Haberler

Saadet Partisinden Akaryakıt Zamlarına Protesto

Saadet Partisi Fatih İlçe Başkanlığı Üyesi Bir Grup, Sürekli Artan Akaryakıt Fiyatlarını Protesto Etti

Saadet Partisi Fatih İlçe Başkanlığı üyesi bir grup, sürekli artan akaryakıt fiyatlarını protesto etti.

Eminönü Meydanı'nda toplanan grup üyeleri adına konuşan Saadet Partisi Fatih İlçe Başkanı Muzaffer Serenli, Türkiye'nin, dünyanın en pahalı akaryakıtını kullandığını ifade ederek, Hükümetten zamları geri çekmesini talep etti.

Serenli, vatandaşların akaryakıt alırken ödedikleri 4 TL'den 2,5 TL'sinin vergi ve faize gittiğini belirterek, 'Ödediğimiz bu fahiş ve haksız vergi, devletin en büyük gelir kaynağı haline gelmiştir. Geçen yıl dünyada petrol fiyatları düşerken, Türkiye'de Hükümet vergi üzerine vergi koymuştur' dedi.

Dünyada petrolün varilinin 90 dolar, Türkiye'deyse 150 dolar olduğuna dikkat çeken Serenli, 'Akaryakıt alırken Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) veriyor, daha sonra ÖTV eklenmiş fiyat üzerinden yüzde 18 KDV ödüyoruz. Dünyada, ödediği vergi için vergi ödeyen tek ülke vatandaşı maalesef biziz' diye konuştu.

AK Parti iktidarı boyunca petrol ürünlerinden alınan vergiden devletin kasasına 186 milyar TL para girdiğini kaydeden Serenli, 2011 yılında 35 milyar TL'ye yakın ÖTV tahsilatı hedeflendiğini söyledi.

Serenli, son 5 yılda benzinin yüzde 50, mazotun da yüzde 60 zamlandığının altını çizerek, 'Hiç kimse 'Benim aracım yok, bu zamlar beni ilgilendirmez' dememelidir. Bilinmelidir ki akaryakıta yapılan zamlar tüm üretim sektörlerinde ve bazı hizmet sektörlerinde doğrudan maliyeti artıran bir unsur olmaktadır' dedi.

Serenli, bütçe gelirlerinin, vatandaşlara dayatılan haksız vergilerden değil, doğal kaynaklardan elde edilmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

'Ancak AKP Hükümeti bu konuda da büyük bir hata yapmıştır. 17 Ocak 2007'de TBMM'den geçen yeni Petrol Yasası'na göre, ülkemizde üretilen ham petrol ve doğalgaz ile bundan elde edilen petrol ürünlerinin kara sahalarında yüzde 65'i ve deniz sahalarında yüzde 55'inin ülkemizin ihtiyacına ayrılması zorunluluğu kaldırılmıştır. Yabancı şirketlere, ürettikleri petrol üzerinde sınırsız tasarrufta bulunma ve petrolün tamamını ihraç etme hakkı tanınmış, Türk Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) sahip olduğu önceki haklar geri alınarak, TPAO yabancı şirketlerle aynı statüye getirilmiştir. Bunun yanında tek bir uluslararası şirketin bütün ülkeyi kapsayacak şekilde tek başına ruhsat sahibi olmasına imkan verilmiş, ülkemizde üretilen ham petrolden alınan yüzde 12,5'lik devlet hissesi oranı, günlük üretim miktarına göre kademeli olarak yüzde 2'ye kadar indirilmiş ve bunun sonucu olarak petrol ve doğalgaz üretiminden sağlanan ülke mevcut geliri yüzde 70 azaltılmıştır.'

(SRK-DÜR) - İSTANBUL

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok, bunun yerine denkleştirme yapılacak

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok, bunun yerine denkleştirme yapılacak

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title