Haberler

Piyasada Naturel Kayısının Tükendiği Tartışması

Malatya Kayısı İşletmeleri Derneği (Makid) Başkanı Rahmi Semiz, Bu Sezon Gün Kurusu Kayısı Stokunun (Naturel Kayısı) Tükendiğini, Arzın Talebi Karşılayamadığını Savundu.

Malatya Kayısı İşletmeleri Derneği (MAKİD) Başkanı Rahmi Semiz, bu sezon gün kurusu kayısı stokunun (naturel kayısı) tükendiğini, arzın talebi karşılayamadığını savundu.

Semiz, yaptığı yazılı açıklamada, halkın gün kurusu olarak bildiği naturel kayısının vatandaş çok sevdiği bir ürün olduğunu belirtti.

Halkın kayısının bilimsel olarak da kanıtlanmış bazı faydalarını öğrendikçe kayısı tüketiminin de arttığını anlatan Semiz, yeni sezonun başlamasına 5 ay gibi uzun bir süre kalmasına rağmen, üreticinin elinde ve kayısı işletmelerinin stoklarında gün kurusu kayısının tükendiğini iddia etti.

Halkın gün kurusu kayısıya olan ilgisinin kendilerini memnun ettiğini ifade eden Semiz, "Bizler de her yıl daha fazla gün kurusu üreterek halkımızın bu damak zevkine ve sağlığına verdiği önemine layık olmaya çalışacağız" dedi.

Yeni ürünün haziran ayının sonunda çıkacağını aktaran Semiz, sezonun açılmasına 100 gün gibi bir süre kalmasına rağmen üreticinin elinde 5 ton bile naturel kayısı kalmadığını ileri sürdü.

Semiz, Türkiye'nin günlük naturel kayısı tüketiminin 15 ton olduğunu, gün kurusu kayısıya büyük bir talep gösterildiğini kaydetti.

-PERAKENDE KAYISI SATAN ESNAFIN GÖRÜŞÜ-

Öte yandan, perakende kayısı satan esnaflar AA muhabirine yaptıkları açıklamada, stokların yeterli seviyede olduğunu aktardı.

Esnaflardan Kaya Doğan, pazarda yeterince naturel kayısı olduğunu bildirdi. Doğan, kilogramı 10 ile 12,5 lira arasında satılan gün kurusu kayısı satışlarının Ortadoğu'daki karışıklık nedeniyle ihracatının da azaldığına değindi. Doğan,

"Piyasada gün kurusu kayısı yetersizliği diye bir sıkıntı yok" diye konuştu.

Yusuf Sürük de, pazarda talebe yetecek kadar ürün olmasına karşılık kayısı fiyatlarının yüksek olduğunu, bu nedenle talebin yetersiz kaldığını anlattı.

Ercan Öztürk de, geçen yıllarda gün kurusu kayısıya talep fazla olduğu için bu yıl üreticinin gün kurusu kayısının üretiminde yoğunlaştığını ve fazla gün kurusu kayısı ürettiğini belirtti.

Bu nedenle piyasada oldukça naturel kayısı olduğunu dile getiren Öztürk,

"Perakende satış fiyatı 10-12 lira olan gün kurusu kayısı üreticilerden 7-8 liraya alınıyor" dedi.

Nizamettin Görgülü ise, perakende satış fiyatı 10 lira ile 14 lira arasında değişen gün kurusu kayısıya vatandaşların talebinin oldukça iyi olduğunu, ancak pazarda ürün olmadığını aktardı.

- MALATYA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Ünlü oyuncu Gülşah Çomoğlu hayatını kaybetti

Ünlü oyuncu Gülşah Çomoğlu hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Musavat Dervişoğlu ile görüşmememiz için hiçbir neden yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Musavat Dervişoğlu ile görüşmememiz için hiçbir neden yok

İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

AK Parti'yi karıştıran ikramiye iddiası! 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne götürmeye yüzüm yok'

AK Parti'yi karıştıran ikramiye iddiası! "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne götürmeye yüzüm yok"

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title