Haberler

Osmaneli Çiftçisine Kooperatifçilik Anlatıldı

Osmaneli Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde, “Kooperatifçilik" konusunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Osmaneli Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde, "Kooperatifçilik" konusunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında, Osmaneli İlçesi Ziraat Odası Başkanlığı öncülüğünde düzenlenen toplantıya, Osmaneli Kaymakamı Edip Çakıcı, Vezirhan Belediye Başkanı Mehmet Duymuş, Belediye Başkan Yardımcısı Hayati Kaba, Kooperatifçilik Genel Müdürü Musa Uyanık. Gümrük ve Ticaret Uzman Yardımcısı Ferhat Dağ, Osmaneli Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Yunus Düger, Milli Eğitim Şube Müdürü İbrahim Halil Ulaş, Halk Eğitim Müdürü Kadir Tuysuz, Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, Bozüyük Ziraat Odası Başkanı Süleyman Çaydere, Osmaneli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Aydın Yıldız, bazı sivil toplum kuruluş bakanları, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve ilçede tarımsal üretim faaliyeti gösteren çiftçiler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Osmaneli Kaymakamı Edip Çakıcı, ilçeye geldiği günden bu yana gece gündüz, kadın çocuk demeden hummalı bir şekilde çalıştıklarını gördüğü çiftçilerin ürünlerini yetiştirdiklerini, ancak satmakta zorlandıklarını gördüğünü belirtti. Çiftçilerin daha az masrafla daha çok nasıl para kazanabilirler ve ürünlerini nasıl pazarlıyabilirler diye araştırmalar yaptıklarını anlatan Çakıcı, "İlçe Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürümüz, Ziraat Odası Başkanımız ve diğer sivil toplum kuruluşlarımızla zaman zaman ilçe merkezinde veya köylerde çiftçilerimizle de neler yapabiliriz diye toplantılar yaptık. Yaptığımız bu toplantılarda sürekli olarak çiftçilerimiz yetiştirdikleri ürünlerden para kazanamadıklarını ve borçlarının her sene üstüne koyarak büyüdüğünü, borçlarını ödeyemediklerinden çiftçilerimizin geneli icralık durum da olduklarını, esas parayı ise aracı kazandığını dile getirdiler. Çiftçiler ile yaptığımız bu toplantıları basından sürekli takip eden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü bize ulaşarak çiftçiler ile bir toplantı yaparak çiftçileri kooperatifleşme konusunda bilgilendirmek istediklerini söylediler. Biz de çiftçilerimiz için faydalı olabilecek diye kendilerini İlçemize davet ettik. Konuşmacı olarak gelen Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü'nden Musa Uyanık ve Ferhat Dağ'a verecekleri bilgilerden dolayı şimdiden teşekkür ediyorum" dedi.

Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü'nden Musa Uyanık ve Ferhat Dağ, katılımcılara Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı (TÜKOSEP) ve kooperatifçilik konusunda bilgi verildi. Toplantı kapsamında Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü personeli tarafından "Neden Kooperatif?" başlıklı bir sunum yapıldı. Sunumda ilçede faaliyet gösteren çiftçilere üretim ve pazarlama kooperatifleri tanıtılarak, başta kiraz ve ayva olmak üzere yöresel ürünlerin kurulacak bir kooperatif eliyle daha profesyonel bir şekilde üretilip pazarlanabileceğinin altı çizildi. Yerel üreticiyi kooperatif kurmaya teşvik etmek için ülkedeki başarılı kooperatiflerinden örnekler verilerek, bu başarılı kooperatiflerden biri olan Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifinin tanıtım filmi katılımcılara gösterildi. Çok çalışan çiftçilerin neden az kazandığı, bunun nasıl bir çalışmayla arttırılabileceği, aracıların değil, asıl kazananların üreticiler olması gerektiği, bunun da duyarlı üreticilerin bir araya gelerek kooperatif kurması gerektiği dile getirildi. Katılımcılara öncelikle neden, kooperatifin diğer şirket türlerinden farklı yönleri, kooperatifin amaç ve faaliyet konusu, ortaklık yapısı, eşitlik ilkesi, kooperatife kimlerin ortak olabileceği, kooperatifin kuruluşu, bir ortağın en az ve en fazla sermaye ve paylarının neler olabileceği, kuruluş onayının nerelerden alınabileceği, tescil ve ilan ile genel Kurul ve görevleri, yönetim kurulu ve görevleri, denetim kurulu ve görevleri hakkında kapsamlı bilgi verildi. Toplantı daha sonra Kooperatifleşme yoluyla yerel üreticinin refahının arttırılması ve yerel kalkınmanın sağlanması hedeflerine vurgu yapılan toplantı sonunda katılımcıların dilek ve önerileri alınıp soruları yanıtlandı.

Toplantı sonunda bir konuşma yapan Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, çiftçilerin geleceği için az masrafla daha fazla para kazanabilmeleri için yapılan bu toplantıya katılanlara destek olanlara teşekkür etti.

Program Türkiye Kooperatifçilik Genel Müdürü Musa Uyanık, Gümrük ve Ticaret Uzman Yardımcısı Ferhat Dağ'a Osmaneli Belediye Başkan Yardımcısı Hayati Kaba'nın plaket ve Osmaneli'nin meşhur ayva lokumu verilmesiyle son buldu. - BİLECİK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Osmaneli Vezirhan Türkiye Yerel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title