Haberler

Restore Edilen Kıble ve Dua Taşı Törenle Açıldı

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde restore edilen ve çevre düzenlemesi yapılan tarihi kıble ve dua taşı törenle açıldı.

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde restore edilen ve çevre düzenlemesi yapılan tarihi kıble ve dua taşı törenle açıldı.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, törende yaptığı konuşmada, Safranbolu kültürünün, "detaycı ve bir üst kültürün ürünü" olduğunu söyledi.

İlçenin, bütünüyle bir yaşam stilini içerdiğini ifade eden Aksoy, "Evlerinden Arnavut kaldırımlarına, çeşmelerinden iş yerlerine, bu iş yerlerinin iç çalışma düzenlerine, evlerin iç yaşam düzenlerine kadar bir bütün halinde kültürü içeriyor. Bu kültür de İslam kültürü. Bugün dünyanın her neresinde olursa olsun 'İslam inancının sivil hayat nizamı nasıldır?', 'medeni ilişkileri nasıldır', mimarisi nasıldır' sorusunun tek bir cevabı vardır 'Safranbolu'. Biz geçmişimizden devraldığımız bu kültürü bütün halinde geleceğe aktarmanın derdindeyiz." diye konuştu.

Safranbolu'daki kültürü geleceğe aktarmak için çalışmalar yaptıklarını aktaran Aksoy, şöyle devam etti:

"Devraldığımız bu kültürün, küllenmiş, yıpranmış olan kısımlarını tamir ederek, gün yüzüne çıkartarak geleceğe aktarmanın peşindeyiz. İşte bu iddiamızın yansımalarından bir tanesi de kıble ve dua taşı. Burada bir gezi esnasında burayı mutlaka düzeltmemiz tamir etmemiz gerekir, ata yadigarı var düşüncesiyle hareket ettik. Araştırma yaptık ve hayat bulacak şekilde restore ettik."

Konuşmanın ardından İlçe Müftüsü Hasan Güneş'in yaptığı dua sonrası kıble ve dua taşı açıldı.

İzzetpaşa Mahallesi Kütükçü Sokak'ta bulunan kıble ve dua taşının, Selçuklu ile Osmanlı dönemi arasında yapıldığı, kıblenin bulunmasına yardımcı olduğu, Müslümanların evlerinden çıktıklarında mezarlık istikametinde olan dua taşının önünde ölüleri için birer Fatiha okumaları, işlerine hayır duasıyla başlamaları için yapıldığı biliniyor.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Necdet Aksoy Safranbolu Karabük Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title