Haberler

Orman Kanunu'nda 10 Yılda 10 Değişiklik Yapıldı

Güncelleme:

Orman Kanunu'nda son yılda 10 değişiklik yapıldığı ve yapılan her yenilikte ormanların biraz daha yapılaşmaya açıldığı ortaya çıktı.

Ormanlarla ilgili yönetmeliklerin eski ve yeni hali karşılaştırıldığında, ormanların karşı karşıya kaldığı tehlike ortaya çıkıyor. Orman Kanunu’nda son 10 yılda 10 değişiklik yapıldı. Her düzenleme ormanları biraz daha yapılaşmaya açtı. 

YÖNETMELİKLERDE TEHLİKELİ DEĞİŞİKLİKLER VAR

Radikal'in haberine göre; Yeni değişikliklerin büyük bölümü de madencilik faaliyetlerinin, ormanlık alanda yapılacak diğer faaliyetlerin izinlerin ve kısıtlamaların düzenlendiği 16, 17 ve 18. maddelere ilişkin. Onlarca sayfalık yönetmeliklerde ‘tehlikeli’ değişiklikler var. Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği’nden iki orman mühendisi Ahmet Demirtaş ile Salih Usta, iki yönetmeliğin de eski halleri ile yeni hallerini karşılaştırdı.

KAMU YARARINI VE ZARURETİNİ KİM İRDELEYECEK?

Eski yönetmelikte başvurulardaki ‘ kamu yararı ve zarureti’ konusu Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı komisyonca değerlendiriliyordu. Kamu yararı ve zarureti bulunmayan başvurulara alternatif yer bulunuyordu. Yeni yönetmeliğe göre kamu yararı ve zarureti açısından yalnız ‘irdelenir’ gibi muğlak bir ifade kullanılıyor. Kimin irdeleyeceği, nasıl yapılacağı belli değil.

BEDEL SÜRESİ 3 AY OLDU

Eski yönetmelikte bir yatırımcı ormanlık alanda yapacağı çalışmayla ilgili bedeli bir ay içinde yatırmak zorundaydı. Yeni yönetmelikle bu süre 3 aya çıkarıldı. Yap-işlet-devret modeliyle yapılan yapılar da ise herhangi bir ücret alınmayacağı belirtiliyor. Yani 3. köprü gibi yatırımlar için ücret alınmayarak sermaye için olanaklar arttırılıyor.

HAFRİYAT MADDESİ

Yeni yönetmelikte demiryolu, otoyol, devlet ve il yollarıyla su isale hatlarından çıkan kazı fazlası malzemeler Orman Genel Müdürlüğü’nün izniyle ormanlık alana depolanabilecek.
Bu depolama karşılığındaysa yalnızca ağaçlandırma alınacak. Bir taraftan binlerce hektar ormanlık alan yok edilecek, çıkan hafriyatla yine ormanlar tahrip edilecek. Ve bunun için sadece ağaçlandırma bedeli alınacak. Hafriyat bedeli de alınmayacak

TEMİNAT YANMAYACAK

Eskiden izin verilen yerden bir yatırımcı vazgeçerse yatırdığı teminat devlete gelir olarak kalıyordu. Yeni uygulamaya göre, yatırımcıya parası geri verilecek. Teminat yanmayacak, yine yatırımcının önü açılıyor.

ORMANI YOK ET, BIRAK

Eski yönetmeliğe göre, bir yatırım planı mahkeme tarafından iptal edilirse (HES’lerde olduğu gibi) izin alan kişi mahkemeden önce alanda işlem yapmışsa, ormanı yok etmişse ormanda bozulan durumlar komisyonca belirlenip, eski haline getirilmesi sağlanıyordu. Gerekirse bedeli talep ediliyordu. Ancak yeni yönetmeliğe göre, mahkemenin bir yatırımı iptal etmesi durumunda firmanın ormanda bozmuş olduğu yerlerle ilgili ne yapılacağına ilişkin bir öngörü yok. Ormanda yaptığı tahribat yanına kâr kalmış olacak. Yaptırımı yok.

KONTROL GÖREVİ ÖZELE DEVREDİLİYOR

Eski yönetmeliğe göre, ormandan verilen izin alanları ile ilgili Orman Bölge Müdürlüğü’nün her yıl izin verdikleri yerleri gidip, inceleyip, rapor hazırlaması gerekiyordu. Yeni yönetmelikte Orman Bölge Müdürlüğü buraları kontrol edemezse serbest ormancılık bürolarına yaptırabileceği belirtiliyor. Devletin kontrol görevi özele devrediliyor. Sermayenin yaptığı bir olumsuzluğu, başka birinin denetlemesi söz konusu olamaz. Bu anayasal olarak kamunun görevidir.

TESİSLERE DEVİR İMKANI

2003’ten önce devlet idarelerinin ormandan aldıkları eğitim , araştırma ve dinlenme tesisleri için ormanlık alandan tahsisler vardı. Eski yönetmeliğe göre, bu tahsisler 3. kişiyle devredilemiyordu. Yeni yönetmeliğe göreyse devir mümkün. Bu hem Orman Kanunu’na ve hem de anayasaya aykırı. Çok fazla tahsis var, bunları kim takip edecek? İzlemek kolay değil

MADENCİLİK ve DEFİNE İZNİ

Eski yönetmelikte ‘madencilik faaliyetlerine’ kesinlikle izin yoktu. Yeni yönetmelikte bu alanların izne konu olabileceği belirtiliyor. Orman Kanunu’nda yeri olmamasına rağmen, bir önceki yönetmeliğe konularak dava konusu haline gelen orman alanında ‘define arama faaliyeti de yeni yönetmelikte yerini aldı. 

BAKANLIK ORMANLARI TEHLİKEYE ATMADIK

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Kanunu ile ilgili yeni yürürlüğe giren yönetmeliklere dair bir açıklama yaptı. Özetle şöyle denildi:

Bu yönetmelikle madencilik faaliyetleri sonucu doğal yapısı bozulmuş alanların orman olarak tabiata yeniden kazandırılması için mevcut düzenlemeler geliştirilerek izin sahiplerine ilave yükümlülükler getirilmiş ve tabiata yeniden kazandırılma işleminin kontrol ve takibi ile ilgili düzenlemeler yapılmış, görev ve sorumluluklar netleştirilmiştir. İzin verilen tesisler sebebiyle alınacak bedellerin hesaplamasında ekolojik denge katsayısı getirilerek orman alanındaki ağaçların yoğunluk durumuna göre bedellerin artması esası benimsenmiştir. Orman sınırları dışında kanun gereği izin verilen balık üretim tesisi, odun kömürü ocakları ile hızar ve şerit tesisi izinleri sadeleştirilmiştir. İzne konu sahalarının yer teslimi, takip ve kontrolü ile ilgili sıkı hükümler getirilmiştir. Bu düzenleme ile ormanlık alanlara bir zarar verilmesi kesinlikle söz konusu değildir. Gerekli kontrollerin daha sıkı ve etkin bir şekilde yapılması ile izne konu sahaların rehabilitasyon çalışmaları sonucu ormanlık alana dönüştürülmesi sağlanmış olacaktır.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Ahmet Demirtaş Salih Usta Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Suriyeli çoban, emekli zabıta amiri olan patronunu öldürdü

Suriyeli çoban, emekli zabıta amiri olan patronunu öldürdü

500

Yorumlar (20)

sinansin_360@hotmail.com:

bu hukumet bir agac soktuyse, 10 agac dikmeyi de biliyor. Insanlar etrafinda olup bitenin farkindalar. Burada atilan kuru laflarla ancak kendi fikrinizi tatmin etmenin dayanilmaz hazzini yasarsiniz. Bu ulkenin eski fotograflarini ve yeni halini karsilastirin, beyniniz algilamasa da gozleriniz gorecektir.

5
13
yanıtYanıtla
ASİ DERSİMLİdarkblue62@hotmail.com:

ÜLKEYİ SATTILAR BİR ORMANLAR KALMIŞTI ONUDA VERİN.

12
4
yanıtYanıtla
sinansin_360@hotmail.com:

Hicbir hukumet zamaninda yesile ve ormana bu kadar deger verilmemistir. Bu hukumetin olusturdugu ormanlar, diktigi fidanlar kadar eskiler de dikmis olsaydi, simdi bu ulkede evliya celebinin dedigi gibi uskudardan agaca cikan kedi vanda agactan inebilirdi. Yeni seyler uretmek lazim artik. Insanlarin kuru sozlere karni tok. Hukumet karsitliginizi degil, yeni projelerinizi anlatin bu halka.

2
11
yanıtYanıtla
VATANDAŞremzi76@hotmail.com:

işimiz gücümüz hukümete sataşmak değil mi? ormanlar kaç yılda yetişir haberin var mı?? mevcut olanı korumak önemli olan..A parti b parti birbirlerinden hiç farkları yok..30 yıl olmuş içanadoluda küçük bir orman daha 5 yıllık ağaç misali..Türkiyede ormanlara ve ağaçlara hiç kimse önem vermiyor.Ormanlık alan yanıyor yerine dikilecek diye duyum geliyor fakat imara açılıyor hadi yalan de

yanıt0
yanıt0
GERÇEKLERbir_zeytin_tanesi_1988@hotmail.com:

SATILANLAR ORMANLA SINIRLI DEĞİL. ÖYLE ÇOK ŞEY SATILDI Kİ TAHRİBAT HAZIR PARA SUYUNU ÇEKİNCE YÜZÜNÜ GÖSTERECEK. BÜYÜYEN EKONOMİ NASIL BİR DARALMA İLE KARŞI KARŞIYA KALACAK HEP BERABER GÖRECEĞİK

9
2
yanıtYanıtla
angaralisalsa0707h@hotmail.com:

ALLAH TAYYIBIN ZULMUNDEN KORUSUN.MEMLEKETI SATIYOLAR KIMSENIN SESI CIKMIYOR.LA YAGMUR YAGMIYOR.BU BIR IBREETTIR

10
1
yanıtYanıtla
khankhan600101@hotmail.com:

Türkiye nin cogu kesimi kurak bölge ve cok az yagmur yagar,bütün dünya dogaya,ormana ve yesilige önem verirken ayni zamanda daha cok yagmurun yagmasina neden olur....siz daha cok yagmur duasina cikarsiniz bu gidisatla...

10
1
yanıtYanıtla
AKINakincivelek01@gmail.com:

AĞAÇ DÜŞMANLARININ PARTİSİ DİLİ DİNİ OLMAZ

8
2
yanıtYanıtla
Burakalpay_byr94@hotmail.com:

Valla bu ülkede artık olan bitene hiç şaşırmıyorum nedense

7
2
yanıtYanıtla
fatmanaime1991@hotmail.com:

siyasetçiler kendi dertleri için tartışırken bakın türkiye ne hale geliyor...yazık ya siz bu toprakları böyle mi aldınız da bu şekilde kullanıyorsunuz...içler acısı şu hale bak.

5
2
yanıtYanıtla
Tüm 20 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title