Haberler

Orman İşçisinin İş Güvenliği Takip Altında

Öz Orman İş Sendikası Genel Başkanı Aslan: "Orman işçilerinin iş güvenliğinin sağlamlığı amacıyla orman bölge müdürlükleriyle ortaklaşa endüstriyel ilişkiler kurulu kurduk"

LALE KÖKLÜ - Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, orman işçilerinin iş güvenliğinin takibi için orman bölge müdürlükleriyle ortaklaşa endüstriyel ilişkiler kurulu kurduklarını bildirdi.

Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işçinin sağlığını korumak için öncelikle iş yerinin sağlıklı olması gerektiğini söyledi.

Sağlıksız iş yeri sorunu nedeniyle Soma'da facia yaşandığını hatırlatan Aslan, "İş yeri sağlıklı hale gelecek ki içinde çalışan insanlar da sağlıklı bir yaşam sürdürsün. Soma'da yaşanan facia, iş yerinin ne kadar sağlıksız olduğunu ortaya koydu. Onun için bu bütün Türkiye'ye bir ders olmalı. 301 insanımız orada can verdi. Sonradan görüyoruz ki kullanılan malzemelerin süreleri geçmiş, birçok ihmal var" dedi.

Bu tarz iş yerlerine karşı devletin "acımasız" olması gerektiğini ifade eden Aslan, gerekli  şartları yerlerine getirmeyen yerlere üretim izni verilmemesi gerektiğini kaydetti.

Aslan, iş sağlığı ve güvenliği için bir komisyon kurulması ve burada sivil toplum örgütlerinin de mutlaka yer alması gerektiğinin altını çizerek, böylece yapılacak denetimlerle işverendeki meslek körlüğünün ortadan kaldırılabileceğini dile getirdi.

Çok riskli doğal afetlerden olan orman yangınıyla mücadele konusunda görev alan işçiler için böyle bir sistem kurduklarını anlatan Aslan, şöyle devam etti:

"Orman işçilerinin iş güvenliğinin sağlamlığı amacıyla orman bölge müdürlükleriyle ortaklaşa endüstriyel ilişkiler kurulu kurduk. Bu iş sağlığı güvenliğiyle ilgili bir kurul. Orada eksiklikleri masaya koyacağız, 'sıkıntılar nedir, kim çözecek?' bunları bir tutanağa bağlayacağız. Bir dahaki bir araya gelmede o tutanaklardan hangisi yapıldı, hangisi yapılmadı, yapılmayanlar neden yapılmadı? tüm bunların denetimini gözden geçireceğiz. Bu çok önemli bir şey, sonuçta sivil toplum örgütü dinamik bir yer, daha pratik kararlar alıyor."

Orman Genel Müdürlüğü'yle bu konuda uyum içerisinde olduklarını vurgulayan Aslan, 6 ayda bir toplanacak kurulun yapılması gereken her şeyi masaya yatıracağını belirtti.

"Orman işçileri mevsimlik görülmemeli"

Aslan, orman işçilerinin istihdamıyla ilgili de değerlendirmede bulunarak, mevsimlik işçi olarak görülen orman işçilerine yılın 12 ayında ihtiyaç duyulduğunu, bu nedenle istihdamın arttırılması gerektiğini savundu.

Türkiye'nin yüzde 30'a yakın bölümünün ormanlarla kaplı olduğunu hatırlatan Aslan, işçilere sadece orman yangınlarının yaşandığı yaz aylarında değil, sonrasında dikim, teraslama ve tüpleme işlemlerinde de ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi. - Mersin

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Soma Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Sülfür gazı nedir, zararlı mı, ölümcül mü? Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 9 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 9 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 9 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 9 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 9 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Beşiktaş Trabzonspor maçı ne zaman ZTK 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title