Haberler

Grip aşısı koronavirüse karşı koruma sağlar mı?

Güncelleme:

Bu yıl COVID-19 pandemisi nedeniyle grip aşısına olan talebin arttığını belirten Eczacılık Fakültesi Öğr. Üy. Dr. Genada Sinani, "Grip aşısı olmak, COVID-19'a karşı koruma sağlamaz.

Bu yıl COVID-19 pandemisi nedeniyle grip aşısına olan talebin arttığını belirten Eczacılık Fakültesi Öğr. Üy. Dr. Genada Sinani, "Grip aşısı olmak, COVID-19'a karşı koruma sağlamaz. Ancak grip aşısı, kişilerin gribe yakalanma riskini, komplikasyonlar nedeniyle hastaneye yatışlarını ve koronavirüs şüphesiyle hastaneye başvuran grip hastalarının sayısını azaltarak COVID-19 hastalığı ile daha rahat başa çıkılmasına olanak sağlayacaktır" dedi.

Uzmanlar sonbaharın başlaması, havaların her geçen gün soğumasıyla birlikte grip vakalarında artış beklerken bu yıl dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisiyle birlikte grip aşısının daha farklı bir boyut kazandığına dikkat çekiyor. Uzmanlar ayrıca, yaşanan pandemi şartları nedeniyle bu yıl mutlaka grip aşısı olunması gerektiğini belirtiyor. Altınbaş Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğr. Üy. Dr. Genada Sinani de grip aşısıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

"GRİP AŞISI OLMAK, COVID-19'A KARŞI KORUMA SAĞLAMAZ"

Altınbaş Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğr. Üy. Dr. Genada Sinani, grip aşısının tüm dünyada her yıl rutin olarak yapıldığını ve aşının genel olarak 6 aydan büyük herkese yapılmasının önerildiğini belirtti. Özellikle yaşlıların, küçük çocukların, hamile kadınların ve altta yatan sağlık sorunları bulunan kişilerin aşılanması gerektiğine dikkat çeken Dr.Sinani, "Bu sene COVID-19 pandemisi nedeniyle grip aşısına olan talep arttı. Yanlış algı oluşmasın; grip (influenza) ve COVID-19 hastalıklarına neden olan virüsler farklıdır. Grip aşısı olmak, COVID-19'a karşı koruma sağlamaz. Ancak grip aşısı, kişilerin gribe yakalanma riskini, komplikasyonlar nedeniyle hastaneye yatışlarını ve koronavirüs şüphesiyle hastaneye başvuran grip hastalarının sayısını azaltarak COVID-19 hastalığı ile daha rahat başa çıkılmasına olanak sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Yapılan çalışmaların grip aşısı olanların gribe yakalansa dahi hastalığı daha hafif geçirdiğini söyleyen Dr.Genada Sinani,  grip ve COVID-19 enfeksiyonlarının belirtilerinin birbirine çok benzediğini ancak her ateş ve öksürük vakasının COVID-19 enfeksiyonu olmayacağını vurgulayarak, "Grip aşılamasının yapılmasıyla gribe bağlı olası belirti ve komplikasyonlar ile başvuran kişi sayısını azaltarak hastanelerde oluşabilecek yoğunluğun önüne geçilmesi hedefleniyor" diye konuştu.

NE ZAMAN AŞI OLUNMALI?

Grip mevsimi başlamadan önce aşının yapılmasının önerildiğini söyleyen Dr.Genada Sinani, "Aşının oluşturduğu bağışıklık zamanla azalır. Bu yüzden, grip mevsimi boyunca gripten korunmak için özellikle yaşlılar çok erken aşı olmamalıdır. İdeal olarak, grip aşısı Ekim-Kasım aylarında yaptırılmalıdır. Grip virüsleri dolaşımda olduğu sürece grip aşısı olunabilir. Aşı olduktan sonra bağışıklığın oluşması için yaklaşık iki hafta gereklidir. Bu sürede virüs ile karşılaşılırsa aşı hastalıktan korumaz" şeklinde konuştu.

AŞI NE KADAR SÜRE KORUR?

Grip aşısının, en az grip mevsimi boyunca etkili olmasının beklendiğini belirten Dr.Sinani, "Vücudumuzun gribe karşı oluşturduğu bağışıklık zamanla azalır. Bu yüzden, çok erken grip aşısı olunmamalıdır. Grip mevsimi boyunca korunmak için gribin sık görülmeye başladığı dönemden hemen önce grip aşısı olunması tavsiye edilir. Grip virüslerine karşı en iyi şekilde korunmak için her yıl mevsimsel grip aşısının yaptırılması önerilmektedir" dedi.

Bazı durumlar dışında, 6 aydan büyük herkesin gribe karşı, yaşı ve sağlık durumuna uygun bir aşı ile aşılanabileceğini söyleyen Dr.Genada Sinani, şu bilgileri paylaştı: "Hamileler, 6-59 ay arası çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler, sağlık çalışanları risk grubundadır ve öncelikli olarak aşılanmalıdır. 6 aydan küçük çocuklar ve grip aşısına veya aşının içindeki herhangi bir maddeye karşı ciddi alerjisi olan kişilerse grip aşısı olmamalılar."

Dr.Genada Sinani, yumurta alerjisi olanlar, Guillian-Barre Sendromu (GBS) geçirenler veya hafif bir rahatsızlığı olan kişilerin grip aşısı olmadan önce mutlaka bir uzman hekim ile görüşmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Koronavirüs Grip Aşısı Haberler

Bakmadan Geçme

Starbucks zam geldi mi? Starbucks fiyatları ne kadar oldu? Akaryakıta zam mı geldi 3 Mayıs 2024? Elazığ'da deprem mi oldu SON DAKİKA? 3 Mayıs CUMA (Sivrice) Elazığ depremi şiddeti, merkezi ne? #128558 Fenerbahçe hangi gün kuruldu? FB 3 Mayıs'ta mı kuruldu? 3 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 3 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! Makas ne zaman icad edilmiştir? Makas kaç yılında icad edildi? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 3 Mayıs 2024 Cuma! 3 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 3 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 3 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 3 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 3 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 3 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 3 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs Cuma Hutbesi yayınlandı! 3 Mayıs Cuma Hutbesi tam metni! Aston Villa elendi mi? Aston Villa UEFA Konferans Liginden elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title