Haberler

Omü Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yılmaz 'Ergenlerde Bedeninden Memnun Olmama Sendromu Yaygınlaşıyor'

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (omü) Eğitim Fakültesi Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Müge Yılmaz, 'Ergenlerde bedeninden memnun olmama sendromu giderek yaygınlaşıyor' dedi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada özellikle ergenlik çağındaki çocukların vücudunun herhangi bir yerinden şikayet etmesi ve bunu sürekli düşünerek huzursuz olmasının ciddiye alınması gereken bir durum olduğunu söyledi.

Ergenlik çağındaki çocuklar ayna karşısından ayrılmıyor ya da herhangi bir yerinden şikayet ediyorsa ailelerinin bunu ciddiye alınması gereken bir durum olduğunu belirten Yılmaz, şunları belirtti:

'Ergenlerde bedeninden memnun olmama sendromu giderek yaygınlaşıyor. Kişilerin huzursuz olduğu bu durum onları sosyal yaşamdan giderek uzaklaştırdığı gibi başarısızlık, özgüvensizlik, kaygı hissi, psikolojik ve hastalıklara kadar gidebiliyor. Ailelerin çok fark etmediği yada üzerinde durmadığı bu durum kızlarda daha çok görülmesine rağmen erkekler arasında da artış göstermektedir. Takıntılar daha çok genç kızlarda göğüs, cilt, burun kusurları ve kilo takıntısı olarak kendini göstermektedir. Erkeklerde ise,genellikle saç ve burun takıntısı ile beğenilmeme duygusu olarak belirebiliyor. Bu kişiler kendi bedenini sürekli olarak inceler ve hassas oldukları kusurlarını kapatmaya çalışır. Ergenlik çağında başlayan bedenini beğenmeme sorunu çocuğu arkadaş ortamından uzaklaştırır, içine kapanık, güvensiz hale getirir.'

Kişilik gelişiminin tam olarak tamamlanmadığı ve özgüven eksikliğinin yaşandığı ergenlik döneminin çok ayrı bir önem taşıdığını ifade eden Yılmaz, çocukluktan gençliğe geçiş evresi olan bu hassas dönemde oluşacak sorunların kontrol altına alınmasının çocukların beden ve zihin sağlığında, sosyal ilişkilerinde, iş ve aile haytalarında belirleyici rol oynayacağını açıkladı.

Ergen çocukların bedeninden memnun olmama sendromunun daha çok orta sınıf ailelerde yetişenlerde görüldüğünü de belirten Yılmaz, 'Ergenlerde güzellik arayışları, bir ünlüye benzeme isteği, o kişilerin bazı fiziksel özelliklerine aşırı hayranlıklar, arkadaşlar arasındaki örseleyici etkileşimler, alaycı tutumlar genci fiziksel görünümünü incelemeye yöneltebilir. Bu nedenle aileler çocuklarının bu durumlarını yakından incelemeli ve çözüm bulamıyorlarsa bir psikologdan destek almalıdırlar'dedi.

(MKU-ÜNS) - SAMSUN

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok, bunun yerine denkleştirme yapılacak

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok, bunun yerine denkleştirme yapılacak

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title