Haberler

Ormanların Görsel Güzelliği "Terminatör Böceklere" Emanet

Manisa Orman İşletme Müdürü Tuncay Can, Sabuncu Beli mevkisindeki ormanlara, terminatör böcek olarak bilinen 15 bin "calasoma sycopanta" böceği bıraktıklarını bildirdi

Manisa Orman İşletme Müdürü Tuncay Can, İzmir-Manisa karayolunun Sabuncu Beli mevkisindeki ormanlara, çam kese böceğiyle beslenen ve terminatör böcek olarak bilinen 15 bin "calasoma sycopanta" böceği bıraktıklarını bildirdi.

Sabuncubeli mevkisinde kurulan orman zararlılarıyla biyolojik mücadele laboratuvarında gazetecilere bilgi veren Can, ağaçların yapraklarını kemiren, insanlarda alerjik kaşıntıya neden olan çam kese böcekleriyle biyolojik mücadele ettiklerini belirterek, mecbur kalmadıkça biyolojik yöntemin dışına çıkmadıklarını belirtti.

Halk arasında tırtıl ya da çam kese böceği olarak tanınan "thaumetopoea pityocampa"nın bir kelebek türü olduğunu belirten Can, Türkiye'deki çam türlerinde sıkça görülen bu böceğin, her ağaçta 1 ila 25 arasında kese yaptığını, her kesede yaklaşık 130-260 tırtıl bulunduğunu söyledi.

Keseden çıkan tırtılların ağaçların ibrelerini yiyerek zarar verdiğini anlatan Can, "Öyle ki böceklerin çok olduğu ağaçlarda ağaçların tamamı çıplak hale gelebilir. Çam kese böcekleri zarar verdikleri ağaçların büyüme ve çap artımını yavaşlatırlar. Ancak şunu söylemeliyiz ki hiç bir ağaç çam kese böceğinin verdiği zarar nedeniyle kurumaz" diye konuştu.

Tırtılların insanlarda alerjik kaşıntıya da neden olduğuna işaret eden Can, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu böcek türüyle mücadelede mekanik, kimyasal ve biyolojik olmak üzere 3 çeşit yöntem kullanılabilir. Mekanik mücadelede, ağaç üzerindeki keselerin ve yumurta koçanlarının toplanır. Kimyasal mücadele ilaçlarla yapılan mücadeledir. Hem ekonomik olmaması hem de faydalı böceklerin de zarar görmesi nedeniyle en son tercih edilecek yöntemdir. Biz biyolojik mücadele yöntemini kullanıyoruz. Biyolojik mücadelede zararlıyı yok etmek amacıyla diğer parazit böcekler, yırtıcılar ve kuşlar kullanılır. Çevreye zarar vermeden ekolojik dengeyi koruyarak yapılan mücadele yöntemidir. "

Terminatör böcek olarak bilinen "calasoma sycopanta" ile biyolojik mücadele yapıldığını anlatan Can, "2009'dan beri 15 bin terminatör böcek üretilerek, ormana bırakıldığını belirtti.

Can, 2009 yılında üretilenlerin Manisa genelindeki ormanlarda kullanıldığını, ancak 2010 ile 2011 yılında üretilenlerin tamamının Sabuncu Beli'ndeki ormanlık alana bırakıldığını dile getirerek, "Bu böcek çam kese böceğinin kesesine girdiğinde bir hafta içinde kesedeki böceklerin tümünü yiyebiliyor. Manisa girişindeki görsel güzelliğin sağlanması adına özellikle bu bölgede etkin mücadele ediyoruz. Doğa koşullarında kendi başına üreme ihtimali çok düşük olduğu için laboratuvar ortamında yetiştiriyoruz. Şubat ayında üretim başlıyor, Mayıs başında bitiyor" diye konuştu.

- MANİSA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Sağlık Ekonomi Haberler

Özgür Özel'den mitingde ilk seçim vaadi: Emekli maaşı asgari ücretin 1.5 katı olacak

Özgür Özel'den mitingde ilk seçim vaadi: Emekli maaşı asgari ücretin 1.5 katı olacak

İsrail basını yazdı: Rusya'dan güç alan İran büyük saldırı hazırlığı içinde

İsrail basını yazdı: Rusya'dan güç alan İran büyük saldırı hazırlığı içinde

Mersin'de katliam gibi trafik kazası: 10 kişi öldü, 40 kişi yaralandı

Mersin'de katliam gibi trafik kazası: 10 kişi öldü, 40 kişi yaralandı

Bakmadan Geçme

RAMS PARK ALİ SAMİ YEN SPOR TESİSLERİ NEREDE, NASIL GİDİLİR? Galatasaray stadına METRO ile nasıl gidilir? GALATASARAY ŞAMPİYONLUK KUTLAMASI! #127942 Galatasaray KUPA TÖRENİ ne zaman, nerede? #9917 GALATASARAY KAÇ PUANLA ŞAMPİYON OLDU? Galatasaray'ı şampiyon yapan puan kaç? #9917 GALATASARAY ŞAMPİYON OLDU MU 2024? Galatasaray kaçıncı kez şampiyon oldu? SÜPER LİG'DE HANGİ TAKIM KÜME DÜŞTÜ? #9917 Süper Lig'e veda eden son takım hangisi? GALATASARAY ŞAMPİYON MU? #127942 Galatasaray kaç puanla şampiyon oldu? Galatasaray'ın kaçıncı şampiyonluğu? MERSİN'DEKİ KAZADA KAÇ KİŞİ ÖLDÜ? Mersin'deki zincirleme kaza nerede gerçekleşti? MERSİN'DE KAZA MI OLDU? Mersin'deki trafik kazasında kaç kişi öldü, olay ne? KASIMPAŞA BEŞİKTAŞ MAÇI CANLI İZLE! #9917 Kasımpaşa Beşiktaş maçı canlı skor! MAÇ KAÇ KAÇ, kim gol attı? GALATASARAY KİM GOL ATTI? Galatasaray Konyaspor MAÇ KAÇ KAÇ, kim gol attı? CANLI SKOR FENERBAHÇE KİM GOL ATTI? Fenerbahçe İstanbulspor maçında fark açılıyor! Kim gol attı, MAÇ KAÇ KAÇ? KADIKÖY'DE İLK DÜDÜK ÇALDI! #9917 Fenerbahçe İstanbulspor maçı kaç kaç, kim gol attı? SANİYE SANİYE CANLI ANLATIM! ŞAMPİYONLUK MAÇI BAŞLADI! #129349 Galatasaray Konyaspor maç kaç kaç, kim gol attı? CANLI ANLATIM! #9917 TRABZONSPOR ANKARAGÜCÜ CANLI HD İZLE! Trabzonspor Ankaragücü maçı hangi kanalda, İLK 11'LER AÇIKLANDI! #9917 FENERBAHÇE İSTANBULSPOR MAÇI CANLI HD İZLE! Fenerbahçe İstanbulspor maçı hangi kanalda, ilk 11'ler kim? #9917
Icardi'den Fenerbahçe'ye olay sözler: Bakalım Kadıköy'de şimdi nasıl kutlama yapıyorlar

Icardi'den Fenerbahçe'ye olay sözler: Bakalım Kadıköy'de şimdi nasıl kutlama yapıyorlar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title