Haberler

Saü Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aygin: '2040 Yılına Kadar Dünya Nüfusunun Yüzde 24'ünü 65 Yaş ve Üzerindeki İnsanların Oluşturacağı Tahmin Ediliyor'

Sakarya Üniversitesi (saü) Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilek Aygin, 2040 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 24'ünün 65 yaş ve üzerindeki insanların oluşturacağının tahmin edildiğini söyledi.

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde düzenlenen 2. Genel Cerrahi Hemşireliği Sempozyumu'nda konuşan Aygin, yaşlı hastaların cerrahi gerektiren hastalığa ek olarak, kronik hastalıklara ve sağlık problemlerine sahip olabileceklerine dikkati çekti.

Dengesi bozulan bir organın normale dönebilmesi için gerekli olan fizyolojik rezervlerin yaşlı hastalarda gençlere göre daha az olduğunu ifade eden Aygin, şöyle konuştu:

'Strese karşı fizyolojik tepkileri az ya da yavaştır. Kardiyak rezerv ve sindirim sistemi aktivitesi azalmış, böbrek ve karaciğer işlevleri baskılanmıştır. Yavaş iyileşir, hastanede daha uzun süre kalırlar. Hem yaşlı, hem şişman hastalarda cerrahiye bağlı komplikasyonlar daha da artmaktadır. Yaşlılarda hipotansiyon, hipoksi, hipotermi, ağrı, solunumsal problemler, postoperatif deliryum, sıvı elektrolit dengesinde bozulma gibi, tek başına veya birlikte yaşamı tehdit eden postoperatif komplikasyonlar görülebilmektedir. Bu nedenle yoğun bakım ünitelerinde hastalar dikkatle takip edilmeli, hızla gelişen değişikliklere anında müdahale edilerek tedavi ve bakım sağlanmalıdır. Günümüzde eskiye oranla daha uzun bir ömür sürme şansına sahip olmanın yaşam kalitesi artmadan bir anlamı olmayacağı ve sağlık beklentisinin yaşam beklentisinden çok daha önemli olduğu vurgulanmaktadır.'

Sağlık çalışanları açısından yaşlıların işlevlerinin sürdürülmesi için semptomların azaltılabilmesine odaklanmak gerektiğini kaydeden Aygin, '2040 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 24'ünü 65 yaş ve üzerindeki insanların oluşturacağı tahmin ediliyor' dedi.

(KMK-ÜNS) - SAKARYA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Görüntü Türkiye'den! Ağaçtaki dev yılanı görenler gerçek olduğuna inanamıyor

Görüntü Türkiye'den! Ağaçtaki dev yılanı görenler gerçek olduğuna inanamıyor

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yeni müfredatı onayladı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yeni müfredatı onayladı

Sokak hayvanlarıyla ilgili çarpıcı anket! Üç kişiden ikisi 'Çözüm kısırlaştırma' diyor

Sokak hayvanlarıyla ilgili çarpıcı anket! Üç kişiden ikisi "Çözüm kısırlaştırma" diyor

Üç ilimize sınırı olan bölgede petrol bulundu

Üç ilimize sınırı olan bölgede petrol bulundu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title