Haberler

53 Yıl Önce Darbeye Kalkışmıştı, Şimdi Darbecileri Eleştirdi: Darbecilerin Yüz Karası

Güncelleme:

Talat Aydemir'le birlikte 1963'de darbe girişiminde bulunan Harp Okulu öğrencilerinden Zihni Çetiner, 15 Temmuz darbecilerini 'darbecilerin yüz karası' diyerek sert sözlerle eleştirdi.

20 Mayıs 1963'de darbe girişiminde bulunan ve başarısız olup yakalandıktan sonra idam edilen Emekli Albay Talat Aydemir'in öğrencisi olan ve o dönem birlikte hareket ettiklerini belirten Zihni Çetiner, 15 Temmuz darbe girişimini değerlendirdi.

"DARBECİLERİN YÜZ KARASI"

15 Temmuz darbe girişimini yapanları darbecilerin yüz karası olarak nitelendiren Çetiner, darbecilerin halkın üzerine ateş açmasının kabul edilemez olduğunu ve asıl darbeyi millete karşı yaptıklarını belirtti. Milletin meclisinin bombalandığını ve gözlerin kırpılmadan kan akıtıldığını söyleyen Çetiner, böyle bir darbe girişiminin olamayacağını ifade etti.

BENZERLİKLERİNİ ANLATTI

15 Temmuz darbe girişimi ile yaptıkları 20 Mayıs 1963 darbesi arasında benzerlikler olduğuna da işaret eden Çetiner, "Bizim yaptığımız hareketle, darbe girişimcilerinin yaptığı hareket arasındaki benzerlik; her iki harekette de birlikler arasında koordinasyon eksikliği bulunuyor. Biz Talat Aydemir'i evinden alıp Harp Okulu'na getirdiğimiz zaman Ankara'daki birlikler arasında koordinasyonu sağlayamadık. İkinci benzerlik ise o zamanki radyo Ankara'nın merkezindeydi. Ankara radyo evini teslim aldık ama Etimesgut'daki verici istasyonu hükümet güçlerinin elindeydi. Etimesgut'u teslim alamadık. O zaman 28. Tümen Kurmayı Ali Elverdi radyoyu basıp, TSK'nın bu ihtilali desteklemediğini söyledi. Burada da aynı şey oldu, özel kanalların yayınını kesemediler. TRT'yi kapattılar, diğer kanalları kapatamadılar." dedi.

"HAVA KUVVETLERİ ÖRGÜTLENİYOR KARA ÖRGÜTLENEMİYOR"

15 Temmuz günü gerçekleştirilen girişimin Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından başlatıldığını ancak cumhuriyetine bağlı askerlerin gerçeği anlayınca yerinden kıpırdamayarak birliği bozduğuna dikkat çeken Çetiner, darbeyi milletin önlediği kadar bazı askerlerin de emre itaat etmemeleri sebebiyle önlediğini söyledi.

Girişim ordusunda bir başıbozukluk olduğunu belirten Çetiner, "Hava kuvvetleri iyi örgütleniyor ama kara ordusu örgütlenmiyor. Kara ordusunun olmadığı harekat başarılamaz. Bizde, kara kuvvetleri harekete geçmek için geç kalmıştı" diye konuştu.

Kendi yaptıkları ihtilal girişimiyle 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ikisinde de hareketin kumanda merkezinin parçalanmış olduğunu dile getiren Çetiner, herkesin istediği gibi hareket ettiğine dikkat çekti.

"BİZ DE ERKEN BAŞLATMAK ZORUNDA KALDIK"

1963 yılında ihtilal yapacaklarından Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) haberi olduğunu öğrenince aynı 15 Temmuz darbecileri gibi alelacele hareket ettiklerini dile getiren Çetiner, "Biz darbeyi gece yapacaktık ancak MİT'in ihbar alması sebebiyle 23.30'da gerçekleştirdik. Zırhlı birlikler 23.30'da çıktık ama harp okulu 45 dakika geç çıktı ve 00.15'te geldi. Bu nedenle tanklar piyadesiz kaldı. MİT, bunların da hareketinin istihbaratını alıyor. Darbeciler de alelacele harekete geçiyorlar. Karar verdikleri saatten tam 6 saat önce harekete geçiyorlar. Darbe girişimi hareketi istihbarat edildiği için 20.30-21.00 'de tanklar çıkmak zorunda kalıyor. Organizasyon var, örgütlenmişler ama ihbar edildiği için telaşla hareket ediliyor. Başarısızlığın en büyük etkilerinden biri de bu" diye konuştu.

Darbe girişimcilerinin yaptıklarının hiçbir ulvi değerle izah edilemeyeceğini belirten Çetiner, bunun vahşet olduğunu söyledi.

"FETÖ TARAFINDAN ASLA İKİNCİ BİR DARBE OLMAZ"

FETÖ örgütü tarafından ikinci bir darbe yapılma ihtimalinin zayıf olduğunu da dile getiren Çetiner, "Orduda belki yüzde 5 oranında unsurları kalabilir ama yeniden örgütlendirip de birlikleri harekete geçiremezler. FETÖ tarafından asla ikinci bir darbe olmaz. O iş bitti" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Talat Aydemir Etimesgut Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title