Haberler

HSYK ile İlgili Anayasa Değişikliği Önerisi

AK Parti Grup Başkanvekili Canikli: "CHP'nin böyle bir çalışmaya katılmayacağını açıklaması, olumsuz cevap vermesi üzüntü vericidir" "Adalet Komisyonu'nda görüşülen teklifi hiçbir kesinti olmadan muhtemelen önümüzdeki hafta Genel Kurul'a getireceğiz ve yasalaşmasını sağlayacağız" "CHP'nin de katılmayacaklarını.

ESİN IŞIK - AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP'nin HSYK ile anayasa değişikliği önerilerine olumsuz cevap vermesinden üzüntü duyduklarını belirterek, "Adalet Komisyonu'nda görüşülen teklifi hiçbir kesinti olmadan muhtemelen önümüzdeki hafta Genel Kurul'a getireceğiz ve yasalaşmasını sağlayacağız" dedi.

Canikli, AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

Canikli, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile birlikte HSYK'nın yapısının değiştirilerek, daha objektif, nötr ve evrensel yargı ilkelerine uygun hareket eder hale getirilmesi ve bu çerçevede Anayasanın 159. maddesinin yeniden düzenlenmesi noktasında diğer siyasi parti gruplarını ziyaret ettiklerini anımsattı.

Ziyaretlerde bu düşüncelerini, bu amaçla böyle bir değişikliğin yapılmasının gerekliliğini ifade ettiklerini vurgulayan Canikli, böyle bir değişikliğin bütün siyasi partilerin katılımıyla, bir müşterek mutabakatla yapılması gerektiği düşüncelerini de aktardıklarını kaydetti.

Bu konuda hiçbir önyargıları olmadığını da söylediklerini anlatan Canikli, şöyle devam etti:

"Toplumdaki renkliliği, çeşitliliği sağlayacak ama hiçbir şekilde herhangi bir grubun, herhangi bir siyasi düşüncenin, inancın bir hakimiyet kurmasını ve yargı tarafsızlığını ortadan kaldıracak şekilde bir yapının oluşturulmasını engellenmesi gerektiğini ifade ettik. Bu amaçla böyle bir çalışmanın yapılması, Anayasanın 159. maddesinin bu amaç için yeniden düzenlemesi ve değiştirilmesi noktasında kendilerine teklif götürdük. Böyle bir çalışmanın başlaması, yani bu amaçla bir komisyon oluşturulması, farklı siyasi parti grupları tarafından bir komisyon kurulması halinde şu anda Adalet Komisyonu'nda görüşmeleri devam eden HSYK ile ilgili teklifin Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmelerini komisyondan geçtikten sonra durduracağımızı, donduracağımızı ve Genel Kurul'a getirmeyeceğimizi söyledik."

Bunu Başbakan'ın da çok açık bir şekilde kamuoyu ile paylaştığını anımsatan Canikli, CHP'li yetkililerin öneriyi kendi kurullarında görüşerek, cevabı bildireceklerini söylediklerini kaydetti.

-"Çelişkili bir davranış"

Canikli, bugün CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'nin kendisini telefonla arayarak böyle bir çalışmanın içerisinde olmayacakları kararının yaptıkları MYK toplantısından ortaya çıktığını ifade ettiğini söyledi.

CHP'nin olumsuz cevap verdiğini vurgulayan Canikli, "Bu amaçla bir anayasa değişikliği çalışması içinde olmayacaklarını, buna gerekçe olarak da şu anda HSYK ile ilgili kanun teklifinin Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye devam edilmesi, çekilmemesi olduğunu ifade etti" dedi.

Komisyonun çalışmalarına başlanması halinde, bunu komisyondan geçtikten sonra Genel Kurul'a indirmeyeceklerini ve orada donduracaklarını, yani yasalaştırmayacaklarını çok açık ve net bir şekilde ifade ettiklerine işaret eden Canikli, şunları söyledi:

"Böyle bir gerekçeyle böyle bir çalışmanın veya çalışma önerimizin, bir mutabakat önerimizin reddedilmesini biz açıkçası çelişkili  bir davranış veya bir yaklaşım olarak görüyoruz. Çünkü önemli olan şu anda görüşülmekte olan kanunun eğer bu görüşmeler, çalışmalar sırasında dondurulması ve yasalaştırılmaması ise biz bunu 'Meclis Genel Kurulu'na gelmeden' diye ifade etmiştik. Bunun hangi aşamada durdurulmasının çok fazla bir önemi olmadığını herkesin kabul etmesi gerekiyor. Komisyonda durdurulmasıyla Genel Kurul'a getirilmemesi  ve Genel Kurul öncesinde durdurulması arasında onların beklentileri  açısından hiçbir fark olmaması gerekir. Böyle bir yaklaşımın, gerekçenin ifade edilmesini açıkcası CHP açısından  samimi bir yaklaşım olarak görmüyoruz."

Canikli, bu gibi dönemlerde daha çok katılımcı bir  ruhun, anlayışın yasaların düzenlenmesine sirayet  etmesinin, hakim olmasının önemli olduğunu düşündüklerine dikkati çekti.

"Geniş katılımlı bir mutabakat  önerimiz vardı" diyen Canikli, Türk siyasi hayatında bu gibi mutabakat çalışmalarının son derece olumlu bir havanın oluşumuna katkı sağladığını dile getirdi. Canikli, bu öneriyi,  özellikle gerginliğin biraz daha fazla ulaştığı bu gibi dönemlerde farklı siyasi parti gruplarıyla birlikte yapılacak çalışmaların tansiyonun düşürülmesine katkı sağladığı ve ekonomik göstergeler başta olmak üzere birçok açıdan ülkenin lehine olduğu ve olacağı bilinciyle yaptıklarını söyledi.

"Gecikme, kesinti, geri çekme kesinlikle söz konusu değil"

Canikli, CHP böyle bir çalışmaya katılmayacağını açıklamasının, olumsuz cevap vermesinin üzüntü verici olduğunu belirterek, "Bunu burada açık bir şekilde ifade etmekte fayda var. Zaten MHP olumsuz görüş beyan etmişti. CHP'nin de katılmayacaklarını açıklamasıyla bu önerimizin, anayasa değişikliğinin hayata geçirilmesinin mümkün olmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır" dedi.

HSYK  ile ilgili teklifin akıbetine ilişkin bir soru üzerine Canikli,  çalışmalara devam ettiklerini ifade ederek, şu yanıtı verdi:

"Bugün de devam edecek. Akabinde Genel Kurul'a getireceğiz ve inşallah  yasalaştıracağız hiçbir kesinti olmaksızın. 'Gecikme, kesinti ya da geri çekme' diye bir şey kesinlikle söz konusu değildir. Biz bu teklifin önce Adalet Komisyon'undaki çalışmalarını tamamladıktan sonra  en kısa süre içerisinde, muhtemelen  önümüzdeki hafta inşallah Genel Kurul'a getireceğiz, orada yasalaşmasını sağlayacağız." - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Meclis Genel Kurulu Nurettin Canikli Bekir Bozdağ Ak Parti Politika Güncel Haberler

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında neler oluyor? İşte 7 soru 7 cevapta gündemi sarsan dosya

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında neler oluyor? İşte 7 soru 7 cevapta gündemi sarsan dosya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Akıllara durgunluk veren olay! 17 yaşında kayboldu, 27 sene sonra komşunun samanlığından çıktı

Akıllara durgunluk veren olay! 17 yaşında kayboldu, 27 sene sonra komşunun samanlığından çıktı

Aziz Yıldırım, basın toplantısındaki 'Viski' itirafıyla baltayı fena taşa vurdu

Aziz Yıldırım, basın toplantısındaki "Viski" itirafıyla baltayı fena taşa vurdu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title