Haberler

Şanlıurfa'da öğretmen açığı büyüyor

Güncelleme:

Şanlıurfa'da eğitim içler acısı durumda. Meslekten atılan ve görevden alınan öğretmenlerin yeri doldurulamayınca okullar açıldığından bu yana dersler boş geçiyor. FETÖ kitaplarının geri çekilmesi de öğrencilerin kitapsız kalmasına sebep oldu. OHAL sürecinin en büyük sektesi zaten eğitimde geri kalan Şanlıurfa için bu yıl daha da kötü sonuçlar getireceğe benziyor.

Şanlıurfa'da 15 Temmuz Darbe Girişimi'nin ardından ilan edilen OHAL'le birlikte operasyonlar devam ederken, görevden alınan öğretmenler nedeniyle eğitimde meydana gelen boşluk bir türlü kapatılamıyor. İki hafta önce açılan okullarda hem büyük bir öğretmen açığı hem de kitap sıkıntısı yaşanıyor. Kitap sıkıntısının sebebi FETÖ yayınevlerinde basılan kitapların dağıtımından vazgeçilmesi. Bu kitap açığı öğrencilerden para toplanıp soru bankası alınarak çözülmeye çalışılıyor. 2016-2017 eğitim öğretim yılının sıkıntıları bu kadarla da bitmiyor. Özel okullar bu durumu fırsata çevirip velilerden fahiş fiyatlar talep ederken, öğretmeni nam yapan devlet okullarının müdürleri de velilere öğretmene göre fiyat tarifesi çıkardı. Velilerin tercih ettiği birinci sınıf öğretmenlerine 1000 liraya kadar 'bağış' adı altına fiyat talep ediliyor. Şanlıurfa'da, radikal önlemler alınmadığı takdirde zaten ülke sıralamasında geride kalan eğitim başarısı bu yıl daha da dibe vuracak. Ayrıca ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin öğrencileri de parasızlık nedeniyle mağdur olacak.

DERSLER BOŞ GEÇİYOR
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında bugüne kadar meslekten atılan öğretmen sayısı 700'ün üzerinde. Açığa alınan ve soruşturması devam eden öğretmen sayısı ise 30'a yakın. Yine OHAL kapsamında Eğitim-Sen üyelerinden açığa alınan öğretmenlerin sayısı 470. Meslekten atılan 700 ve açığa alınmış şekilde bekleyen 500 öğretmene geçtiğimiz gün FETÖ'den açığa alınan 125 öğretmen daha eklendi. Her yıl ortalama 10 bin öğretmen açığı bulunan Şanlıurfa'da bu sayıya OHAL kapsamında giden toplam bin 325 öğretmen daha eklenmiş oldu. Yaklaşık 400 öğretmen de müdür ve müdür yardımcısı olmak için sırada bekliyor. Bu öğretmenlerin de idareci kadrosuna atanması halinde boş geçen ders sayısı okullarda daha da artacak.

ÖĞRENCİ SAYISI ARTTI
Kentte öğretmen açığı büyürken, öğrenci sayısı aşırı bir şekilde arttı. Hem yeni başlayan hem Suriyeli hem de FETÖ'den dolayı kapanan özel okulların öğrencileri devlet okullarına başladı. Ayrıca özel okullara teşvik sayısı da düşürüldü. Bu nedenle çoğu veli teşvik desteği alamadığı için çocuğunu devlet okuluna gönderdi. Bu ay ülke genelinde 20 bin öğretmen atamasının gerçekleşmesi bekleniyor. Ülkede 48 bin öğretmen açığının 10 binden fazlası Şanlıurfa'da. Bu rakamlar karşısında Şanlıurfa'ya atanacak öğretmen sayısının çok yetersiz olacağı tahmin ediliyor.

KİTAP AÇIĞINI KAPATMAK İÇİN PARA TOPLANIYOR
FETÖ'den dolayı okullardaki sıkıntı bu kadarla da bitmiyor. 15 Temmuz öncesi öğrencilere dağıtılmak üzere bastırılan kitapların büyük bir bölümü FETÖ yayınevlerinin olduğu anlaşıldı. Bu nedenle son anda kitaplar dağıtılmaktan vazgeçildi. Milli Eğitim Müdürlüğü yeni kitap siparişlerinin verildiğini ve en kısa sürede ellerinde olacağını belirtse de bunun kısa sürede pek mümkün olmayacağı görülüyor. Öğrencilerin kitap eksiği oldukça fazla. Bazı okullardaki öğretmenler, öğrencilerin derslerden geri kalmaması için 'soru bankası' gibi ek kaynaklara başvurdu. Bunun için de öğrencilerden her öğretmen ayrı ayrı para tahsil etmeye başladı. Bunun en büyük sıkıntısını ise dar gelirli ailelerin çocukları yaşayacak. Her öğrenciye düşen ortalama para 100 lirayı aşıyor. Bunu ödeyemeyen birçok veli mevcut. Bu tür ailelerin öğrencilerinin dersleri nasıl takip edeceği konusunda herhangi bir çalışma bulunmuyor.

OKUL MÜDÜRLERİ ÖĞRETMENE GÖRE FİYAT ÇEKİYOR
Tüm bu eğitimdeki sıkıntıları fırsata çeviren özel okullar gibi devlet okullarının idarecileri de ver. Devlet okullarındaki sıkıntı nedeniyle maddi durumu iyi olan aileler öğrencilerini bu yıl ücretlerini fahiş fiyatlara çıkaran özel okullara kaydettirdi. Özel okullar Şanlıurfa'nın bu dezavantajlı durumunu fırsata çevirirken, bünyesinde 'iyi öğretmen' bulunduran devlet okullarının idarecileri de boş durmadı. Özellikle ilk okul birinci sınıf öğretmenliğinde adı nam yapmış öğretmnelerin idarecileri, bu öğretmenlerin sınıfını tercih eden velilerden 1000 liraya kadar 'bağış' talep ediyor. Adı bağış ancak bu ödemenin hemen ve peşin yapılmaması halinde velinin bu tercihi yerine getirilmiyor. Öğretmenlerin durumuna göre bağış talebi 100 liraya kadar düşebiliyor.

TEK ÇÖZÜMLERİ SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK
Öte yandan 10 bin öğretmen açığının büyük bir bölümünün sözleşmeli öğretmenlik şeklinde kapatılmaya çalışılması da başka sorunları beraberinde getiriyor. Bu da eğitim camiasında sakıncalı bulunuyor. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı bu sakıncaları görmezlikten geliyor. (Kaynak: Gazete İpekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Eğitim Güncel Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

İsrailli temsilci, Birleşmiş Milletler'in Filistin kararını imha makinesine attı

İsrailli temsilci, Birleşmiş Milletler'in Filistin kararını imha makinesine attı

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title