Haberler

Düzenli Olarak Evden Çıkan Yaşlılar Daha Uzun Yaşıyor

Güncelleme:

İsrail'de yapılan yeni bir araştırmaya göre, yaşlıların sık sık evden dışarı çıkması daha uzun yaşamalarına katkı sağlayabiliyor.

Amerikan Yaşlılık Hekimliği (Geriatri) Derneği Dergisinde yayınlanan araştırmada; 70'li, 80'li ve 90'lı yaşındaki yaşlıların dışarı çıkma sıklığı ile ne kadar yaşadıkları karşılaştırıldı.

HER GÜN EVDEN ÇIKMAK ÇOK FAYDALI

Kudüs'teki Hadassah-Hebrew Üniversitesi Tıp Merkezi'nin başyazarı Dr. Jeremy Jacobs yaptığı telefon görüşmesinde, "Her gün evden çıkmak insanların dünyayla etkileşime girmesini sağlayan basit bir yöntem. Kan basıncını veya kolesterolü tedavi ettiğimizde görmeyi beklediğimiz faydalar gördük. Yaşlanma sürecinde sosyal faktörler önemlidir." dedi.

YAŞAM SÜRESİ ARTIYOR

Jacobs ve meslektaşları, uzun vadeli metodolojik çalışmaya ya katılan 70, 78, 85 ve 90 yaşlarındaki 3 bin 375 yetişkin hakkındaki verileri inceledi. Evden ne sıklıkla ayrıldığına dair sorulara verdikleri cevaplara dayanarak, katılımcılar üç kategoriye ayrıldı: Sıklıkla (haftada altı veya yedi gün), çoğunlukla (haftada iki ila beş kez) veya nadiren (haftada bir kez veya daha az).

İncelenen adaylardan sık sık evden çıkanların, bir sonraki yaş grubuna kadar yaşama oranının önemli derecede yüksek olduğu görüldü. Örneğin 78 yaşındayken evden sık sık, çoğunlukla veya nadiren dışarı çıkan adayların 85 yaşına kadar yaşadığı gözlendi.

Aynı şekilde 90 yaşında evden dışarı sıklıkla çıkan adayların da 95 yaşına kadar yaşadığı görüldü.

AZ EĞİTİMLİLER EVDEN DAHA AZ ÇIKIYOR

Her yaşta, evden daha az dışarı çıkan adayların daha az eğitimli ve yalnızlık, mali zorluklar, sağlıksızlık, zayıflık, yorgunluk, zayıf uyku, daha az fiziksel aktivite, mesane ve bağırsak sorunları, düşme korkusu, görme ve işitme engelleri, kronik ağrı ve zayıflık gibi problemlerden şikayetçi olan erkekler olduğu görüldü.

Çalışma, evden ayrılmanın katılımcılara olan etkisini veya katılımcıların dışarı çıkmasını etkileyecek çevresel faktörleri incelemedi.

YÜRÜYÜŞE ELVERİŞLİ KALDIRIMLAR YARATILMALI

Jacobs yakında araştırmaların 98 ile 100 yaşına kadar yaşayabilecek olan 95 yaş grubu adayları inceleyeceğini söyledi. Kendisi ve meslektaşları, iyimserlik ve toplumsal bağlılık ile kaldırım gibi çevresel unsurların daha uzun ömür içinde oynadıkları rol ile de ilgileniyor.

Jacobs "çalışmalar, yürüyüş için daha kolay yürünebilir kaldırımlar yaratırsanız, insanların yürüdüğünü gösteriyor. Yaşlıların bulunduğu semtlerde bankların bulunduğu kaldırımlar, onları evden çıkıp sosyalleşmeye teşvik edebilir." dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

İsrail Jacobs Kudüs Komik - İlginç Sağlık Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Bakmadan Geçme

Yeni seferberlik kanunu tam metni OKU İNDİR - PDF 2024! Seferberlik mi çıktı, seferberlik nedir? Sefer görev emri nedir? Sefer görev emri e-devlet üzerinden nasıl sorgulanır? Seferberlik Kararnamesi 22 Mayıs Salı 2024! Yeni seferberlik kararları neler? 22 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 22 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 22 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 22 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 22 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! HSK atama kararnamesi 22 Mayıs Çarşamba yayınlandı! Hakim ve Savcılar atama kararları PDF indir, OKU! 22 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 22 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 22 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title