Haberler

AB ile müzakerelerde 22. faslın açılması Bağış

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bugün açılan başlığı yeni fasılların izlemesi konusunda AB Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle&#...

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bugün açılan başlığı yeni fasılların izlemesi konusunda AB Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle'nin çağrısına herkesin kulak vermesini, fasılları bloke eden Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin (GKRY) de "aklını başına toplamasını" istedi.

"Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" faslının açılışı için Brüksel'de bulunan Bağış, AA'ya yaptığı açıklamada, "Ümit ederim ki Füle'nin 16 Ekim'de İlerleme Raporu'nu açıklarken yaptığı çağrıya herkes kulak verir. 23 numaralı 'Yargı ve Temel Haklar' faslı ve 24 numaralı 'Adalet Özgürlük ve Güvenlik' fasıllarını engelleyen GKRY kulak verir" dedi.

Türkiye'nin eleştirildiği konuların yüzde 95'inin bu fasılların kapsama alanında olduğunun altını çizen Bağış, "Biz bu fasılları açma konusunda çok net iradeye sahip olduğumuzu vurguladık ama bu fasılların açılmasını engelleyen GKRY'nin artık aklını başına toplaması ve Türkiye'nin, AB'nin ve AB üyesi ülkelerin 500 milyon vatandaşının çıkarlarını riske atmaması, ipotek altına almaması gerekiyor. Bu konuda ümit ediyorum ki onlar da doğru olanı yapacaktır" diye konuştu.

-"Ban Ki-mun Planı"-

Kıbrıs sorununun çözülmesi halinde Türkiye'nin AB sürecinde de olumlu gelişmeler yaşanacağının altını çizen Bağış, şunları söyledi:

"Özellikle Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Özel Temsilcisi Alexander Downer'ın taraflarla yaptığı müzakereler sonucunda, bu yılın sonuna kadar yeni bir planın, Annnan Planı'nın düzeltilmiş bir versiyonunun, Ban Ki-mun Planı'nın ortaya çıkması ve 2014 başında tarafların eşzamanlı olarak oylaması neticesinde adada siyasi eşitliğe dayalı, içişlerinde mümkün olduğu kadar özerkliğe sahip ama dış dünyaya karşı tek bir egemenlik şemsiyesiyle temsil edilen bir Birleşik Kıbrıs Devletleri'nin kurulması öngörülür, gerçekleşir, bu da Türkiye'nin siyasi sebeplerle engellenmiş 16 faslının 14'ünün önündeki engelleri kaldırır."

Bunun gerçekleşmesi halinde Türkiye'nin çok kısa bir süre içerisinde 12'ye yakın faslı açıp 10'a yakın faslı da kapatabileceğini ifade eden Bağış, "Ondan sonraki süreçte de Türkiye'nin tam üyelik sürecini hızlı bir şekilde neticelendiririz. Durmak yok, yola devam" dedi.

-Faslın açılması-

Faslın açılmasının "aslında gecikmiş bir pozitif adım" olduğunu söyleyen Bağış, Türkiye'nin bu faslın açılmasına yıllardır hazır olduğunu ancak eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin engellediği fasıllardan biri olduğu için açılamadığını ifade etti.

Bağış, "Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın politika değişikliğine gitmesiyle bu faslın önündeki siyasi engel kalktı. Türkiye olarak teknik hazırlıklarımızı çok hızlı şekilde yerine getirdik ve faslın açılmasına 5 ay önce karar verildi ama Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ülkesindeki seçimleri düşünerek birtakım bahanelerle ötelemeye çalışması sonucu faslın açılması bugüne nasip oldu" diye konuştu.

Bağış, faslın açılmasına gelene kadarki sürece de bakılması gerektiğini belirterek, "Sayın Başbakanımızın ilan ettiği demokratikleşme paketi, bu paketin hemen akabinde 16 Ekim'de yayımlanan İlerleme Raporu, ardından bugün bu faslın açılması, iki gün sonra AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle'nin ülkemize yapacağı ziyaret, Sayın Başbakanımızın bu akşam başlayacak olan Finlandiya, İsveç ve Polonya ziyaretleri, Türkiye ile AB arasında yeni bir dönemin soluğunu bize hissettiriyor" dedi.

AB ile dörtlü zirve

Başbakan Erdoğan'ın gelecek yılın başında Brüksel'de AB kurumlarının liderleriyle eş zamanlı olarak bir araya gelmesi öngörülüyor.

BRÜKSEL Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gelecek yılın başında Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile Brüksel'de dörtlü bir zirvede bir araya gelmesi öngörülüyor.

AA'ya açıklamalarda bulunan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Ocak ayı gibi Sayın Başbakanımızın eşzamanlı olarak AB Komisyonu Başkanı, AB Konseyi Başkanı ve Avrupa Parlamentosu Başkanı'yla bir görüşme yapması söz konusu. Avrupa'nın önde gelen üç lideriyle aynı anda görüşecekleri, belki bir yemek yiyecekleri bir toplantının organizasyonu için çalışmalara başladık" dedi.

Bağış, "Bu temasların sonucunda Türkiye ile AB ilişkilerinin farklı bir boyut kazanacağına yürekten inanıyorum" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın dörtlü zirve için gelmesinin öngörüldüğü Brüksel'de Türkiye'nin yeni satın aldığı AB Daimi Temsilciliği binasının resmi açılışını yapması ve TÜMSİAD'ın Avrupa genelindeki üç bin yatırımcıyı bir araya getireceği bir zirveye katılması da yapılan planlamalar arasında yer alıyor.

Türkiye, uzun zamandır AB'nin devlet ve hükümet başkanları seviyesindeki zirvelere katılmayı talep ediyor ancak aday ülkelerin zirvelere katılması uygulamasında Fransa'nın talepleri doğrultusunda yapılan kural değişiklikleri nedeniyle bu talep karşılanamıyor.

Kaynak: AA / Politika

Avrupa Birliği Egemen Bağış Stefan Füle Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title