Haberler

Aile Hekimlerinin Zorunlu Hallerde Nöbet Tutması

Sağlık Bakanlığı, ihtiyaç ve zorunluluk halinde, aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına nöbet görevi verilebileceğinin gerekçesini, "Sağlık hizmetinin aksatılmadan yürütülebilmesi ve yetersiz hekim kaynağının en verimli ve etkin şekilde kullanılabilmesi" olarak açıkladı Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu İkinci Başkanı Eker: "Nöbet uygulaması bu haliyle kabul edilemez"

YEŞİM SERT KARAASLAN - Sağlık Bakanlığı yetkilileri, ihtiyaç ve zorunluluk halinde aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına nöbet görevi verilebileceğinin gerekçesini, "sağlık hizmetinin aksatılmadan yürütülebilmesi ve yetersiz hekim kaynağının en verimli ve etkin şekilde kullanılabilmesi" olarak açıkladı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan "Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte", entegre sağlık hizmeti sunulan merkezler dışında, hastanelerde aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına nöbet tutturulmamasının "esas" olduğu belirtilmişti.

Bakanlık yetkilileri, AA muhabirine, 5258 sayılı Kanun'da yapılan değişiklikle aile hekimliği personeline 657 sayılı Kanun'un ek 33. maddesinde belirtilen entegre sağlık hizmeti sunulan merkezler dışında, hastanelerde ihtiyaç ve zaruret hasıl olduğunda haftalık çalışma süresi ve mesai saatleri dışında nöbet görevi verilebileceğinin düzenlendiğini hatırlattı.

Resmi Gazete'nin 25 Ocak 2013 tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği'nin 10. maddesinin dördüncü fıkrasında aile hekimi ve aile sağlığı elemanına nöbet görevi verilebilmesi için gerekli ihtiyaç ve zaruret halinin belirlendiğini ancak bu tespitin illerin acil sağlık hizmeti planlamasını sekteye uğrattığını ifade etti.

Bu bakımdan söz konusu fıkrada değişikliğe gidildiğini belirten yetkililer, ihtiyaç ve zaruret halinin tespitinde illerin sağlık personeli doluluk oranı, nüfus, coğrafi koşulları, sosyo ekonomik ve kültürel özellikleri, nöbet tutulacak sağlık tesisinin il veya ilçe merkezine uzaklığı gibi kriterlerin göz önünde bulundurulduğunu vurguladı.

Yetkililer, değişiklikle sağlık hizmetinin aksatılmadan yürütülebilmesinin ve yetersiz hekim kaynağının en verimli ve etkin şekilde kullanılabilmesinin amaçlandığını kaydetti.

-"Tüm inisiyatif Bakan onayına bırakılmıştır"

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF)  İkinci Başkanı Dr. Akif Emre Eker, daha önceki düzenlemede ihtiyaç ve zaruret hallerinin, açık ve net tarif edildiğini belirterek,  "Ancak bugün yapılan yönetmelik değişikliğiyle geriye yönelik bir işlem yapılmıştır. Önceki yönetmelikte belirlenen açık kriterler, bu yönetmelik değişikliğiyle iptal edilmiş, tüm inisiyatif Bakan onayına bırakılmıştır" iddiasında bulundu.

Nöbet uygulamasının bu haliyle kabul edilemez olduğunu savunan Eker, şöyle konuştu:

"Bir başka kuruluşta nöbet tutturulmaya zorlanmasının, dünya da örneği yok. Aile hekimleri haftalık 40 saatten aylık 160 saat çalışıyor, aile hekimleri hizmetlerinin yanı sıra ayda bir 24 saat adli nöbet ve ayda bir de 24 saat yasal olmayan defin nöbeti tutmaktadır. Aile hekimlerinin ortalama aylık çalışma saati, tutmuş oldukları görev dışı nöbetlerle 208 saate ulaşmaktadır. Bir de haftada 30 saat acil servislerde nöbet tutmak durumunda bırakılmaktadır. Bu bir insanın sağlıklı olarak çalışabileceği bir aylık çalışma saati değildir."

-"Bu yanlıştan dönülmesini bekliyoruz"

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş de yönetmelik değişikliğinin, objektif kriterler yerine subjektif kriterler getirdiğini, adaletsiz sonuçlar doğurabileceğini savundu.

Aile hekimlerinin iş yükünün ağır olduğunu ifade eden Memiş, "Aile hekimlerinin nöbet tutmamaları yönünde Sağlık Bakanlığına talebimiz var. En kısa sürede bu yanlıştan dönülmesini bekliyoruz" ifadesini kullandı. - Ankara

Kaynak: AA / Sağlık

Sağlık Bakanlığı Metin Memiş Emre Eker Sağlık Haberler

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Ankara'da çirkin olay! 'Sizden midem bulanıyor' diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Ankara'da çirkin olay! "Sizden midem bulanıyor" diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Bakmadan Geçme

Kaan Kazgan'a kim saldırdı? Batuhan Çarbuğa kimdir? Wembley Stadyumu hangi takıma ait? Borussia Dortmund Şampiyonlar Ligi kazandı mı? Dortmund'un kaç tane Şampiyonlar Ligi kupası var? Sampiyonlar Ligi Finali nerede, hangi statta 2024? 1-2 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Yeni Irak Cumhuriyeti Büyükelçisi Anıl Bora İnan kimdir? Anıl Bora İnan hayatı ve biyografisi 1 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 1-2 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1-2 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 1 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 1 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1-2 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Haziran 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 1-2 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 1-2 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 1-2 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
Erdoğan ve Özel'in 'görev onayı' anketinde çarpıcı sonuç! Son 2 ay içinde büyük değişim

Erdoğan ve Özel'in "görev onayı" anketinde çarpıcı sonuç! Son 2 ay içinde büyük değişim

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title