Haberler

Sakin Şehir'de Şenlik

Sakin Şehir (cittaslow) Kentler Birliği'ne Türkiye'den İlk ve Tek Üye Kent Olan İzmir'in Seferihisar İlçesinde, 2

Sakin şehir (Cittaslow) Kentler Birliği'ne Türkiye'den ilk ve tek üye kent olan İzmir'in Seferihisar ilçesinde, 2. Mandalina Şenliği başladı.

2. Mandalina Şenliği eski belediye binası önünde yürüyüş ile başladı. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve çok sayıda davetli Seferihisar sokaklarında yapılan kortej yürüyüşüne katıldı. Yürüyüşe katılanlar daha sonra yeni pazar yerinde kurulan fuar stantlarını hizmete açtı. Davetlilere köy ekmeği, kekken, nohut pilavı ve mandalina ikram edildi.

Şenliğin açılışında konuşan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Seferihisar ve çevresinde mandalina rekoltesinin yüksek olduğu yıllarda düşen fiyatlar nedeniyle ilçede yaşayanların mağdur olduğunu, bunu değiştirmek için görev istediklerini anlattı.

Göreve gelir gelmez 36 ülkenin büyükelçisine yazı yazarak, o ülkelerdeki narenciye işi ile uğraşan firmaları belirlediklerini kaydeden Soyer, 'Daha sonra İhracatçılar Birliği'nin koordinasyonunda mandalinanın satışı için bu firmalarla temaslar kurulmasını sağladık. Bu yıl belediye başkanları ile görüştük. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 100, Bornova Belediyesi'nin 60, Karşıyaka Belediyesi'nin 25, Balçova Belediyesi'nin 20 ton mandalina almasını sağladık' dedi.

Seferihisar'da önümüzdeki yıl Narenciye Enstitüsü'nü kuracaklarını belirten Soyer, böylece mandalina reçeli, mandalina şarabı, mandalina lokumu gibi ürünlerini geliştirmek istediklerini söyledi.

Soyer, 'Tarım ürününü sanayi ile birleştiremiyorsanız yaşama şansınız yoktur. Bu gerçekten hareketle Seferihisar'ın ünlü mandalinasını sanayi ile birleştirecek, değişik ürünlerini keşfedecek ve satacağız. Böylece üreticinin kötü kaderini değiştireceğiz' diye konuştu.

İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu ise Seferihisar'ın Türkiye'nin tek sakin şehir unvanı ile İzmir'in de yurt dışında tanıtımına büyük katkı sağladığını belirtti.

İzmir Valiliği olarak da turizm fuarlarına katıldıklarını anlatan Tunçsu, oralarda da hem İzmir'in, hem de Seferihisar'ın tanıtımını yaptıklarını ifade etti.

Cittaslow Kentler Birliği Başkanı Paulo Saturnuni, 1990 yılında birliği kurduklarını, birlik üyesi kentlerin bir kısmının tarihi kentler, bir kısmının Seferihisar gibi sahil kentleri olduğunu söyledi. Dünyanın küçülmesiyle birlikte kentlerin birbirine benzemeye başladığını, kentlerin özelliklerinin yaşatılması gerektiğinden hareketle yola çıktıklarını belirten Saturnuni, kentlerin özelliklerini tanıttıklarını ve bu özelliklerin gelecek nesillere aktarılmasını istediklerini ifade etti.

Şenlik çerçevesinde Mandalina Güzeli Yarışması düzenlendi. 1970 yılının mandalina güzeli olan Gülden Korkmaz, 1971 güzeli Türkay Topdemir, 1974 güzeli Gönül Çetin ve 1975 güzeli Ruhsar Onur'un jüri üyesi olarak görev yaptığı Mandalina Güzeli Yarışması'nda birinciliği 16 yaşındaki Yağmur Özfırat elde etti.

Seferihisar 2. Mandalina Şenliği'nde En iyi Mandalina Üreticisi Yarışması da düzenlendi. Yarışmada birinciliği Özgür Güler, ikinciliği Ahmet Ataser, üçüncülüğü Gürsel Yılmazer aldı.

Birinci gün Ferhat Göçer'in konseri ile tamamlanırken, yarın paneller ve film gösterileri yapılarak şenlik tamamlanacak.

(MED-YKC-ZBD) - İZMİR

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden skandal karar! AK Parti İl Başkanı'nı ziyaret eden Avrupa Şampiyonu Sude Nur Çakır'ın sözleşmesi feshedildi

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden skandal karar! AK Parti İl Başkanı'nı ziyaret eden Avrupa Şampiyonu Sude Nur Çakır'ın sözleşmesi feshedildi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Bakmadan Geçme

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title