Haberler

Ramazan Bayramında Sağlıklı Beslenme

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Fatih Mehmet Aslan, Ramazan Bayramı'nda yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Fatih Mehmet Aslan, Ramazan Bayramı'nda yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Aslan, yaptığı açıklamada, Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerde öğün sayısının azalması ve beslenme düzenin değişmesi nedeniyle metabolizma hızının yavaşladığını ve Ramazan ayının sona ermesiyle psikolojik olarak aşırı yemek yeme eğiliminin artığını belirtti.

Bu durumun kişilerde pek çok sağlık problemini de beraberinde getirdiğini dile getiren Aslan, "Geleneksel olarak bayramda şeker, lokum, şekerleme, çikolata, şerbet, börek, baklava gibi hamur işleri ikram edilir. Bu gıdaların enerji içeriği yüksektir ve kan şekerini hızla arttırırlar. Bayramda bu enerji içeriği yüksek besinlerin birdenbire ve aşırı tüketimi sindirim sistemi bozmakta, kan şekerinin yükselmesine neden olur" dedi.

Dengeli beslenme uyarısı

Ramazan Bayramı'nda dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Aslan, şunları ifade etti.

"Güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma gibi besinler yenilmemelidir. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal gibi tatlı besinlerden kaçınılmalıdır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber gibi çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir tercih edilmelidir. Yumurta haşlanmış olarak yenilmeli, sucuk, salam, sosis ve yağlı besinlerden, hamur işi gıdalardan uzak durulmalıdır. Ekmek olarak tam buğday unlu, kepekli ya da çavdar ekmeği tercih edilmesi, kan şekerini kontrol altında tutar ve tokluk hissi verir. Yemekler 3 ana öğün, 2-3 ara öğün olarak yenmelidir."

Aslan, diyabet, kalp hastaları, hipertansiyon, mide ve barsak sistemi hastalıkları olan kişilerin mutlaka sağlıklı beslenme ilkelerine dikkat etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Yerel

Ramazan Bayramı Diyarbakır Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe Euroleague dörtlü finalde (Final Four) finale çıktı mı, elendi mi? TV8.5 canlı izle! (REAL MADRİD-BAYERN MÜNİH) 8 Mayıs TV8.5 HD kesintisiz donmadan canlı izle linki! Real Madrid Bayern Münih maçını şifresiz veren kanallar! Real Madrid Bayern Münih maçı nereden izlenir, hangi kanal veriyor? Fenerbaçe Monaco Eurolig serisi kaç kaç, kim önde? Monaco Fenerbahçe Beko maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Monaco Fenerbahçe Beko Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Real Madrid Bayern Münih maçı CANLI izle! 8 Mayıs R. Madrid B.Münih maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Karagümrük Trabzonspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Karagümrük TS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Dzeko sakatlandı mı, derbi oynamayacak mı 2024? Karagümrük Trabzonspor maçı CANLI izle! 8 Mayıs Karagümrük TS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Fatih Karagümrük Trabzonspor ilk maç kaç kaç bitmişti? Trabzonspor Karagümrük ZTK yarı final ilk maç sonucu! 10 Mayıs'ta okullar tatil mi, Cuma günü okul yok mu? 19 MAYIS RESMİ TATİL Mİ? 19 Mayıs okullar tatil mi, yarım gün mü? 19 Mayıs okullar açık mı, kapalı mı? Süper Lig şampiyonu ne kadar kazanacak 2024? New York Knicks Indiana Pacers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 9 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! EXXEN canlı maç izle! (REAL MADRİD-BAYERN MÜNİH) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 8 Mayıs EXXEN spor canlı izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title