Haberler

Soma Gensoruları Reddedildi(2/son)

CHP ve HDP'nin Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve Enerji Bakanı Taner Yıldız hakkında Soma'daki Maden Kazası nedeniyle verdikleri gensoru önergelerinin gündeme alınması TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamayla rededildi.

CHP ve HDP'nin Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve Enerji Bakanı Taner Yıldız hakkında Soma'daki Maden Kazası nedeniyle verdikleri gensoru önergelerinin gündeme alınması TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamayla rededildi.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplanan Genel Kurul'da iki bakan hakkındaki önergeler birleştirilerek görüşüldü.

Önerge sahiplerinden HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel Soma'da 301 madencinin ölümüne neden olan olayın kaza değil bir cinayet olduğunu belirterek, "Bu kaza değil cinayettir. TKİ'nin denetimde Çalışma Bakanı'na bağlı olduğu açık. Sayın Bakan en son Mart ayında bu denetimin yapıldığını dile getirdi. Madeni işleten şirket ve Bakan doğru açıklama yapamadı. Konunun uzmanlarıysa, denetimlerin yapılmadığını, kömürün içten içe yandığını açıkladı. Karbonmonoksit ölçüm cihazı bunu belirlerdi" dedi.

CHP adına önergeler üzerine konuşan Manisa Milletvekili Özgür Özel ise "301 kişiyi kaybettikten sonra. Dünyanın hiçbir yerinde bir bakan -bir Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve bir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı- bu kadar ciddi sorumluluklarına ve 301 kişinin ölümüne rağmen, hâlâ daha orada oturup da birazdan çıkıp kendisini savunma ve bu önergelerin gündeme alınmamasını talep etme gibi bir pişkinlikle karşısına çıkamazlar Parlamentonun" diyerek şöyle devam etti:

"İstifa bir hesap verme kültürüdür ama ondan önce soruşturmanın sağlıklı yürüyebilmesi için atılması gereken en önemli adımdır. Ben, bundan sonraki konuşmamı sizlerin oylarıyla bu görevlerinden azledileceklerini düşündüğüm ve yerine gelecek 2 bakanın duyması ümidiyle yapıyorum. Eğer bu 2 bakan görevlerinde kalacaklarsa, bu 2 bakan hesap vermeyeceklerse sözün bittiği yerdeyiz. Sakın ola kimse çıkmasın, "Sorumlular mutlaka tespit edilecek, cezalarını çekeceklerdir' demesinler. Eğer o samimiyetiniz varsa bütün çağdaş ülkelerdeki gibi istifa mekanizmasının işletilmesini beklersiniz. O yoksa görev sizlerdedir. "Türk milleti adına görev yapıyoruz' diyorsunuz. Görev sizlerdedir. Bu 2 bakana ve bundan sonra bu Parlamentoda bakanlık görevini üstlenecek herkese "Arkadaş, bu kadar büyük bir faciadan sonra istifa etmezsen bu duruma düşersin. Görevini yaparken bilinçle yap. Böyle olaylara sebebiyet vermenin önündeki tedbirleri al. Aksi takdirde de erdemle istifa et' demeyi bilmelisiniz. Bu sorumluluk bu ana kadar bu 2 bakandaydı ama bundan sonra iktidar partisinin milletvekillerindedir."

-"AKP DÖNEMİNDE YANLIŞ POLİTİKALAR TÜRKİYE'Yİ BURAYA GETİRDİ"-

MHP grubu adına konuşan Kütahya Milletvekili Alim Işık ise, gensoruların iki bakanın üzerine düşen görevi yerine getirmediği için verildiğini belirterek, "Arkasından, devletin sorumluları, kurumları kazazedelerin yaralı olanlarının yarasını sarar, vefat edenlerin yakınlarına bakar ve eksikliği duyulan yasal düzenlemeleri derhal alırdı. İşte, geçmişte buna benzer olayları özetlediğimizde bunu görürüz. Bugün, maalesef, Türkiye Cumhuriyetinde bu elim kazanın ardından yaşananlar bunlara benzemiyor" dedi.

Işık, şunları söyledi:

"Yaşananlar, orada Sayın Başbakan'ın bir vatandaşı tokatlamasından tutunuz, bir kadının 'Başbakana bağıracaktım ama eşimin cenazesini vermez diye korkumdan sesimi çıkaramadım' demesine kadar sosyal bir vakaya dönüştü. Burası Türkiye Cumhuriyeti Devleti, burası Hitler'in Almanyası değil. Sonradan madenci olduğu ortaya çıkan bir vatandaş Sayın Başbakanın müşavirleri tarafından tekmeleniyor ve hâlâ bugüne kadar o devlet bürokratı hakkında herhangi bir idari işlem yapılmıyorsa, olaya bu pencereden baktığımızda, bu gensoruların anlamlı olduğunu söylemek mümkündür. Dolayısıyla "Bu kazanın sonucunda acaba kaç kişi hayatını kaybetmiş olsaydı Sayın Bakanlar istifa ederlerdi veya bu sorumlular gereğini yaparlardı?' sorusunun cevabı muhataplarına aittir. "301 can yetmiyorsa 3 bin 1 canın kaybedilmesi mi bekleniyor?' Bu sorunun cevabını inanıyorum ki ilgililer vermek zorundadırlar."Madencinin ölümü kaderdir. Bu sektörde, bunun fıtratında ölüm vardır' sözleri bu olaya bakışın bir göstergesidir. Ama, inancımız tedbirin bizden, takdirin Allah'tan olduğunu gösterir. Tedbiri alacağız. Sayın Bakanlar bu tedbiri zamanında aldılar mı, almadılar mı? Bunun bundan sonra yapılacak olan çalışmalar sonucunda ortaya çıkacağını düşünüyorum.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, geçen hafta itibarıyla muhalefet partilerinin zorlamasının ve konuya olan duyarlılığının ardından Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili arkadaşlarımızın da önce reddettikleri ama sonra vermek zorunda kaldıkları araştırma önergeleriyle bir Meclis araştırma komisyonunun kurulmasına karar vermiştir. Doğru yapmıştır. Keşke daha önce yapılan uyarıların ardından da bu tür tedbirlerin alınmasına önemli bir zemin hazırlayacak olan bu çalışmaları yapabilmiş olsaydık ve bugün bu noktaya buradan başlamamış olsaydık. Geç başladık ama hiç olmazsa geç de olsa başladık. Fakat, maalesef, tüm bunlara baktığımız zaman on iki yıllık Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetleri döneminde yanlış enerji ve maden politikalarının Türkiye'yi bugün buraya getirdiğini görürüz."

-"YAPMAYAN VARSA, CANI CEHENNEME"-

Gensoru önergesine ilişkin konuşan Bakan Çelik ise çıkardıkları yeni yasanın AB direktiflerine uygun olduğunu belirterek, "İş sağlığı sözleşmelerini kapsayan bir düzenlemedir. Yasa acil durum planlarını getiriyor. Çok tehlikeli yerlerde eğitim zorunluğu getiriyor" diyerek şöyle devam etti:

"İşveren tarafından titiz şekilde takip edilmesini getiriyor. Teftişlerimizi risk, sektör ve alan bazlı gerçekleştiriyoruz. 12 milyon 200 bin çalışanımız var. 23 bin hekim iş yerinde göreve başlamıştır. Yapılan işleri sayıyorum. Yapmayan varsa canı cehenneme. Ben bakanım bilgi vermek ve hesap vermek durumundayım. 224 bin teftiş yapılmış. 23 bin 803 iş yerinde 81 trilyon liralık ceza uygulanmıştır. Soma 6 kömür işletmesi var. 14 bin 608 işçi çalışmaktadır.

Kazanın meydana geldiği iş yerinde, son teftişte eksikler giderilmiştir. Eski teftişlerde şunlar tespit edilmiştir. Elektrik panolarında sorun olduğu, taşıma bantlarında sorunlar olduğu ifade ediliyor. Son yapılan teftişte ise, eksiğin olmadığı ifade edilmektedir.

Biz de soruyoruz; bu neden oldu? Kazadan önce karbonmonoksit oranının yüksek olduğu ifade ediliyor. Teftişte normal görünüyor. Savcının elinde. Diğer konu, yıllık üretim miktarının üzerinde üretim yapılmıştır. Bu üretim yarışı iş güvenliğini sıkıntıya sokmaktadır. Kayıt dışı işçi yoktur. Varsa suçlusu bulunacak ve bedelini ödeyecek. Çıkardığımız mevzuat bütün zinciri kapsıyor. İLO sözleşmesi. Çalışma bakanlığının bütün birimleri oradaydı. Teftiş önceden bildirildi deniyor. Olabilir. Ama 224 ocak nasıl kapatıldı. Olmaz demiyorum. Ciddi bir mevzuat değişikliği yapılmadı. Bugün işçi kardeşlerimizle görüştüm. Anlattıklarının tümü bizim elimizde var. Güvenli üretimin arkasındayız. Güvene sıkıntı yaşatıyorsa, o iş yeri kapanacak. Taşeron sömürü anlayışının bitmesi gerekiyor."

-"ÇOK ELİM BİR KAZADIR"-

Daha sonra gensoru önergesine yönelik kürsüye Bakan Yıldız geldi. Bakan Yıldız da "Dairenin içine doğru gittikçe sorumluluğun arttığı mekanizma var. İşveren, teknik nezaretçi, kamu adına yapılan iştir. Mali müşavirlik gibi. Telefonu açar, ithal kömürü 80 dolara alırız. Limana indiği 80 dolarda risk sıfırdır" diyerek konuşmasına şöyle devam etti:

"106 milyon ton tükettiği kömür var geçen yıl. 80 milyon tonunu yerli kömürden elde ettik. Bu çok elim bir kazadır. Bunun her türlü sorumluğu ile alakalı olduğumuzu bilmenizi gerek. Siz bir teftiş denetim yaparsınız. Eksik varsa sonuna kadar gideriz. Bir denetimde tespit yaparsınız. "Şu ana kadar kapattığınız var mı?' diye sordu milletvekili arkadaşım. 114 tanesini Enerji bakanlığı kapattı. Burada ne oldu? Ruhsat sayısını 45 binden 25 bine düşürdük. DDK'nın denetimlerini dikkate alıyoruz. Bu maden ocağının bulunduğu yer ihalesiz olarak verildi dendi. 20 Nisan 2006. İhale ilanı. 8 Haziran'da ihale yapıldı. Kayıp olarak söylenenler var. Bu isimleri saydınız. Özgür Şen AFAD'ın listesinde 223 sırada yer almaktadır."

Konuşmaların ardından TBMM Başkanvekili yakut oylamayı yaptı. Yapılan oylamada CHP ve HDP'nin iki bakan hakkında verdikleri gensoru önergesi TBMM Genel Kurulu'nda red edildi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Taner Yıldız Faruk Çelik Soma Politika Güncel Haberler

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title