Haberler

Sütte Bilimsel Analiz Verimi Yüzde 53 Arttırdı

İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği bünyesinde kurulan "Süt Analiz Laboratuvarı" sayesinde 2013 yılında sütte yüzde 53'lük verim artışı sağlandı.

İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (İDSYB) ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın işbirliğiyle kurulan "Süt Analiz Laboratuvarı"nın, süt verimliliği ve kalitesini artırmak için yaptığı çalışmalar meyvesini verdi.

Birlikten yapılan açıklamaya göre, ıslah çalışmaları kapsamında sütün miktarı ve bileşenlerini değerlendirmeye olanak sunan laboratuvar, elde ettiği bilgiler ışığında süt üreticilerine yol gösteriyor ve koruyucu önlemler sunuyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen birlik Başkanı Ali Gülkaynak, Türkiye'de pilot bölge olarak 2011 yılında İzmir'de hizmet vermeye başlayan laboratuvarda yılda 300 bin analiz gerçekleştirdiklerini belirterek, "Laboratuvarda yağ, protein, somatik hücre, laktoz, protein ve üre analizleri yapılıyor. Elde ettiğimiz verileri, Merkez Birliği ve Bakanlık'a anında iletiyoruz. Süt numunelerini üreticiler alıyor. 2013 yılında çalışmalarımız sonucu yüzde 53'lük bir verim artışı gözlemledik" ifadelerini kullandı.

Gülkaynak, açıklamada, bu yıl 18 bin hayvandan toplanacak numunelerle yıl sonuna kadar süt verimini yüzde 80 arttırmayı hedeflediklerini bildirdi. - İzmir

Kaynak: AA / Yerel

İzmir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title