Haberler

Strese Dayanıklı Bitki Çeşitleri Geliştiriyorlar

ESOGÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü'nde yapılan çalışmalarla, tarımsal bitkilerde ürün kaybına yol açan stresi engellemek için çeşit geliştiriliyor Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turhan: "Yaptığımız çalışmalarda amacımız, stres koşullarına dayanıklı, tolerans gösterebilen çeşitleri geliştirip,

ZEHRA AYDIN - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Ziraat Fakültesi'nde, tarımsal bitkilerde ürün kaybına yol açan stresi engellemek için çeşit geliştirme ve ıslah çalışmaları yapılıyor.

ESOGÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ece Turhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çağın hastalığı olan stresin bütün canlıları olduğu gibi bitkileri de etkilediğini bildirdi.

Tarımsal üretimde ve doğadaki bitkilerin yaşamları boyunca mutlaka strese girdiklerini belirten Turhan, bitkilerde optimum yetiştirme koşullarının dışındaki istenmeyen her türlü çevresel faktörün stres olarak tanımlandığını söyledi.

Bitkilerde strese sebep olan faktörlerin biyotik ve abiyotik faktörler olarak iki sınıfa ayrıldığını aktaran Turhan, "Kuraklık, tuzluluk, yüksek ya da düşük sıcaklık, radyasyon, rüzgar, kar ve buz örtüsü gibi etkenler abiyotik faktörler, patojenler, zararlı böcekler, mikroorganizmalar biyotik faktörler sınıfına giriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bitkilerin yaşamları boyunca stres faktörleriyle bir şekilde karşılaştığına dikkati çeken Turhan, özellikle bitkilerdeki stresin, tarımsal üretimde nicelik ve nitelik kayıplarına yol açtığını vurguladı.

Üniversitede, bitkilerin stres koşullarında direncinin artması için moleküler ve biyoteknolojik çalışmalar yürüttüklerini anlatan Turhan, amaçlarının üreticilerin kalite ve verim düşmeden en iyi çeşitleri yetiştirmesini sağlamak olduğunu dile getirdi.

-Bitkilerde strese neden olan faktörler

Üretimde strese sebep olan faktörlere değinen Turhan, şöyle konuştu:

"Bitkiler üzerinde insanlar aracılığıyla ortaya çıkan stresler var bir de insanların elinde olmayan stresler var. Aşırı gübreleme, aşırı sulamak ya da az sulama bu insanların elinde olan faktörler. Küresel ısınmanında etkisiyle hava sıcaklıklarının artması, kuraklık yaşanması, suyun olmaması, seller, aşırı yağış ise üreticinin elinde olmayan faktörler. Stres faktörlerinde özellikle aşırı sulama zaman içerisinde tuzluluğa neden oluyor. Aşırı gübreleme de toprağa ağır metallerde verilebiliyor. Üretimde, yetiştiricilik yapılan bölgede iklim ve toprak koşullarına uygun tür ve çeşit kullanılmaması bitkilerde strese sebep olabiliyor. İklim, bitkilerin dünyada  yayılmasını etkileyen en önemli faktör. Mesela sıcak iklim ürününü getirip, Eskişehir koşullarında yetiştiremezsiniz. Çiftçinin, bitkinin strese girmemesi için bölgede hakim olan iklim koşularına dayanıklı çeşitleri kullanması gerekir."

?Bitki strese girdiğinde büyümesinde ve gelişmesinde ciddi azalma meydana geldiğini ifade eden Turhan, bitkinin normal gelişiminin dışında bir seyir izlemesinin stres altında olduğu anlamına geldiğini kaydetti.

-Savunma mekanizması geliştiriyorlar

Turhan, strese giren bitkilerdeki belirtileri ise şöyle sıraladı:

"Geri dönüşümlü olan streslerde var. Bu tamamen stresin şiddetine bağlı. Bitkinin stresten kurtarılıp kurtarılmaması da yine çeşidin dayanıklılığına, tolerans gösterebilmesine bağlı. Bitki toleranslıysa eğer strese karşı bir takım savunma mekanizmaları geliştiriyor. Örneğin, kalın yaprak oluşturuyor, mumsu tabaka oluşturuyor, yapraklar üzerinde ve su kaybını azaltıyor. Bazı bitkiler ise yapraklarını kıvırıyor, güneşle ışıkla temasını azaltıyor, fazla ısınmıyor. Başka çeşit bitkilerin ise kökleri çok gelişmiş oluyor. Kurak koşullarda kökleri 12 metre kadar derinlere gidip yer altında bulunan suyu ve besin maddelerini alabiliyor."

-Strese dayanıklı çeşitler geliştiriyorlar

Çeşidin ve türün dayanıklılığında genetik faktörlerin de önemli olduğu tavsiyesinde bulunan Turhan, "Bitki dayanıklıysa stres koşullarında ayakta kalıyor ve hayatını devam ettirebiliyor. Ama dayanıklı değilse bitkinin strese verdiği ilk tepki yapraklarını dökmesidir. Yapraklarda sararmalar, dökülmeler ve sürgünlerde kısalmalar görülür. Çünkü bitki, su kayıplarını en aza indirgemeye çalışıyor ve terlemeyi yaprakları aracılığıyla yapıyor. Zira yapraklarını azaltarak su kaybını azaltma yoluna gidiyor" ifadelerini kullandı.

Turhan, araştırmalarında stres koşullarına dayanıklı çeşitleri geliştirmeye çalıştıklarını açıklayarak, "Yaptığımız çalışmalarda amacımız, stres koşullarına dayanıklı, tolerans gösterebilen çeşitleri geliştirip, ıslahına katkıda bulunup, çiftçiye önerebilmek. Çiftçilerin, stres koşullarından kaçınmak için toleranslı çeşitler kullanmaları gerekir" dedi. - Eskişehir

Kaynak: AA / Yerel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yerel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

Bakmadan Geçme

Doğruluk mu cesaret mi soruları! DC soruları! Farklı, ilginç, değişik doğruluk mu cesaretlik mi sorularına örnekler Proje okulları atama sonuçları açıklandı mı SON DAKİKA 2024? Öğrenmek için TIKLAYINIZ Filistin BM üyesi mi, BM'ye üye oldu mu? Ayşegül Ovalıoğlu kimdir? Ayşegül Ovalıoğlu hangi partiden, nereli, kaç yaşında? Muhsin Şentürk kimdir? Yargıtay Muhsin Şentürk neden çekildi? 2 milyon TL'nin aylık faiz getirisi ne kadar? Halkbank, Akbank, Yapı Kredi, Garanti Bankası faiz getirisi! TAM ATM nedir, ücretsiz mi? TAM ATM'de hangi bankalar var, özel bankalar var mı? 12 Mayıs Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 12 Mayıs burç yorumları nedir? Cihan Çanak kimdir? Cihan Çanak kaç yaşında, mevkiisi ne, hangi takımda oynuyor? Indiana Pacers New York Knicks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 11 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 70. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 10 Mayıs Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 70. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 10 Mayıs Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Galatasaray kombineleri bitti mi? 2024-2025 sezonu kombine satışları devam ediyor mu? Arka Sokaklar 675. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 10 Mayıs Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 55. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 10 Mayıs Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title