Haberler

Sağlık Bakanlığı: Organ Nakli Birinci Sıradaki Hastaya Yapıldı

Sağlık Bakanlığı, Organ Nakli İçin Van'dan Antalya'ya Gitmesi Gereken Hastanın Antalya'ya Geç Ulaştırılması Nedeniyle Organın Başka Bir Hastaya Nakledildiği Şeklinde Bir Durumun "Söz Konusu" Olmadığını İfade Ederek, Test Sonuçlarının Netleşmesinin Ardından Naklin Tam Uyumlu Çıkan Birinci Sıradaki Hastaya Yapıldığını Bildirdi.

Sağlık Bakanlığı, organ nakli için Van'dan Antalya'ya gitmesi gereken hastanın Antalya'ya geç ulaştırılması nedeniyle organın başka bir hastaya nakledildiği şeklinde bir durumun "söz konusu" olmadığını ifade ederek, test sonuçlarının netleşmesinin ardından naklin tam uyumlu çıkan birinci sıradaki hastaya yapıldığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında "Yıllardır beklediği organ, onu bekleyemedi", "Uçak geç bulununca umutlar yitti" başlıklı bazı haberlerin yer aldığı hatırlatıldı. Açıklamada, haberlerde, organ nakli için Van'dan Antalya'ya gitmesi gereken hastaya Sağlık Bakanlığı'ndan ambulans uçak talep edildiği belirtilerek, ambulans uçağın arızalanması üzerine hastanın kiralanan özel bir ambulans uçakla Antalya'ya ulaştırıldığı ancak geç ulaşılması nedeniyle organın başka bir hastaya nakledildiğinin iddia edildiği belirtildi.

-UÇAK ELEKTRİK ARIZASI NEDENİYLE HAVALANAMADI-

Açıklamada, Doğan Songül isimli hastayı almak üzere Van'a gitme hazırlıkları yapan ambulans uçağın bir elektrik arızası nedeniyle havalanamadığı bildirilerek, "Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürümüz Seracettin Çom'un koordinasyonunda iki saatlik yoğun bir çaba sarf edilmiş, birçok kaynağa başvurularak özel bir uçak ambulans temin edilmiştir. Haberlerde yer alan gecikme nedeniyle organın başka bir hastaya nakledilmesi söz konusu değildir" denildi.

-NAKİL BİRİNCİ SIRADAKİ HASTAYA YAPILDI-

Uçağın temini sırasında sürekli Antalya'daki uzmanlarla irtibat kurularak gelişmelerin Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından takip edildiği kaydedilen açıklamada şöyle denildi:

"Organ nakillerinde doku uyumu çok önemli olduğu için bekleme sırasındaki tüm haysalar çağrılmakta ve tekrar tekrar uyum testleri yapılmaktadır. Dolayısıyla doku uyumu ihtimali asıl ve yedek hastaların nakil merkezine çağrılarak testlerin yapılması yönetimi uygulanmaktadır. Van'daki hastamız yedek olup, birinci sırada başka bir hastamız bulunmaktadır. Buna rağmen bakanlığımız, bu hastamızı Antalya'ya götürmek için yoğun bir çaba sarf etmiştir. Birinci sıradaki hastanın testleri yapılırken Antalya'daki Organ Doku Nakli Merkezindeki uzmanlarla sürekli irtibat kurulmuştur. Birinci sıradaki hastamızın doku uyumunun bulunması durumunda, Van'daki hastamızın naklinin yersiz olacağı hususunda uzmanlara bilgi verilmiştir. Ancak uzmanların son ana kadar hastanın getirilmesi yönündeki telkin ve talepleri doğrultusunda hasta Antalya'ya nakledilmiştir. Uçak henüz Antalya'ya ulaşmadan test sonuçları netleşmiş ve tam uyumlu çıkan birinci sıradaki hastaya nakil yapılmıştır. Dolayısıyla gecikmeden kaynaklı bir hak kaybı bulunmamaktadır. Organ zaten mevzuat ve uygulama gereği birinci sıradaki hastaya nakledilmiştir. Bakanlığımız bu noktada üzerine düşen tüm sorumluluğu eksiksiz olarak yerine getirmiştir." (ANKA)

(HM/İDR/ÖZK)

Kaynak: ANKA / Sağlık

Haberler

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Burdur Belediye Başkanı, belediyeye akrabalarını doldurdu! Savunması da bir o kadar skandal

Burdur Belediye Başkanı, belediyeye akrabalarını doldurdu! Savunması da bir o kadar skandal

Ali Koç mu Aziz Yıldırım mı? Acun Ilıcalı da safını belli etti

Ali Koç mu Aziz Yıldırım mı? Acun Ilıcalı da safını belli etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title