Haberler

Serbest Bölge Yatırımcı ve Kullanıcı Dernekleri Platformu Sözcüsü Ünsal:

Serbest Bölge Yatırımcı ve Kullanıcı Dernekleri Platformu Sözcüsü ve Antalya Serbest Bölge Yatırımcı ve Kullanıcıları Derneği (asder) Başkanı Hilmi Ünsal, Serbest Bölge Kalkınma Modeli'nin Türkiye'de de Süratle Geliştirilmesi Gerektiğini Bildirdi

Serbest Bölge Yatırımcı ve Kullanıcı Dernekleri Platformu Sözcüsü ve Antalya Serbest Bölge Yatırımcı ve Kullanıcıları Derneği (ASDER) Başkanı Hilmi Ünsal, Serbest Bölge Kalkınma Modeli'nin Türkiye'de de süratle geliştirilmesi gerektiğini bildirdi.

Türkiye'deki 21 serbest bölgede kurulan 7 Serbest Bölge Yatırımcı ve Kullanıcıları Derneği ile Sanayici ve İşadamları Dernekleri başkan ve yöneticileri, serbest bölge sorunları ve çözümlerini tartışmak ve federasyon oluşturmak için Antalya'da toplandı. ASDER binasında düzenlenen toplantıda konuşan Serbest Bölge Yatırımcı ve Kullanıcı Dernekleri Platformu ve ASDER Başkanı Hilmi Ünsal, serbest bölgelerdeki sorunları ve çözüm önerilerini anlattı.

Ünsal, Ege Serbest Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (ESBİAD), Bursa Serbest Bölge Sanayicileri Derneği (BUSBİAD), Kocaeli Serbest Bölgesi (KOSBAŞ) Tersaneler Birliği, Mersin Serbest Bölge Kullanıcıları Derneği (MESBAK), TÜBİTAK MAM Teknoloji Serbest Bölgesi İşadamları Derneği (TEKBESDER) ve kuruluş aşamasında bulunan Kayseri Serbest Bölge Yatırımcıları Derneği tarafından oluşturulan Serbest Bölge Yatırımcı ve Kullanıcıları Dernekleri Platformu'nu oluşturduklarını bildirdi. Bu derneklerin federasyon kurmak için çalışmalara başladıklarını anlatan Ünsal, sık sık değişen mevzuat ve yönetmelikler nedeniyle serbest bölgelerde ticaret hacmi ve istihdamın her geçen yıl daha da azaldığını, yabancı yatırımcıların bölgelerden ayrılmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Ünsal, platform oluşturan derneklerin toplam 7 milyar dolarlık ticaret hacmi ve 36 bin 350 kişiye istihdam sağlandığını vurgulayarak, 5810 sayılı Serbest Bölgeler ile Gümrük Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve ardından çıkarılan Maliye Bakanlığı 1 No'lu Tebliğin getirdiği yüzde 85'lik ihracat şartının, serbest bölgelerde üretim yapan firmalar üzerindeki etkilerinin değerlendirildiğini kaydetti.

Hilmi Ünsal, serbest bölgelerdeki sorun ve çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

'1 No'lu Tebliğdeki yüzde 85'lik ihracat şartı, kanunun Bakanlar Kurulu'na müsaade ettiği yüzde 50'lik orana düşürülmeli. Üretim faaliyetlerinin daha da gelişmesini sağlamak maksadıyla orta vadede tamamıyla kaldırılması ve kazanılmış hakların korunması, üretim faaliyetlerinde olumsuz bir unsur olan satışlar olarak görünen ve halen ihracat olarak değerlendirilmeyen fason, transit ticaret, konsinye satış, teşvik kapsamında ihraç kaydıyla Türkiye'ye yapılan satışlar, serbest bölge içi veya bir diğer serbest bölge firma için üretim yapan firmaların üretim faaliyetleri bu kapsama alınmalı.

1985 yılında çıkarılan ve ülkemizde serbest bölgelerin gelişmesinde önemli rol oynayan 3218 sayılı yasanın özüne sadık kalacak şekilde özellikle üretim yapan firmaların avantajları korunmalı. Emlak Vergisi hizmetlerdeki KDV ve ÖİV uygulamalı, mevzuat basitleştirilmeli ve bürokrasi azaltılmalı. Serbest bölgelerdeki firmalara 5810 sayılı kanunla getirilen irtifak hakkı/kullanma izin tesisi uygulaması çabuklaştırılmalı.'

- KRİZ SERBEST BÖLGELERİ OLUMSUZ ETKİLEDİ-

Küresel ekonomik krizin özellikle gemi inşa ve otomotiv başta olmak üzere, tüm serbest bölgelerindeki firmaları olumsuz etkilediğini ifade eden Ünsal, şöyle devam etti:

'Ülkemizin ekonomik kalkınmasında bugüne kadar önemli roller oynayan serbest bölgelerimizin sanıldığının aksine ülke içindeki rekabet değil, dünya ile rekabet için kurulduğu ve daha fazla istihdam yaratma, daha fazla üretim ve ticaretin artması yolunda önündeki engellerin kaldırılması gerekmektedir.

Uzakdoğu, Hindistan ve Körfez ülkelerinde son 10 yılda başarıyla çıkış yapan Serbest Bölge Kalkınma Modelinin ülkemizde de aynı süratle gelişmesi taraftarıyız. Serbest Bölge Kalkınma modeli, ülkemizde de süratle geliştirilmeli. Ülkemizde bugüne kadar kendini başarıyla ispatlamış bu modelin bazı önlemlerle çok daha büyük neticeler vereceğini ve çok daha fazla yatırımcı çekebileceğini düşünüyoruz.'

- ESBİAD BAŞKANI BÜLENT YETMAN-

ESBİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Yetman da, geçen yıl Ege Serbest Bölgesinde 14 bin kişiye istihdam yaratan ve 2.6 milyar dolara ulaşan ticaret hacminin 2010 yılından itibaren gerileyeceğini öne sürdü.

Tüm serbest bölgelerde ticaret hacmi ve istihdamın azalacağını belirten Yetman, şöyle konuştu:

'Sık sık değişen mevzuatlar nedeniyle yabancı sermaye serbest bölgelerden kaçıyor. Yeni yabancı yatırımcı da gelmiyor. 2010 yılında yabancı firmalar serbest bölgelerden kayacak. Serbest bölgelerin etkisi de azalacak. Son iki yılda serbest bölgelerde ticaret hacmi yüzde 39, istihdam da yüzde 12,4 azaldı. 2004 yılında 22 serbest bölgesinde 25 milyar dolar ticaret hacmi ve 50 bin istihdam, geçen yıl küresel krizin de etkisiyle ticaret hacmi 17-18 milyar dolara, istihdam da 40 bine düştü. Oysa 2004 yılından bu yana serbest bölgelerde hem istihdam, hem de ticaret hacmi düşüyor. 2010 yılından itibaren gelişen süreç serbest bölgeleri endişelendiriyor. Hatalar ortadan kaldırılsın serbest bölgelerde yükseliş yeniden başlasın. Dünyadaki pazarlarda var olmanın kriteri üretimin artmasıdır. Bizim rakibimiz Türkiye firmaları değil, dünya pazarlarındaki yabancı firmalardır.'

- KOSTBİR BAŞKANI VECDİ ÖZEK-

KOSTBİR Başkanı Vecdi Özek ise, Kocaeli Serbest Bölgesinde küresel krizden ve sık sık mevzuat değişikliklerinden gemi inşa sanayinin etkilendiğini söyledi.

Kocaeli Serbest Bölgesinin 4 bin 500 kişilik istihdamının 8 bine çıkması gerekirken, kriz nedeniyle bin 700'e düştüğünü belirten Özek, 'İnşası devam eden gemiler tamamlandıktan sonra yeni sipariş alınmazsa istihdam sayısı 500'e inecek. Tersanelerin kredi sorunu çözümlenmeli. 6 tersane geçen yıl 200 milyon dolarlık yatırım, 400 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bankalar, tersanelerin yatırımlarını teminat olarak almıyor. 200 milyon dolar, bankalar tarafından değerli görülmüyor' dedi.

Platformun diğer temsilcileri de, serbest bölgelerdeki mevzuat karışıklığı nedeniyle bir kaos yaşandığını, yapılan mevzuat değişikliklerinin serbest bölgelerde alım ve satımı değil, üretimi olumsuz etkilediğini, serbest bölgelerin haksız kazanç sağlayan bölgeler olarak görüldüğünü kaydettiler.

(FC-GÜÇ-ABK) - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Netanyahu'nun oğlundan skandal harita! Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladılar

Netanyahu'nun oğlundan skandal harita! Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladılar

Türkiye'deki yaşlı nüfus oranı cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneye ulaştı

Türkiye'deki yaşlı nüfus oranı cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneye ulaştı

Slovenya, Filistin devletini tanıma kararı aldı

Slovenya, Filistin devletini tanıma kararı aldı

Ağrı'da bir kadın, caddede üstsüz şekilde dolaştı

Ağrı'da bir kadın, caddede üstsüz şekilde dolaştı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title