Haberler

Erdoğan'ın Bahsettiği 'Dede'yi Açıkladı

CHP'li Batum, Erdoğan'ın "Artık Dedelerden Talimat Alma Dönemi Bitti" Vurgusundaki Dedenin Kimliğini Açıkladı.

CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Süheyl Batum, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Artık dedelerden talimat alma dönemi bitti" sözlerindeki dedenin Eski Adelet Bakanı Seyfi Oktay olduğunu iddia etti. Batum, "Niçin böyle söylüyor? Çünkü Seyfi Oktay Alevi. Siz bundan daha ayırıştırıcı, daha parçalayıcı bir başbakan gördünüz mü?" dedi.

Anayasa Profesörü Batum, Antalya Antalya Kültür Merkezi'nde Atatürkçü Düşünce Derneği ve Büyükşehir Belediyesi'nin ortak düzenlediği 'Anayasa Değişikliğine Neden Hayır?' başlıklı panelde konuştu. "Eminim ki, dedeleri, babaları Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda canını, kanını vermiş AKP seçmeni bugün Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kaldırmaya yönelik bu anayasa değişikliğini kabul etmez" diyen Batum, dünyada son anayasa yapma dalgasının askeri diktatörlüklerden demokrasiye geçiş yapan İspanya, Portekiz, Yunanistan'la 35 yıl önce başladığını ve onu dağılan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin ardından kurulan devletlerin takip ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye'deki yöntemle anayasa yapan tek bir ülke gösterin, bir bir ya... Fransa, Almanya onlardan değil, Letonya, Litvanya, Macaristan, Polanya onlardan gösterin. Bir tek tane... Şimdi diyorlar ki 'Askeri vesayeti kaldırıyoruz'. Alah sizi kahretsin, İspanyollar neyi değiştiriyordu? İktidardaki parti böyle mi yaptı? Yok böyle bir anayasa yapmak. Açıkça yalan söylüyorlar. Bu banayasa'dır. Sadece banayasa."

İktidarın ilk anayasa değişikliğini 2007 yılında gerçekleştirdiğini hatırlatarak konuşmasını sürdüren Batum, "Çok değerli bakanlarımız Bekir Bozdağ, Burhan Kuzu, Cemil Çiçek, Ahmet İyimaya, Sadullah Ergin, Hayati Yazıcı bir odaya girdiler. 2007, hatırlayın, Sayın Başbakanımız da dahil oldu. 2007 yılında 2 madde değiştirdiler. Cumhurbaşkanının ve Meclis'in görev süresi. Ama Meclis'in görev süresini 4 yıla indirirken Meclis Başkanı'nın görev süresini indirmeyi unuttular. Siz 2 madde değiştirirken Meclis başkanın görev süresini unuttunuz mu, unutmadınız mı?" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, referandum mitinglerinde, katıldığı televizyon programlarında oldukça sinirli olduğuna dikkati çeken Süheyl Batum, Başbakan Erdoğan'ın "Artık dedelerden talimat alma dönemi bitti" sözlerinde kastettiği dedenin Eski Adelet Bakanı Seyfi Oktay olduğunu söyledi. Batum, "Çok tehlikeli. Söylediği dede Seyfi Oktay. Niçin böyle söylüyor, çünkü Seyfi Oktay Alevi. Alevi olduğu için ilk defa bir başbakan, Adalet Bakanlığı yapmış birine 'Bugüne kadar Aleviler veriyordu kararları şimdi Sunniler verecek' diyor. Siz bundan daha ayırıştırıcı, daha parçalayıcı bir başbakan gördünüz mü?" diye sordu.

BAŞKAN AKAYDIN'IN KONUŞMASI

Süheyl Batum'dan önce kısa bir konuşma yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı döneminde birlikte çalıştığı Batum'a 'dava arkadaşım' diye hitap etti. Akaydın, "Kurul'da mücadele verirken, bugün Ergenekon'da yaşadıklarımızın başlangıcı Van 100. Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın'ın başına gelenlerle başladı. Bugün Hanefi Avcı'nın kitabında yazmış olduğu simonların fotoğrafını biz, basına gizli toplantılarda o gün çektik. 'Bunun arkasında cemaat var' dedik. Van'a çıkarma yaptık bizi bir taşlamadıkları kaldı. Bunun cemaatin işi olduğunu bizzat cemaatin içinden çıkmış insanlar itiraf ediyorlar" dedi.

Emre BAYLAN- Mehmet KILIÇASLAN- ANTALYA- DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title