Haberler

Suriyeliler için travma merkezi -

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle travma yaşayan Suriyeliler, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından açılan Psikososyal Travma Müdahale Merkezinde tedavi görüyor.

KEMAL KARAGÖZ - Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle travma yaşayan Suriyeliler, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından açılan Psikososyal Travma Müdahale Merkezinde tedavi görüyor.

Elbeyli ve Öncüpınar konteyner kentlerinde 45 bin, kent merkezi ve ilçelerde kiraladıkları evlerde de yaklaşık 50 bin olmak üzere Kilis'te 95 Suriyeli sığınmacı yaşıyor. Konteyner kentlerde barınan Suriyelilerin ihtiyaçları devlet tarafından karşılanırken, kent merkezinde yaşayan Suriyeliler için çeşitli sivil toplum örgütleri ve hayırseverler desteğinde çeşitli çalışmalar yapılıyor.

Kent merkezindeki 5 okulda ise yaklaşık 3 bin Suriyeli çocuğa eğitim veriliyor. Sivil toplum kuruluşları tarafından açılan sağlık ocağında da günlük 450 hasta muayene ediliyor.

İç savaş nedeniyle travma yaşamış Suriyelilere yönelik İİT tarafından açılan Psikososyal Travma Müdahale Merkezinde bir psikiyatrist, bir psikolog ve iki psikolojik danışman görev yapıyor. Sağlık ekipleri, travma yaşayan Suriyelilere psikolojik destek veriyor.

İİT sorumlusu Betül Bozgeyik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kilis'te 2013'ün Haziran ayında göreve başladıklarını belirtti.

Kentteki Suriyeli sığınmacılara hizmet verdiklerini ifade eden Bozgeyik, aile ziyaretleri ve seminerler gerçekleştirdiklerini, çocuklara yönelik oyun üzerine çalışmalar yaptıklarını söyledi.

İlk olarak kadınlara yönelik saha çalışması yaptıklarını ifade eden Bozgeyik, "Merkeze gelen kadınlar tedaviden fayda görünce depresyon yaşayan eşlerini ve çocuklarını da merkeze yönlendiriyor. Başvuran erkek sayının her geçen gün artığını gözlemledik. Merkeze bine yakın kişi başvurdu, şu ana kadar 200 hastaya eğitim verdik" dedi.

Konteyner kentlerde çocuklara yönelik çeşitli etkinlikler düzenlediklerini dile getiren Bozgeyik, çocukların yaşadığı psikolojik sıkıntıları, uzmanların nezaretinde eğitim vererek aşmalarına yardımcı olduklarını söyledi.

Bozgeyik, yürüttükleri çalışmalarla Suriyelilerin geçmişte yaşadığı ve savaşın etkisiyle oluşan travmaları bir nebze olsun çözmeyi amaçladıklarını kaydetti.

- Sırada Türkçe kursları var

Bozgeyik, Suriyelilerin ülkelerindeki yaşamı Türkiye'de sürdürebilmelerine yardımcı olduklarını, Kilis'te yaşayan sığınmacıların yerleşik düzenlerine devam edebilmeleri adına çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Kent merkezinde okula gitmeyen çocuklara merkezde eğitim verdiklerine işaret eden Bozgeyik, şöyle konuştu:

"Kısa süre sonra Türkçe kursları açacağız. Engellilere yönelik projeleri en kısa zamanda hayata geçireceğiz. Kreş eğitimi için yardımda bulunuyoruz. Çocuk gelinleri okula yerleştirme konusunda yardımcı oluyoruz. Evde bulunan kadınları halk eğitim merkezlerine yönlendiriyoruz. Üniversiteye kayıt yaptıracak gençlere de elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz."

- "Eğitimlerin büyük katkısı oldu"

Suriyeli Abdülaziz Yeşirci, bir yıl önce Suriye'deki iç savaştan kaçıp Kilis'e geldiğini belirtti.

Ülkesinde üniversite sınavına hazırlandığını vurgulayan Yeşirci, savaştan dolayı bütün emeklerinin boşa gittiğini dile getirdi.

Kilis'e geldikten sonra sosyal paylaşım sitesinde kent merkezinde travma merkezi açıldığını görerek başvurduğunu ifade eden Yeşirci, "Hazırlandığım sınava girememem ve savaşın etkisi bende bir takım psikolojik sorunlar yarattı. Merkezde aldığım eğitimlerin faydasını gördüm. Hafta sonra futbol müsabakaları düzenleniyor. Futbol oynayarak vakit geçiriyoruz. Eğitimler sayesinde bir nebze de olsa savaşın etkilerini unutmaya çalışıyorum" diye konuştu.

Cuma Hamme de savaş nedeniyle yaşadığı travmayı merkezde verilen eğitimler aştığını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Elbeyli Kilis Politika Güncel Haberler

Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Bahçeli'den emniyet müdürlerinin açığa alınmasına ilişkin açıklama: Bir komplo devrede, sabrımızı taşırmasınlar

Bahçeli'den emniyet müdürlerinin açığa alınmasına ilişkin açıklama: Bir komplo devrede, sabrımızı taşırmasınlar

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

Kararı valilik açıkladı! Giresun'da açık alanlarda alkol kullanımına yasak getirildi

Kararı valilik açıkladı! Giresun'da açık alanlarda alkol kullanımına yasak getirildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title