun oğlundan skandal harita! Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladılar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title