Haberler

Saga Havayolları Çalışanları Haklarını Arıyor

İşletme ruhsatı iptal edildiği için bir süredir krizde olan ve elindeki tek uçak da icra yoluyla satışa çıkartılan SAGA Havayolları çalışanlarından bir grup Atatürk Havalimanı'nda basın açıklaması yaparak alkışlarla yaşadıklarını protesto ettiler.

İşletme ruhsatı iptal edildiği için bir süredir krizde olan ve elindeki tek uçak da icra yoluyla satışa çıkartılan SAGA Havayolları çalışanlarından bir grup Atatürk Havalimanı'nda basın açıklaması yaparak alkışlarla yaşadıklarını protesto ettiler.İçlerinde pilot ve kabin memurlarının da olduğu çalışanlar işten çıkarıldıklarını ve birikmiş maaşlarıyla, tazminatlarını alamadıkları için Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladılar.

SAGA çalışanlarını temsilen bugün Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde 20 arkadaşıyla birlikte bir basın açıklaması yapan eski Mali İşler Başkanı Erhan Altun, şirketin işletme ruhsatının Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nce iptal edilmesinden sonra almaları gereken ücret, izin, ihbar ve kıdem tazminatlarını alamadan işten çıkartıldıklarını belirterek şunları söyledi:

Bizler SAGA havayolları eski çalışanlarıyız. Şirketin işletme ruhsatı sivil havacılık genel müdürlüğü tarafından iptal edilmesinin ardından şirketten almamız gereken ücret, izin, ihbar ve kıdem tazminatları ödenmeden işten çıkarıldık. SAGA havayollarının kapanmasının ardından sonra en büyük mağduriyeti bizler yaşadık. Şirketten daha önce ayrılan ve haklarını alamayan bir kısım arkadaşımız yasal yollara başvurarak haklarını icra ve haciz yöntemleriyle şirketten tahsil etmelerine rağmen bizler işverenle anlaşma yoluna giderek davalardan vazgeçtik. İşveren davalardan vazgeçmemiz, kıdem ve ihbar tazminatlarından vazgeçmemiz şartıyla Devlet Hava Meydanları İşletmesi bünyesinde bulunan 1.5 milyon dolarlık teminat mektubundan ödenmek üzere sadece ücret alacaklarımıza muvaffakatname vereceklerini söylediler. DHMİ nezdinde bulunan teminat mektubunun personel maaş alacağından fazla olmasına rağmen alacaklarımızın ödenmemesi ortada kesin bir istismar ve hukuksuzluk olduğuna ilişkin bizde derin bir kuşkuya düşürdü. Mağduriyetimizin nispeten önlenebilmesi ve şirket üst yönetimince organize bir şekilde yaratılan bu gayri ahlaki ve gayri hukuki durumun açığa çıkartılması için ilgili kurum ve kuruluşların gereğini yapmasını arz ederiz. Altun, yüz kişiden fazla çalışanın mağdur olduğunu belirterek, DHMİ'de bulunan teminat mektubunun arkadaş, sevgili gibi kişilere abartılı ödemelerle buharlaştırıldığını iddia etti. Altun,Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyerek yaklaşık 8 aydır işsiz olduklarını ve alacaklarının da 2.5 milyon TL olduğunu kaydetti.

Uçuş İşletme Başkanı ve Başpilot Tamer Özgöçmen'de basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Özgöçmen, şirkete güvenmekle hata yaptıklarını ifade ederek '25 pilot arkadaşımız mağdur oldu. Bir kısmı başka şirkette uçuşa başladı. Hala mağdur olanlar var. Alacaklarımızı henüz alamadık. Afganistan, Cezayir gibi tehlikeli yerlere uçuş yaptık. Şirkete güvenimiz hep devam etmişti. Bize ödeyeceklerini söylediler ve oyalana oyalana alacaklarımız birikti. Şirkete güvenmekle hata yaptık ' dedi. Özgöçmen, şirketin en iyi olduğu dönemde 9 uçağa sahip olunduğunu şimdi ise uçaklardan bir tanesinin İran'da, bir uçağında MNG Hangarı'nda durduğunu sözlerine ekledi. Bir basın mensubunun ' Nasıl bu duruma gelindi ' ? sorusuna karşılık olarak Özgöçmen, 'Ticari hatalar yapıldı diye yorumluyorum. Tek bir müşteriye bağlı kalındı. Pazarlar kaybedilince uçaklar açıkta kaldı. Tabi ki her uçağın uçmaması büyük maliyet getiriyor. Sonuçta borç bataklığı içerisinde aldıkları uçakları geri vermek zorunda kaldılar. Yeni pazarlar da bulamadılar ' diye yanıtladı. Kabin Memuru Zafer Aşılıoğlu'da avukatlarının tehditle karşılaştığını iddia etti. SAGA Çalışanları basın açıklamasından sonra alkışlarla protesto ederek Atatürk Havalimanı'ndan ayrıldılar. Daha sonra bir açıklama yapan Uçuş İşletme Müdür Yardımcısı Kaptan Pilot Tamer Özgöçmen ise şirketin son olarak iki uçağı kaldığını birisini, İran'a sattıklarını belirterek, " Son kalan uçağın da motorlarını söküp yurt dışına 'bakım yaptıracağız' diye yolladılar. O uçak şimdi içi boş olarak icra yoluyla satılacak. Bizler yıllarca en tehlikeli havalimanlarına bile uçtuk. Bize hak etmediğimiz bir mağduriyet yaşatıyorlar" dedi. SAGA çalışanları daha sonra toplu olarak Bakırköy Adliyesi'ne Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmaya gittiler.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü İran Politika Güncel Haberler

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title