Haberler

Suriye'de Siyasi Çözüm Çabaları

Muhaliflerin diasporadaki temsilcisi Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Yönetim Kurulu'nun, Esed yönetimine karşı savaşan silahlı gruplar ile İstanbul'da düzenlediği toplantıda, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın "Cenevre daveti" ele alındı.

Muhaliflerin diasporadaki temsilcisi Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Yönetim Kurulu'nun, Esed yönetimine karşı savaşan silahlı gruplar ile İstanbul'da düzenlediği toplantıda, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın "Cenevre daveti" ele alındı.

SMDK Yönetim Kurulu'nun Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve Ahraru'ş-Şam İslami Hareketi, Ceyşu'l-İslam (İslam Ordusu) gibi silahlı grupların temsilcileriyle düzenlediği toplantı 25-26 Nisan tarihlerinde gerçekleşti.

AA muhabirine konuşan, SMDK Yönetim Kurulu üyelerinden Hatib Bedle, SMDK ve muhalif grupların, Esed rejiminin düşürülmesi ve Suriye'de birliğin sağlanması üzerinde yoğunlaşan bir çözüm önerisini içeren ortak bildiri yayınlayacağını belirtti.

SMDK üyesi Semir Neşar da, "SMDK'nın Cenevre'de yapılacak görüşmelere katılması bekleniyor. Katılmamak akıllıca olmazdı. Ancak Koalisyon görüşmelere katılacak temsilcilerini kendisi belirlemeli" diye konuştu.

Suriyeli muhalif kaynaklar, söz konusu davetin aralarında SMDK Başkanı Halid Hoca, SMDK Üyesi Riyad Seyf ve Mişel Kilo, SMDK Eski Başkanı Ahmed el-Carba ve Muaz el-Hatib'in yanı sıra Suriye Ulusal Koordinasyon Kurulu üyelerinden Hasan Abdulazim ve Heysem el-Menna ile Ulusal Çağrı Platformu Başkanı Semir el-Ayta, PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, Kürt Ulusal Konseyi üyesi Abdulhamid Derviş'in de bulunduğu 30 muhalif isim ile DAEŞ dışındaki İslami Cephe, Ahrar'uş-Şam ve Ceyş'ul-İslam gibi tüm askeri gruplara yapıldığını ifade etti.

BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, daha önce yaptığı açıklamalarda, Suriye krizindeki taraflarla mayıs ayının başından itibaren birebir görüşme gerçekleştireceklerini ve haziran sonuna kadar da temaslarının sonucunu BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a sunmayı umduğunu belirtmişti.

Söz konusu görüşmeler üzerinde büyük ümitler beslenmemesi için Mistura, bunun bir konferans ya da Cenevre-3 şeklinde algılanmaması gerektiğini, kendisi ve konuya taraf olan ülkeler ile Suriye'de çatışan tarafların birebir müzakere gerçekleştireceklerini kaydetmişti.

Görüşmelere kimseyi dışlamadan her kesimin davet edildiğini belirten Mistura, BM Genel Sekteri Ban Ki-mun'un kendisinden siyasi çalışmaların canlandırılması ve krizin tarafları arasındaki ayrılığın azaltılması talebinde bulunduğunu duyurmuştu.

Mistura, İran'ın davet edilmesini "bölgede ve Suriye'de bir ülke etkili olduğunu" gerekçe göstermiş,  "BM'nin ve benim İran da dahil olmak üzere tüm tarafları davet etmeye hakkımız var" açıklamasında bulunmuştu.

Tüm bu gelişmeler, Suriye'deki krize ilişkin siyasi ve askeri çözüm arayışları arasında bir yarışın söz konusu olduğunu ve bu durumun farkına varan BM Genel Sekreteri'nin, özel temsilcisini Suriye'deki krize siyasi çözüm bulunmasını sağlayacak bir Cenevre-3 niteliğindeki bir konferansın toplanabilmesi için istişarelerde bulunmakla görevlendirdiğini ortaya koyuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler İstanbul Cenevre Suriye Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Bakmadan Geçme

Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki! ADANASPOR – BANDIRMASPOR CANLI: Adanaspor – Bandırmaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Adanaspor Bandırmaspor canlı yayın linki! 11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi?
Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title