Haberler

AB Bakanı Çavuşoğlu: Türkiye'ye Haksızlık Yapıyorlar

Güncelleme:

Başmüzakereci Çavuşoğlu, "Türkiye'nin uluslararası örgütler nezdinde seviyesinin düşürülmesini isteyenler de var." dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, " Türkiye'nin uluslararası örgütler nezdinde seviyesinin düşürülmesini isteyenler de var ama bunlar Türkiye'ye haksızlık yapıyorlar. Yani biz içeride her şeyi tartışabiliriz ama Türkiye'nin dışarıdaki konumunu zayıflatmaya yönelik, imajını bozmaya yönelik çalışmalar Türk milletine büyük haksızlık demektir. Bunların Türkiye ile AB ilişkilerini etkilemesine müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Çeşitli programlara katılmak üzere kente gelen Bakan Çavuşoğlu, ilk olarak Çorum Valisi Sabri Başköy'ü makamında ziyaret etti.

Ziyarette basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, 17 Aralık operasyonunun, Türkiye ile AB ilişkilerini etkilemeyeceğini söyledi.

"AB ile olan ilişkilerimizi hiçbir şey etkilemez, etkilememelidir de" ifadelerini kullanan Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Sonuç itibarıyla son raporda da Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğunun altı vurgulanmıştır. Ne Türkiye AB'den ne de AB Türkiye'den vazgeçebilir. Zamanında bu ilişkilerin kesintiye uğradığını da gördük. Özellikle darbelerden sonra ama en kısa sürede bu ilişkiler yeniden kurulmuş. 11 yılda bunun biz orada bekleyen bir süreç olmasını istemedik ve müzakerelere başladık, bu süreçte de Türkiye büyük reformlar yaptı. Bu reformların hepsi bizi AB standartlarına daha da yaklaştırdı, Türk insanının hak ettiği seviyelere gelmesi için önemli adımlar oldu."

Başbakan Erdoğan'ın, "2014 yılı AB yılı olacak" dediğini ifade eden Bakan Çavuşoğlu, "2014'ün AB yılı olabilmesi için Türkiye'nin reformlara devam etmesi gerekiyor. TBMM son gün seçimlerden dolayı tatile girerken arkadaşlarımız sabaha kadar çalıştılar. Sadece AB ile ilgili de değil, sayın Başbakanımızın 2013'te açıkladığı demokratikleşme paketini kapsayan bir reform paketini kabul ettiler ama üzerinde çalıştığımız paketler, reformlar da var" diye konuştu.

Türkiye'nin AB'den beklentisinin, fasılların açılması ve müzakerelerin başlaması olduğunu dile getiren Bakan Çavuşoğlu, "AB'den de beklentimiz artık fasılları açalım, müzakere edelim, bu işi hızlandıralım… Bunun için diplomatik atağa da geçtik. Sayın Başbakanımız Brüksel'e gitti, Merkel'e gitti, Fransa Cumhurbaşkanı geldi, İtalya'ya gittik, İspanya Başbakanı, Romanya Cumhurbaşkanı geldi. Sayın Cumhurbaşkanımız da önümüzdeki dönemde Danimarka'ya gidecek. Buna benzer diplomasi atağımız da var ama iki tarafın da karşılıklı adım atması lazım" ifadelerini kullandı.

"17 Aralık olaylarıyla ilgili gerçeklerin hepsini, tüm yaşananları AB'ye, AB'deki muhataplarımıza ve dostlarımıza da anlatıyoruz" diye konuşan Çavuşoğlu, şöyle dedi:

"Onlar da bu işin ne olduğunu görmeye başladılar. Ne için yapıldığını ve nelerin olduğunu, Türkiye'deki yapılanmanın ne olduğunu onlar da şimdi anlamaya başladı. Bunun neden kaynaklandığını sormaya başladılar. Ciddi bir dezenformasyon var, ciddi bir karalama kampanyası var, Türkiye'yi şikayet kampanyası var. Türkiye ile AB müza sürecinin durdurulmasını isteyenler de var. Türkiye'nin uluslararası örgütler nezdinde seviyesinin düşürülmesini isteyenler de var ama bunlar Türkiye'ye haksızlık yapıyorlar. Yani biz içeride her şeyi tartışabiliriz ama Türkiye'nin dışarıdaki konumunu zayıflatmaya yönelik, imajını bozmaya yönelik çalışmalar Türk milletine büyük haksızlık demektir. Bunların Türkiye ile AB ilişkilerini etkilemesine müsaade etmeyeceğiz."

- Ukrayna'daki olaylar

Bakan Çavuşoğlu, bir soru üzerine Ukrayna'da yaşananları da değerlendirdi.

Ukrayna'nın aldığı kararların uluslararası hukuka ya da Ukrayna hukukuna uygun olup olmadığını tartışmayacağını ifade eden Çavuşoğlu, Ukrayna'nın sınır bütünlüğü ve bağımsızlığını desteklediklerini vurguladı.

Ukrayna'daki Kırım Tatarları'nın da Ukrayna sınırları içerisinde kalmak istediklerini belirten Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Dolayısıyla bunu tehlikeye düşürecek adımlardan herkes vazgeçmelidir. Rusya da vazgeçmeli, Avrupa Birliği de politikalarını gözden geçirerek, Ukrayna'ya çok ciddi destek vermeli. Yıllardır biz AB'yi ve AB kurumlarını, AB Konseyi de dahil, bu anlamda uyarıyorduk ve benim başkanlığım döneminde AB Konseyi olarak Ukrayna ile çok önemli ilişkiler kurduk ve mesafe kat etmiştik. Bugün Ukrayna'nın ne demokrasisi çok güçlü ne de Ukrayna'da hukukun üstlünlüğü çok sağlanmış. Yolsuzluk ve oligarşileşme had safhada. Ukrayna AB'ye de IMF'ye de muhtaç, Rusya'nın doğalgazına da oradan gelecek petrole de muhtaç. Bunlardan bir tanesini seçmek durumunda bırakılmamalı. İki tarafın da baskısı altında kalan Ukrayna bugün bu sıkıntıları yaşamaktadır. Biz Türkiye olarak Ukrayna'nın, Kırım Özerk Bölgesi dahil, sınır bütünlüğünü destekliyoruz ve tanıyoruz."

- "Soruşturmanın sonucunu beklemeden yaygara koparmanın bir anlamı yok"

Ulusal Ajans'ta başlatılan soruşturmaya ilişkin soruyu da yanıtlayan Çavuşoğlu, Ulusal Ajans'ın AB tarafından rutin olarak denetlendiğini, aynı zamanda Sayıştay ve Hazine Müsteşarlığı tarafından da denetime tabi tutulduğunu söyledi.

AB'ye gönderilen şikayet dilekçesi konusuna değinen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçen yıl Ulusal Ajans'ın başındaki bir arkadaşımız, Musa Bey, görevden ayrılırken bir şikayet dilekçesi yazıyor ve her yere gönderiyor. Kurum içine de gönderiyor, tabi ki AB'ye de gönderiyor. Bu yıl, AB incelemeleri yaparken böyle bir dilekçe ve e-mail geldiği için bunu da dikkate alarak bir inceleme yapıyor. Aslında bu dilekçe geldikten sonra benden önceki bakanımız, değerli dostum Egemen Bağış da ilk soruşturma talimatını veren kişidir. Yani bir an evvel soruşturulsun diye. Aynı şekilde Hazine Müsteşarlığı da bunu soruşturmuştur ve bu dilekçe ve şikayetlerle ilgili soruşturmanın sonunda herhangi bir ihlalin olmadığına karar verilmiştir."

AB'nin, geçen yılki incelemelerini tamamlamak üzere olduğunu belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Bizim arkadaşlarımız da tüm belgeler dahil her türlü işbirliğini yapıyor. Bu soruşturma tamamlanmadan sanki Türkiye cezalandırılacak, Türkiye cezalandırılsın diye bayram eden insanları görünce de üzülüyoruz işin doğrusu. Varsa bir ihlal, varsa bir hata elbette bunun düzeltilmesi gerekiyor. Eğer ciddi bir şey varsa mutlaka, zaten sayın Bakanımız Egemen Bağış da ilk talimatı verirken doğrudan, 'bir şey varsa bana gelmeden de savcılığa gidin' demiş, soruşturmayı yapan arkadaşlara. Netice itibarıyla soruşturma bitmeden böyle bayram havası estirmek sanki, Türkiye ceza almış gibi bayram havası estirenlerin işin doğrusu maksadının ne olduğunu ben de biliyorum, milletimiz de çok iyi biliyor. O yüzden soruşturmanın sonucunu beklemeden yaygara koparmanın bir anlamı yok."

Bakan Çavuşoğlu, daha sonra Belediye Başkanı Muzaffer Külcü'yü makamında ziyaret etti.

-mevlüt çavuşoğlu

Kaynak: AA / Politika

Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa Birliği Egemen Bağış Türkiye Politika Güncel Haberler

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Ali Koç mu Aziz Yıldırım mı? Acun Ilıcalı da safını belli etti

Ali Koç mu Aziz Yıldırım mı? Acun Ilıcalı da safını belli etti

30 yıl hapis cezası verilen Figen Yüksekdağ: Kimsenin yüzü düşmesin, yüreği kararmasın

30 yıl hapis cezası verilen Figen Yüksekdağ: Kimsenin yüzü düşmesin, yüreği kararmasın

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title